Gyerek

A gyereknek emberre van szüksége, nem okoseszközökre

A gyerekeinknek elsősorban ránk, emberekre van szükségük, nem tárgyakra, nem okoseszközökre, de már mi felnőttek is függők vagyunk - ezt Pál Ferenc római katolikus pap, ismertebb nevén Pál Feri atya mondta egy interjúban.
2018. Április 07.
A gyereknek emberre van szüksége, nem okoseszközökre

Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember interjút adott az InfoRádiónak a gyermekek kapcsolódásairól, okoseszközökről és az azoktól való függésről – írja a felelősszülőkiskolája.

Az interjú főbb állításai:

  • Pál Feri atya szerint a háborúhoz hasonló pusztítást végeznek az okoseszközök a gyerekek személyes kapcsolataiban, a szülők felelőssége, hogy magukat vagy okoseszközöket adnak a gyerekeiknek.
  • A korai kötődési zavarok egy életen át kihatnak, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének a kutatásai alapján a magyar felnőttek 50 százaléka kötődési zavarral éli az életét.
  • A kisgyereknek nincs szüksége okoseszközökre, egy szerető emberre annál inkább. Mégis sokkal jellemzőbb kezd lenni, hogy nem embert kap (a szüleit), hanem egy tárgyat.
  • Az okoseszközök függőséget okoznak a gyerekeknél (is).
  • Az okoseszközök használatával nem a boldogságközpontunk, hanem az élvezetközpontunk aktiválódik.
  • A felnőtteknek kéne elsősorban változni és felismerni, hogy mennyire fontos a kötődési készség kialakulása a gyermekeinkben. A baj csak az, hogy a felnőtt társadalom is egyre inkább függ az okoseszközöktől, a rövidtávú érzelmi stabilitásunkat az okoseszközeinkkel szabályozzuk.
  • A gyermek kapcsolódni akar hozzánk, vegyük észre, hogy mennyire lényeges. Ne utasítsuk el, ha kérdez, beszélgessünk a gyerekeinkkel. Nem információt akar szerezni a kérdéseivel elsősorban, hanem kapcsolódni szeretne hozzánk.

Kapcsolódó cikkeink okoseszközök témában:

Forrás: felelosszulokiskolaja.hu