Baba

6 egyszerű tipp, hogyan törődj többet magaddal elfoglalt anyaként

Lehetsz egyszerre egészséges, csinos és boldog akkor is, ha közben a család és a karrier között zsonglőrködsz. Hogy mi a titok? A tudatos tervezés.
2017. Február 08.

6 egyszerű tipp, hogyan törődj többet magaddal elfoglalt anyaként

Egyszerűen csak annyi, hogy céltudatosan próbálsz egyensúlyt teremteni a mindennapi választásaid során, melyek egyszerre táplálják a tested, az elméd és a lelked. Igen, tudjuk, könnyebb mondani, mint csinálni.

Julie Burton Az öngondoskodás: a modern anyák kötelező kézikönyve az egészségért és jólétért című könyv szerzője nagyon jól ismeri a problémát.

“A legtöbb anya találkozik ”az is baj, ha csinálom, az is baj, ha nem” dilemmával, mikor el kell döntenie, hogy otthon marad-e a gyermekével vagy visszamegy dolgozni. Ugyanígy a bűntudat érzését is minden anyuka jól ismeri, attól függetlenül, hogy milyen munkaköri pozícióban van” – mondja Burton, aki maga is négygyermekes családanya. “Az édesanyák minimum százpontos teendőlistán próbálják átverekedni magukat nap mint nap, melynek ők saját maguk valahol a legvégén szerepelnek, ha egyáltalán szerepelnek rajta.”

Burton saját küzdelme a család és karrier egyensúlyának megtalálásában odáig vezetett, hogy végül készített egy felmérést 400 anyuka részvételével, melyben arra volt kíváncsi, hogy ők hogyan találnak időt saját magukra, miközben gyereket nevelnek és a karrierjüket egyengetik. Tudod, mi volt a többség válasza? Az, hogy nem szabad önmagunkat tenni a lista végére.

“Abban a pillanatban, hogy anya leszel, határozd el, hogy becsülni és tisztelni fogod magad annyira, hogy mindig időt szakítasz a saját igényeid kielégítésére is. Azáltal, hogy ettől boldogabb és kiegyensúlyozottabb leszel, a család körüli teendőidet is sokkal hatékonyabban és jobban fogod tudni elvégezni” – mondja Burton. “Anyaként óriási szerepünk van abban, hogy milyen példát mutatunk a gyerekeinknek azzal kapcsolatban, hogy hogyan viszonyulunk saját magunkhoz. Közhely, de igaz: üres pohárból nem lehet tölteni, vagyis aki leharcolt és erőtlen, az másoknak sem tud adni.”

De mégis hogyan fogjunk hozzá? Pláne, ha eddig elhanyagoltuk saját magunkat. “Először próbálj csak napi 10 percet szánni az “énidőre”. Légy türelmes és szeretetteli saját magaddal pont ugyanúgy, ahogy másokkal is” – tanácsolja Burton.

Amíg belerázódsz a dologba, kövesd az alábbi 6 tanácsot!

1. Mozgasd át magad!

A lényeg a rendszerességen van, ezért próbálj olyan mozgásformát találni, amit élvezettel végzel. Menj el jógázni, iratkozz be egy Tai Chi tanfolyamra, fogadj fel egy személyi edzőt vagy egyszerűen csak vegyél egy Pilates DVD-t, és tornázz otthon. A lényeg az, hogy örömödet leld abban, amit választasz. Ha épp nincs időd egyikre se, rendezzetek táncpartit a nappaliban a gyerekekkel, vagy menjetek el görkorizni, bowlingozni.

2. Tápláld a tested!

Amit a szádon beviszel, mind-mind üzemanyagként szolgál a tested számára, ezért igyekezz mindig egészséges és minőségi ételeket, italokat fogyasztani. Szülőként gyakran hajlamosak vagyunk csak a gyermek igényeire összpontosítani, pedig nagyon jó példát mutathatunk azzal, ha mi is egészségesen táplálkozunk. Hogy hogyan fogj hozzá? Például tarts egy vegetáriánus napot minden héten. Vásárolj termelői piacon. Igyál vizet üdítő helyett. Főzz gyakrabban és próbáld előre megtervezni, hogy a héten milyen ételeket fogsz elkészíteni, így bevásárláskor is céltudatosabb leszel.

3. Fontos a felnőttek társasága is!

Ne hagyd, hogy a munka a család és a barátok rovására menjen. Ha hetente nem is tudtok randi estéket beiktatni a pároddal, akkor jelöljétek ki például minden hónap első péntekjét erre a célra. Hívjátok át a barátaitokat legalább havonta egyszer vacsorára – rendeljetek pizzát és nézzetek filmet a gyerekekkel együtt. Nem az a lényeg, hogy egész este házitündérként körülugráld a vendégeket, hanem hogy élvezzétek egymás társaságát.

4. Ne hanyagold a szűrővizsgálatokat!

Nem hagynád, hogy a gyermeked elmulasszon egy orvosi vizsgálatot, igaz? A saját egészséged is legyen ugyanennyire fontos! Ki fog gondoskodni a kicsikről, ha te lerobbansz? Menj el a rendszeres mammográfiai vizsgálatra, végeztess rákszűrést, jelentkezz be melanoma vizsgálatra és szedesd le a fogkövedet. Ne halogass tovább!

5. Az alvás élvezzen prioritást

Sok anya azon az elven, hogy csak akkor tud valamit elintézni, ha a gyerekek alszanak, hajnalban kel és késő éjjel fekszik. Dr. Alon Y. Avidan az UCLA Alvási Rendellenességek Központjának vezetője azonban óva int ettől. “Klinikai kutatások igazolják, hogy a krónikus alváshiány komoly betegségek okozója lehet. Azoknak, akik tartósan 6 óránál kevesebbet alszanak, megnő az étvágyuk, ami súlygyarapodáshoz, depresszióhoz, szívbetegségek és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet” – mondja Avidan.

Közvetlenül lefekvés előtt érdemes néhány dolgot kerülni. Avidan szerint ilyenek az evés, az alkoholfogyasztás, az érzelmileg megterhelő beszélgetések/viták, valamint az olyan stimulálószerek, mint a nikotin vagy a koffein. Mindemellett javasolja, hogy alakítsunk ki egy esti rituálét, és ne felejtsük el, hogy az ágy három dologra való: alvásra, szexre és betegség alatt történő lábadozásra.

6. Maradj kapcsolatban önmagaddal!

Mosás, főzés, számla befizetés, takarítás – könnyű elveszni a napi teendők sokaságában. A véget nem érő robot mellett azonban egyszer csak azon fogod kapni magad, hogy elment 10 év, és azt sem tudod, ki vagy többé. Szakíts időt a hobbijaidra! Vagy alakíts ki újakat. Vezess naplót, meditálj. Próbálj meg képben maradni a trendekkel akkor is, ha nem dolgozol. “A könyvemben többször többféle módon teszem fel a kérdést, hogy téged mi tesz boldoggá? Ez ugyanis idővel változhat” – mondja Burton. “Egész életünk során változunk, de ha kapcsolatban maradunk a legbenső énünkkel, ahol a szenvedélyünk gyökeredzik, akkor sugárzóak és boldogok tudunk maradni.”

Kapcsolódó cikkeink: