Kisgyerek

A tanulótorony az önállósodásban is segíthet

A legjobb eszköz, ami biztonságosan teszi lehetővé, hogy bevond a gyereket az otthoni tevékenységekbe, az a tanulótorony. Hogyan segítheti a gyereket az önállósodásban? Mutatjuk.
2019. Március 27.
A tanulótorony az önállósodásban is segíthet (fotó: happygreylucky)

Nincs az a fejlesztő játék, ami hasznosabb lenne egy kisgyermek számára, mint az, ha bevonod őt a mindennapos tevékenységeidbe. Lehet, hogy néha kicsit lassabban fogsz haladni, vagy többet kell majd takarítanod egy-egy konyhai akció után, de porontyod egy életre hasznos útravalóval látod el.

Hogy önállóan, mégis biztonságosan segíthessen, érdemes beszerezned számára egy úgynevezett tanulótornyot, ami megkönnyíti, hogy egyedül megközelíthesse a felnőttekre méretezett tereket, – például a konyhapultot, vagy a mosdót a fürdőszobában – ugyanakkor garantálja biztonságát, hogy nehogy leessen, miközben mondjuk épp neked “segédkezik”.

A Montessori gyermeknevelés egyik fő gondolata a gyermekek függetlenségre nevelése, a mindennapos tevékenységek korai, önálló ellátására való ösztönzése. Az angolul learning tower névre keresztelt bútordarab, pedig ehhez segíti hozzá a kicsiket. Erre segítség nélkül is fel tudnak mászni, így önbizalmuk és készségeik is folyamatosan fejlődnek. Nem kell folyton segítséget kérniük, ha épp megmosnának egy almát a mosogatónál, biztonságosan szemlélődhetnek a konyhapultnál anélkül, hogy arra kelljen figyelned nem csúszik-e ki alóluk a szék vagy nem borulnak-e fel, vagy esnek-e épp hátra.

A tanulótoronynak számos további előnye is van, akkor is, ha te nem a már említett Montessori elveket követed. Egy bizonyos kor után ugyanis majdnem teljesen esélytelen bármilyen tevékenységet hatékonyan elvégezni a kicsik nélkül; mindent látni szeretnének, aktív részeseivé akarnak válni a leghétköznapibb teendőknek is. Sokan ültetik fel ilyenkor a konyhapultra a csöppségeket, de lássuk be ez nem a legbiztosabb megoldás, egy aprósággal a karodban főzőcskézni pedig szinte lehetetlen. Éppen ezért jó a tanulótorony, hiszen ott biztonságos környezetben figyelheti, mit csinálsz, majszolhat a levesbe előkészített zöldségből, vagy próbálgathatja ő is különböző korának megfelelő készségeit, a mosogatástól a zöldségpucoláson keresztül, később akár egészen az étel kavargatásáig.

A tanulótorony a fürdőszobában is hasznos lehet, hiszen a gyerekeknek mindig nehézség a mosdópult elérése. Így egy csapásra ez is megoldódik és önállóan is képesek lesznek kezet, fogat mosni, vagy akár engedni maguknak egy pohár vizet, amikor megszomjaznak.

A tanulótorony az önállósodásban is segíthet

(fotó: family-nation)

A készen kapható tanulótornyok fantasztikusak, de – azért azt meg kell hagyni – igen borsos áron mérik őket. Azonban egy kis internetes kutatás után te is számos DIY azaz csináld magad megoldást találhatsz, melyek alapján egy kis idő ráfordítással és kézügyességgel elkészítheted a saját tanulótornyodat. Ráadásul ha bevonod a kicsiket, emlékezetes élmény lesz a hasznos bútordarab megalkotása.

Endrész Tímea (a The Life With Mimi bloggere) és párja például egy fellépőt alakított át kislányuk számára. A folyamatot dokumentálták és ebben a blogbejegyzésben illetve az alábbi videóban lépésről-lépésre lekövetheted a folyamatot:

Hasonló átalakítást szemléltet képekben a kanadai Sina a HappyGreyLucky bloggere is. Akkor is érdemes rá vetned egy pillantást, ha nem tudsz angolul, a képek ugyanis önmagukért beszélnek.

Ha megy az angol, a barkácsolás is és az inch-ből centiméterre való átváltástól sem idegenkedsz, akkor az alábbi oldalon részletesen megtalálod, hogy készíthetsz ilyen varázslatos, színes tanulótornyot.

Kapcsolódó cikkeink: