Baba

7 fontos lépés a magabiztos anyaság felé

A következő módszerekkel erősítheted az önmagadba vetett hited új édesanyaként.
2022. Október 10.

Teljesen normális, ha újdonsült édesanyaként nem érzed magabiztosnak magad a képességeidet tekintve, hiszen számos olyan dologgal fogsz találkozni, amire szinte nem lehet előre felkészülni. Azonban számos olyan módszer létezik, amelyekkel folyamatosan erősítheted a kompetenciádat, és ezáltal az önmagadba vetett bizalmadat is. Ilyenek a következők is.

Bővítsd a tudásodat a babáról

Ahogy minden más, úgy a szülői lét feladatainak elsajátítása is időbe telik, és képezheted is magad valamilyen módon ebben. Lehet, hogy már a várandósság alatt elkezdted az információgyűjtést, de ne aggódj, a baba születése után sem vagy elkésve semmivel, ekkor sem késő megtalálnod a megfelelő forrásokat. A babákról szóló könyvek, a szülői, családi portálok böngészése, az anyai podcastok hallgatása mind hozzájárul ahhoz, hogy szilárdabb kapaszkodód legyen azt illetően, hogy mit tegyél, illetve mit ne.

Beszélj a szakértőkkel

Ahhoz, hogy bizonyos saját, egyedi helyzetedre a lehető legjobb választ kapd, gyakran a legjobb, ha egy képzett szakemberrel beszélsz. A gyermekorvos például számos személyre szabott tanáccsal láthat el, a baba egészségét és gondozását tekintve. Érdemes tehát a rendszeres vizsgálatokat arra is használni, hogy beszélj az aggályaidról, és úgy érkezned, hogy készülsz, mely kérdéseket szeretnéd feltenni. Ha egy szakembertől tudod meg ezeket a dolgokat, az felszabadító lehet, annak tudatában, hogy helyesen cselekszel a babád érdekében. A gyermekorvos mellett további tanácsokat kaphatsz családterapeutáktól, szoptatási tanácsadóktól, akikkel már egy-két beszélgetés is növelheti az önbizalmadat.

Beszélj magadhoz pozitív módon

Figyeld meg, hogy milyen a belső monológod. Az, ahogyan önmagunkhoz beszélünk, nagy hatással van az önbizalmunkra, és érte, de akár ellene is dolgozhat. Ahelyett például, hogy azt mondod magadnak, hogy „kudarcot vallottál” egy új, eddig ismeretlen szülői helyzetben, inkább arra emlékeztesd magadat, hogy még új vagy ebben, és tanulsz. Arra gondolj, hogyan beszélnél például egy jó barátoddal, ha hasonló dologban kérné ki a tanácsod.

Ahhoz, hogy jól induljon a nap, és megakadályozd a negatív gondolatokat, már reggel mondj néhány pozitív hangvételű igazságot magadról, magadnak. Emellett nagyon fontosak az olyan öngondoskodási gyakorlatok, amelyek ápolnak téged, mint például az egészséges táplálkozás vagy az alvás.

Támogató anyaközösség

Keress egy anya-baba csoportot, olyan anyukákkal, akik hasonló életszakaszban vannak, mint te – ez nagyon megnyugtató lehet, és együttérzést is kaphatsz. A barátságok egyébként általánosságban is javítják a mentális egészséget, ami biztosan segít ebben a nehezebb, átmeneti időszakban.

Válogass a tanácsokkal kapcsolatban

Ugyan a barátok és a családtagok jó szándékból adhatnak tanácsokat a babagondozás minden apró részletére vonatkozóan, ezeknek a tippeknek a hallatán azonban akár úgy is érezheted, mintha semmit sem csinálnál jól. Ilyenkor próbáld megóvni magad, és szabj határokat, hogy mit engedsz be. Ha olyan dologról van szó, amiről nem szívesen beszélsz, bátran válts témát. Ne felejtsd el azt sem, hogy bárki bármit is mondjon, de nem csak egyféle módon lehet jó szülőnek lenni.

Kapcsolódj ki valamivel, amiben jó vagy

Bizonyéra vannak olyan dolgok az életedben, amelyekkel kapcsolatban magabiztos vagy. Ne hagyj fel az olyan tevékenységekkel, amelyekben tudod, hogy jó vagy. Ezek ugyanis arra is emlékeztetnek, hogy egy hozzáértő felnőtt ember vagy, akinek számos hasznos képessége van. Ez pedig a gyermeknevelésre is átragadhat.

Szembenézni a kihívásokkal

A baba születése után minden nap szembe kerülhetsz addig, ismeretlen, új kihívásokkal. „Ha túl tudsz jutni az önbizalomhiányon, és csak megpróbálkozol ezekkel a feladatokkal, akkor rájössz, hogy meg tudod csinálni” – mondta el Kayce Hodos terapeuta, tanácsadó a Verywell Family portálnak.

Ez nem az irreális normáknak való megfelelésről szól, hanem arról, hogy szülőként megtaláld a saját utad. „Rá fogsz jönni a nehéz feladatok megoldásának módjára, ami neked és a babádnak a legjobb.” És miközben szembenézel a kihívásokkal, adj magadnak elismerést.

Forrás: verywellfamily.com

Nyitókép forrása: Getty Images