Gyerek

Egyszerű, öt másodperces szülői trükköt osztott meg egy pszichológus, ami segít a gyerekkel kapcsolódni

Egy pszichológus szakértő egy gyors, de hatékony tippet ajánl, ami segít kapcsolódni a gyerekeinkkel.
2023. Március 07.
anya fia
(Kép forrása: Getty Images)

Dr. Becky Kennedy, szülői szakértő és pszichológus, és a Good Inside című, bestseller gyereknevelési könyv szerzője Instagram oldalán osztott meg egy öt másodperces tippet, ami segíthet a szülőknek kapcsolódni a gyermekeikkel, illetve a gyerekeknek úgy érezni, hogy látják és megértik őket.

A videó elején Dr. Kennedy elmondja, hogy van egy egyszerűen megvalósítható, öt másodperces tippje, aminek mégis jelentős eredménye lesz. „Menj oda a gyerekeidhez, és mondd ezt nekik ma: »Nagyon nehéz gyereknek lenni, igaz?«” – mondja, majd megismétli: „»Tudod min gondolkodom? Nagyon nehéz lehet gyereknek lenni«.”

Majd elmagyarázza azt, hogy miért is olyan hatékony a trükk, amivel olyasmit nevezel nevén, ami tényleg nagyon valós a gyerekeknek, és amit lehetséges, hogy a felnőttek nem mondanak túl gyakran.

„Az ő szemszögükből nézed a világot. Egy olyan valósághoz kapcsolódhoz, amit nagyon kevés felnőtt nevez meg a számukra. Ahogy kapcsolódsz, segítesz a gyerekednek abban, hogy úgy érezze, észreveszik. És amikor a gyerekek úgy érzik, hogy látják őket, a viselkedésük minden téren fejlődik.”

A videóhoz tartozó poszt szövegében még kifejti, hogy „a gyerekekhez való kapcsolódás segít rövid távon a „jó viselkedés” kialakításában, mert azok a gyerekek, akik úgy érzik, hogy kapcsolódnak a szüleikhez, nagyobb valószínűséggel figyelnek, mutatnak jó modort, és együttműködnek a kihívással járó helyzetekben”.

„A kapcsolódás a legfontosabb, ha a hosszú távú gyereknevelésről van szó” – írja. „Minden jó dolog, amit a gyermekeinknek szeretnénk, amikor felnőnek – például a biztonságos kötődés, a rugalmasság, és az önbizalom – abból fakad, hogy a gyerekek éveken át érezték, hogy a szüleik látják és megértik őket.”

Forrás: mother.ly