Baba

A friss levegő növeli az önbizalmat?

Tudósok megállapították, hogy a friss levegő nem csak az egészségünknek, de az önbizalmunknak is jót tesz, minél több időt tölt ugyanis valaki a szabadban, annál pozitívabb lesz a saját testképe, és annál többre fogja magát tartani.
2016. Augusztus 08.

A fentiekből az következik, hogy azok, akik nem elégedettek az alakjukkal, netán étkezési rendellenességgel is küzdenek, jól teszik, ha minél többet vannak a szabad levegőn. Azt egyébként már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a zöld környezet együtt jár a magasabb fokú megelégedettséggel, illetve csökkenti a stressz mértékét, a mostani kutatás azonban ennél tovább ment, és azt állítja, hogy az ember saját magával, a saját testével is elégedettebb lesz ilyen körülmények között.

A kutatást vezető Viren Swarni, a cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem szociálpszichológia professzora és munkatársai 199 nőt és 200 férfit kísértek figyelemmel az Egyesült Államokból, akik 19 és 76 év közöttiek voltak. A résztvevőknek egy online kérdőívet kellett kitölteniük, ahol a saját testükkel kapcsolatos állításokat kellett 1-5-ig pontozniuk. Emellett azzal kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kellett, hogy mennyi időt töltenek a szabadban, illetve mennyire része a mindennapjaiknak a természet.

Az eredmények azt mutatták, hogy a természet közelsége az emberekben azt az érzést növelte, hogy ők is fontos részei egy tágabb ökoszisztémának, ezáltal nagyobb tisztelettel fordultak a saját testük felé, és kevésbé voltak kiszolgáltatva a körülöttük élők felől érkező nyomásnak, illetve elvárásoknak.

A szakemberek megjegyezték, hogy a vizsgálati eredményeket azért óvatosan kell kezelni, hiszen előfordulhat, hogy eleve azok töltenek több időt a szabadban, akik elégedettebbek magukkal és a kinézetükkel. Éppen ezért még további vizsgálatokra lesz szükség azzal kapcsolatban, hogy kiderítsék, vajon az önbizalomhiányos, negatív testképpel rendelkező személyeknél lehetne-e a terápiás kezelés része, hogy például hegymászásra, kempingezésre veszik rá őket.

A kisgyerekes anyák gyakran élik meg az otthon töltött időszakot nehezen, bezárkóznak, beszűkülnek az életlehetőségeik és ezzel nagyon gyakran súlyos önbizalomhiány jár együtt. Számukra is nagyon fontos feltöltődést jelentene, ha többet lennének a szabadban, kikapcsolódnának a természetben.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Így gyógyít a természet
  • Mozogj többet!
  • Ez most a te időd! – Így oldd a stresszt!
  • Forrás: Medipress