Gyerek

Kütyüzés gyerekkorban: ennyire kéne szigorúnak lenni

Már óvodáskorban is kialakulhat a függőség.
2024. Február 17.
gyerekek kütyüznek
Kép: Getty Images

Az amerikai gyerekorvosok szövetsége adott ki egy nagyon szigorú ajánlást. Ők azt mondják, hogy nullától kétéves korig semennyit ne adjunk a gyerekek kezébe. Igazából ők a tévét is idesorolják: tehát semmilyen digitális tartalmat ne fogyasszanak a gyerekek. Utána pedig fél-egy órát naponta maximum” – magyarázta Bálint Barbara klinikai szakpszichológus az RTL-nek a gyerekek kütyühasználatával kapcsolatban.

Olyan ajánlás is létezik, amely szerint csak 12 éves kor felett kéne a gyerekeknek kütyüzni, bármilyen digitális eszközt használni. „Részben az lehet benne, hogy a gyerekek idegrendszere nagyon erősen fejlődik ebben a korban. Rájuk sokkal nagyobb veszélyt jelentenek ezek a digitális eszközök, mint mondjuk ránk” – folytatta.

A klinikai szakpszichológus azt tanácsolja, hogy ha tévézik is a gyerek, ne egyedül tegye, legyen mellette a szülő, hogy a látottakat meg tudják beszélni, és azért is, hogy a szülő kontrollálhassa a tartalmat.”Csak mértékkel, és lehetőleg minél kevesebbet, mert itt már egyértelműek a kutatások. Megkésett beszédfejlődés szerepe lehet a túl sok tévézésnek” – mondta. Természetesen vannak jó ismeretterjesztő műsorok például, amiket nézhetnek a gyerekek, de “csak kontrollált tartalmat, kontrollált időben“.

Persze mindehhez arra is szükség lenne, hogy a szülők se nyomkodják folyton az eszközeiket. A szakember azt javasolja, hogy a szülők hétköznap, felkelés után és lefekvés előtt lehetőleg ne a telefonjukat nyomogassák, és ne nézzenek tévét. A legmegfelelőbb időszak erre a hétvége délelőtt. A gyerekek és a felnőttek hálószobája is legyen lehetőleg digitális eszközöktől mentes. Ezen kívül óva int attól, hogy jutalmazásra vagy büntetésre használjuk a képernyőidőt.

A pszichológus rámutatott, hogy akár már óvodáskorban is kialakulhat a függőség. Ha dührohamot, hisztirohamot kap a gyerek, amikor elvesszük tőle, nem tudja kütyük nélkül elképzelni az életét, a családi programokon is inkább elvonul a szobájába, akkor már lépéseket kell tennünk. “Mindig arra kell gondolnunk, hogy hosszútávra készülünk. A jelenben ezeket a nehéz perceket, órákat, napokat ki kell bírnunk, és igazából mi vagyunk a felelősek. Mert nem ördögtől valók ezek a találmányok, nagyon sok hasznos dolgot adnak nekünk – a gyerekeknek is. Nagyon jó képességfejlesztő programok vannak rajtuk, amiket már óvodáskorban tudnak használni. Viszont hogy hogyan használjuk ezeket az eszközöket, az rajtunk múlik” – mondta Bálint Barbara.