Baba

Így fejleszd a gyerek önbizalmát

Könnyű észrevenni, ha a kisbaba vagy gyerek nem érzi jól magát. És persze azt is, amikor elemében van és boldog. Ilyenkor úgy tűnik, van önbizalma.
2017. Február 02.

Fejleszd az önbecsülését!

De mit is takar az egészséges önbecsülés fogalma? A Kidshealth összegyűjtötte, mire érdemes figyelni.

Az egészséges önbecsülés jelei babáknál és gyerekeknél:

– azt érzi, hogy értékelik és elfogadják őt

– tudja, mit várnak el tőle és azt magabiztosan meg is csinálja

– büszke arra, ha valamit megcsinált

– úgy érzi, jó dolgok történnek vele

– felkészült a mindennapi kihívásokra

Az alacsony önbecsülés jelei babáknál és gyerekeknél:

– önkritikus és kemény magával szemben

– úgy érzi, nem olyan ügyes, mint mások

– arra koncentrál, mi az, ami nem sikerül neki, és nem arra, ami igen

– nem bízik a képességeiben

Miért fontos, hogy legyen önbecsülése?

Ha egy gyereknek van önbizalma, akkor sikeres lesz, legyen szó akár az iskolai teljesítményről, akár a barátságról. Bátran néz szembe a kihívásokkal, megbirkózik a hibákkal és újra próbálja, ha valami nem sikerül.

Ezzel szemben, ha nincs önbizalma, akkor bizonytalannak érzi magát. Könnyen feladja, nem tud talpra állni, úgy érzi, mások nem fogadják őt el. A csekély önbizalom gátolja a sikert és stresszessé teheti a gyermeket.

Így fejlődik az önbizalom

Sokan úgy gondolják, azzal fejlődik a gyerek önbizalma, ha gyakran dicsérik. Persze, hogy minden gyerek csodálatos és különleges és fantasztikus, de attól, hogy folyton ezt mondogatjuk nekik, nem fejlődik az önbizalmuk. Ezzel csak azt érjük el, hogy akkor is jól érzik magukat, ha hibáznak.

Amikor a gyerekek versenyeznek, látják, hogy milyen az, amikor keményen dolgoznak, küzdenek valamiért, amit aztán meg is nyernek. Az növeli az önbizalmukat, magabiztosságukat, ha tudják, kiérdemelték a jutalmat.

Úgy lesz önbizalma, ha érzi, hogy képes valamire, ha eredményesnek érzi magát és ha tudja, hogy elfogadják őt. – Amikor megtanulja, hogyan csináljon meg valamit egyedül, így büszke lesz magára, hisz érzi, képes volt valamire.

– Amikor keményen küzd valamiért és egyre közelebb jut a céljához, szintén eredményesnek érzi magát.

– Amikor azt érzi, elfogadják és megértik őt a szülei, önmagát is jobban elfogadja.

Hogyan segíthetsz neki?

A gyerekek önbizalma az idő előrehaladtával együtt fejlődik a személyiségükkel. Te hogyan segíthetsz neki, ha azt látod, alacsony az önbizalma?

Segíts neki megtanulni, hogy működnek a dolgok. Minden kornak megvan a maga siker lehetősége. Kisgyerekként dicsérd meg, ha megtette az első önálló lépéseit, vagy ha megtanulta, hogy kell ügyesen megtartani a pohár vizet. Később dicsérd meg, amikor már önállóan fel tud öltözni, amikor megtanul biciklizni vagy olvasni.

Először mutasd meg neki, hogyan működik valami, aztán engedd, hogy egyedül is megpróbálja. Akkor is, ha hibázik. Biztosíts neki mindig elegendő lehetőséget a fejlődésre, hogy új dolgokat tanulhasson. Arra is ügyelj, hogy az az új dolog ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz.

Dicsérd meg, de ésszel. Persze, hogy szívesen dicsérjük meg a gyermekünket, ha ügyes. Egyes kutatások szerint azonban nem mindegy, hogyan dicsérünk.

Így dicsérsz helyesen

Ne dicsérd túl. Ha például nem sikerült túl jól egy játék, ne mondd neki, hogy ügyes volt, hanem inkább mondd azt, hogy “tudom, nem sikerült ez a legjobban, de ne aggódj, mindenkinek vannak rossz napjai. Büszke vagyok rád, hogy nem adtad fel és tudom, hogy holnap megint jobban megy!”

Az erőfeszítést dicsérd. Ne az eredmény miatt dicsérd meg és ne egy tulajdonsága miatt (ne mondd neki, hogy “okos” vagy “sportos”). A hozzáállására fektesd a hangsúlyt. Például: “nagyon keményen dolgoztál ezen a feladaton”, “kitartó vagy”, vagy “egyre jobb a helyesírásod” vagy “büszke vagyok rá, hogy ennyit gyakorolsz a zongorán”. Ez a fajta dicséret ösztönzőleg hat a gyerekre és a céljai felé fordítja a figyelmét.

Legyél jó példakép. Ha valamilyen hétköznapi erőfeszítést teszel, például összegereblyézed a faleveleket, elmosogatsz vagy lemosod az autót, jó példát mutatsz. Meglátod, a gyermeked leül leckét írni, rendbe rakja a játékait vagy megágyaz magának. Amikor valamit teszel, azt vidáman tedd, ne morogva, ezzel is példát mutatsz neki és ő is így fog cselekedni.

Kerüld a kemény kritikát. Soha ne használj olyan kifejezést, mint például az, hogy “te olyan lusta vagy!”. Ez káros és egyáltalán nem motiváló a gyermeked számára, sőt, ha negatív jelzőt aggatsz rá, úgy is fog viselkedni.

Az erősségét emeld ki. Figyeld meg, mi az, amit szeret csinálni a gyermeked és ért is hozzá, és ebben biztosíts neki fejlődési lehetőséget. Ne a gyengeségeire, hanem az erősségére fókuszálj, így a gyermeked önbizalma nőni fog.

Kapcsolódó cikkek: