Gyerek

Hány éves kortól moshatja a gyerek egyedül a fogait?

Már gyerekkorban el kell sajátítania a gyereknek a fogmosás helyes technikáját. De mikor kerüljön erre sor, és mikortól bízhatjuk teljesen rá ezt a műveletsort?
2016. November 23.

Tanítsd meg neki a helyes technikát

“Ha már magától meg tudja kötni a cipőjét, akkor elég nagy ahhoz is, hogy egyedül mosson fogat” – vannak szülők, akik körülbelül ilyenkorra lövik be, hogy mikortól is hagyják a csemetéjüket magukra fogmosás közben. Pontos életkort tehát nem feltétlenül határoznak meg, inkább a kézügyességhez kötik azt.

Kutatók viszont úgy döntöttek, hogy próbálnak bizonyítékot szerezni arról, hogyan mosnak fogat a fiatalok különböző életkorokban, így egy kísérlet során rögzítették a műveletet. Azt találták, hogy az 5 évesek a fogsoruk 25 százalékát tisztították csak le fogmosás során, a 11 évesek az 50 százalékát, míg a 18-22 évesek a 67 százalékát. Mint ebből az eredményből is látható, ahogy idősödünk, úgy ápoljuk alaposabban a fogainkat.

De mi van akkor, hogyha a fiatalabb gyerkőcöket is megtanítjuk arra, hogyan is kell alaposan fogat mosni? Nemrégiben egy kutatócsoport tesztelt egy új technológiát, ami arra irányult, hogy segítse az apróságokat a fogápolás elsajátításában. A Játékos Fogkefe 5 egymást követő nap használata után az óvodások jelentősen hatékonyabban tisztították a fogacskáikat, mint előtte.

És hogy visszatérjünk cikkünk kiinduló pontjához: az oralanswers.com szerint nincsen egyetlen igaz válasz arra, hogy mikortól moshatja a gyerek egyedül a fogát. Mindenesetre azzal a legtöbb szakkönyv is egyetért, hogy a 3-6 éveseknek még nincsen meg az összes alapvető készségük ahhoz, hogy helyesen moshassanak fogat. A “mágikus” kor valahol a 6 és a 9 között található. Persze azt tudni kell, hogy minden gyermek más és más, ezért van, akire már egészen korán rá lehet bízni egy ilyen feladatot, és van, akivel jobb, ha várunk még.

Kapcsolódó cikkeink fogmosás témában: