Baba

Így lazulunk mi, magyar anyák

Anyának lenni kőkemény meló, ez nem kérdés. Ahogy régen egy durvább munkanap után igényeltük a lazítást, egy kis csevejt a csajokkal, úgy nyilván most is szükségünk van valami kikapcsolódásra, hogy ne veszítsük el teljesen az eszünket. De hogyan lazítunk?
2019. Augusztus 29.
Így lazulunk mi, magyar anyák

Ezt a témát jártuk körbe – 120 anyát bevonva -, és igencsak meglepő eredményt hozott a felmérés.

Alkohol és Online shopping?

Úgy tűnik külföldön ez szinte a legelterjedtebb lazítási mód; egy pohár bor és az álom ruhadarabok virtuális kosárba történő berámolása. Hogy lesz-e belőle vásárlás az nem is érdekes, hiszen már maga a válogatás is sokakat felszabadító, örömteli élménnyel tölt el. A poharazgatás tőlünk nyugatabbra teljesen elfogadott. Szinte minden témába vágó sorozatban, filmben, közösségi média videóban megjelenik, ahogy az anyuka egy húzósabb nap után a kanapéra rogy egy pohár nedűvel a kezében.

Vajon Magyarországon is ilyen természetes, hogy a gőzt egy pohár vörösbor, egy rosé fröccs vagy egy gin tonic társaságában engedjük ki? A megkérdezett anyukák közül csupán 15-en válaszolták azt, hogy ők bizony nem vetnek meg néha napján egy-egy pohár alkoholt. Ez a résztvevőknek csupán 12%-át teszi ki.

De akkor mégis mi idehaza a legtutibb kikapcsolódási mód az édesanyák szerint?

Habár sejtettük előre, hogy a válaszok közt egyértelműen szerepelni fog, azt azért nem hittük, hogy a sport/testmozgás kategória lesz, ami ekkora fölénnyel vezet majd a statisztikában. 129 megkérdezettből 54 a sportot választotta, mint a leginkább működő feltöltődési forma – ez a végeredmény 42%-át teszi ki. Tornáztok, jógáztok, táncoltok, futtok, otthon és kondiban, személyi edzővel vagy youtube videókat követve.

A sport és a mozgás feltöltő és feszültségoldó erejében hisz a kétgyermekes Szandra is, aki a For Her Blog és Vlog készítője. Személy szerint az ő hatására próbálkoztam meg én is az otthoni tornával.

“Nem gondoltam volna, hogy kétgyermekes anyukaként fogok rászokni a rendszeres mozgásra, de számomra ez a lehető legjobb lazítás. Egyrészt a mozgás teljesen kikapcsol és feltölt, másrészt ugye endorfint szabadít fel, így sokkal jobban érzem magam utána. Arról nem is beszélve, hogy mennyire jól le lehet vezetni vele a feszültséget egy hosszú nap után. Ráadásul nagyon jó érzés, hogy teszek valamit az egészségemért, és azért, hogy a testem is jó formában maradjon” – osztja meg tapasztalatait az instamami.

Faljuk a könyveket? Daráljuk a sorozatokat?

A második helyen megosztottan az olvasás (41%) és a TV nézés (43%) – leginkább sorozatokat említettetek – foglal helyet, mint kedvenc lelazító elfoglaltság. Meglepett, hogy az olvasás ilyen “előkelő” helyen szerepel, hiszen magamból kiindulva – aki az év eleje óta sajnos ugyanazt a könyvet olvassa – nem gondoltam volna, hogy a pindúrok mellett ilyen aktívan forgatjátok a könyvlapokat. Én magam – bevallom – megszállott sorozatrajongó vagyok, és válaszaitokból ítélve nem vagyok ezzel egyedül. Többen is úgy fogalmaztak, hogy a kedvenc sorozatotok és párotok/egy bögre tea/ néhány finom falat társasága lazít le benneteket a legjobban.

Fanni az Anyabőrben blog szerzője is erre a kombinációra esküszik, sőt még a tevékenység összekovácsoló hatását is kiemelte.

“Miután este végre elalszanak a gyerekek, én általában kiélvezem egy kis ideig, hogy elcsöndesedett a lakás. Ilyenkor jön a mi időnk a férjemmel, berakunk egy filmet vagy sorozatot és egy kis nasi mellett megbeszéljük, hogy mi történt aznap, ami amúgy ugye egy lehetetlen küldetés a szülők számára, amíg a gyerekek ébren vannak. Én ezeket az estéket csak mini randiknak hívom. Ha pedig egyedül vagyok, akkor szívesen olvasok vagy írok, ezek azok a tevékenységek, amik teljesen feltöltenek és kikapcsolnak” – meséli a két csodaszép ikerlányt nevelő anyuka.

A kreatív energiák relaxáló ereje, avagy egy jó hobbi mindenekfelett

Ahogy az írás, mint alkotó energia szóba került Fanninál, úgy sokatoknál (34%) lett valamilyen hobbi tevékenység a válasz kérdésemre. Nem egy s nem kettő anyuka ismerősöm talált magának a GYES időszaka alatt valamilyen új hobbit. Én például – ciki, nem ciki – a keresztöltéses hímzésben találok nyugalmat, kikapcsolódást és érzem mégis azt, hogy valami produktumot is “leteszek az asztalra”. De vannak nagyon ügyes horgoló, varró, rajzoló-festő, gyertyaöntő sőt natúrszappan készítő anyukák is, akik számára szintén az alkotó tevékenységek tartogatnak egyfajta lelazulást, amolyan “én időt”.

Timi, akiről már olvashattatok szuper tanulótornyos DIY tutorial-ja kapcsán, szintén a kreatívkodásban, a lakás tuningban és ehhez hasonló aktivitásokban tud leginkább feltöltődni.

“A kreatív energia az, ami leginkább feltölt. Legyen szó sütésről, főzésről, kötésről, varrásról, írásról, videózásról vagy fotózásról – az alkotói tevékenységtől új erőre kapok. Életperiódusonként változik, hogy melyikkel töltök több időt. Volt, hogy egy adott szakácskönyv receptjeit készítettem el minden nap sorról-sorra, volt, hogy a kislányomról, Mimiről készítettem alvás közben mesés képeket, majd éjszaka szerkesztettem őket. Nem rég érkezett meg a második gyermekünk, így jelenleg a gyermekszoba átalakítása ad számos feladatot és tölt fel. Magam terveztem a gyermekágyat, amit saját kézzel készítünk el, tárolókat gyártunk, dekorelemeket alkotok, ráadásul mindezeket dokumentálom is a blogom (The Life with Mimi) követői számára” – számol be Timi

Ahány anya, annyi féle lazítás

Persze a fentebb említett válaszok mellett, érkezett még jó néhány bevált lazítási módszer. Sokan szavaztak a “me time”-ra (habfürdő, fodrász, masszázs, wellness stb.), rengetegen tartják legjobb kikapcsolódásnak, ha a barátnőkkel találkoznak, és sokaknak elixír a shoppingolás is. Ha nem is tömegesen, de jó néhány voks érkezett az alvásra, mint legszuperebb feltöltődési módszerre (és milyen igaz!), és szavaztak a kertészkedésre, a társasjátékozásra (felnőttek számára szervezett társasjátékestekre) illetve a tanulásra, tovább képzésre is.

Kapcsolódó cikkeink: