Gyerek

A képernyő nyomot hagy a gyerekek agymintázatában

Szó szerint nyomot hagy a képernyő használat a gyerekek agyában, a képernyő előtt töltött túl sok idő kihat az agyfejlődésre. Ezért amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a gyerekek digitális médiahasználatát.
2018. December 11.
A digitális képernyő nyomot hagy a gyerekek agyi mintázatában

A digitális médiahasználat nyomot hagy az agy mintázatában: az okoseszközöket és videójátékokat sokat használó gyerekek agyában kimutatható változás következik be.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatása kimutatta, hogy a naponta több mint hét órát monitor előtt töltő 9-10 éves gyerekek agyának legkülső rétegén korai elvékonyodás jelei láthatók. Ez az agyi terület dolgozza fel az érzékszervi információkat.

Nem tudjuk, hogy ezt vajon a képernyő előtt töltött idő okozza-e. Azt sem tudjuk, hogy ez vajon rossz fejlemény-e. Csak annyit tudunk egyelőre, hogy így néz ki azoknak a gyerekeknek az agya, akik sok időt töltenek a képernyők előtt – idézi az Index Gaya Dowling-ot, az NIH orvosát, aki részt vett a kutatásban.

A kutatás azt is megállapította, hogy azok a gyerekek, akik naponta több mint két órát töltenek a digitális képernyők előtt, a nyelvi és gondolkodási felmérőik rosszabbak lettek, mint azoknak, akik kevesebbet használnak ilyen eszközöket. A közvetlen ok-okozati kapcsolat egyelőre nem bizonyított.

A tanulmány, amelyhez 4500 gyermek agyát vizsgálták képalkotó eljárással, arra irányult, hogy kimutassa, okoznak-e függőséget a digitális eszközök, de a kutatóknak még több évi munkájába telik, míg megértik és értékelni tudják a hosszú távú következményeket. A tanulmány első részletes adatait 2019-ben várhatjuk.

Az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia új irányelveiben azt ajánlja, hogy a 18-24 hónaposnál fiatalabb kisgyermekek a videocsevegésen kívül ne használjanak digitális médiát.

Sok szempontból felmerül az aggodalom, hogy egyfajta természetes, ellenőrizetlen kísérlet közepében vagyunk, melynek alanyai a következő generáció gyermekei – idézi az MTI Dimitri Christakist az akadémia új ajánlása kapcsán.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu