Gyerek

Az anyák leggyakoribb fogmosásparái – Nyugi, van megoldás!

A gyerekek többsége lelkesen fog bele a fogmosás tanulásába, aztán ez átcsap tiltakozásba és a kicsik hallani sem akarnak többet a fogmosásról.
2021. Április 04.
Az anyák leggyakoribb fogmosásparái - Nyugi, van megoldás! (fotó: Getty Images)

Mindegy, hogy melyik fázisban járnak épp, az anyukákat gyötörheti néhány tipikus fogmosáspara, amit most varázsütésre eloszlatunk!

A fogszuvasodás népbetegségnek számít hazánkban, aminek oka nem csak az, hogy sokan rossz fogakat örököltek, hanem az is, hogy csapnivaló fogápolási szokásokat hoztak magukkal otthonról. Amíg kicsik, leginkább rajtad múlik a gyerekfogak jövője, ezért fontos, hogy felülkerekedj a fogmosáshoz kapcsolódó félelmeken és hatékony csapatmunkát végezzetek!

Nagyon fontos – azt előrevetítjük -, hogy a gyerekek kézügyessége még nem teszi lehetővé, hogy csak egyedül mossanak fogat. Nagyjából 6 és 9 éves kor között lesznek annyira ügyesek, hogy alaposan meg tudják mosni fogaikat. Addig az “önálló fogmosás” után neked is át kell sikálnod jó alaposan az apró fogakat.

Ha öklendezik a fogkefétől

“A kislányom újabban mindent a szájába vesz, ez a fogmosásnál is kapóra jön, mert a fogkefét is boldogan próbálgatja. A baj csak az, hogy néha túlságosan belelendül és olyankor öklendezni kezd, amitől mindketten halálra rémülünk. Hogy lehet ennek véget vetni?”- írta egy anyuka egy külföldi blogon.Kiindulásnak szuper hír, hogy a kicsi lelkesen próbálgatja a fogkefét, a fogzás alatt kifejezetten jóleshet neki, ha fogkefével masszírozhatja az ínyét, így napközben is érdemes a kezébe adni egy fogkefét. Amikor reggel és este fogat mos, segíts neki, mutasd meg türelmesen, hogy használja helyesen. Hidd el, csak idő kérdése és rá fog érezni, hogy ne “tolja túl” a fogkefét, így az öklendezés is abbamarad! Az, hogy a fogát te is megmosod, nagyban hozzájárul a megfelelő szájhigiénia kialakításához – persze, fontos, hogy ő is próbálkozzon, de a munka érdemi része rád marad.

Fogkrém uzsira

Egy másik anyuka kiscsoportos fia folyamatosan lenyeli, vagy ahogy sokan mondják, megeszi a fogkrémet. Ezzel nincs egyedül, mert a kommentekben többen számoltak be arról, hogy a gyerek már a tubusból “eszi” a pasztát. “Nagyon félek, hogy valami baja lesz ettől a fura szokástól”- írta az egyik aggódó mama.A fogkrém valóban nem evésre való, erről szerencsés lenne leszoktatni a kicsit. Ha ennyire lázba hozza a fogkrém, először is fontos, hogy olyan helyre tedd, ahol nem éri el, így nem tud “rájárni”. Attól, hogy fogmosás után lenyel belőle valamennyit, nem lesz semmi baja, már csak azért sem, mert akkor hígított formában “fogyasztja” a fogkrémet. Ezt a szokást elhagyhatja, ha játékosan megtanítod neki, hogy köpje ki a vizet, amivel kiöblítette a száját – ezt minden gyerek imádja, akár még versenyt is rendezhettek, hogy belejöjjön! Ha ez nem segít, az is jó, ha fogkrém nélkül mos fogat egy darabig – a lepedéket és az ételmaradékokat így is eltávolítja, később pedig visszatérhettek a fogkrém használatára.Sokszor magának a szülőnek van rossz élménye a fogorvosról, s ez kihat a gyerekeire is “Gyerekkoromban rengeteg lyukas fogam volt. Fájt, csúnya volt és a gyerekfogorvosnál is horrorisztikus élményeket szereztem. Most is görcsben van a gyomrom, ha fogászatra kell mennem és rosszul vagyok, ha arra gondolok, hogy az ikreket fogorvoshoz kell vinnem”- kért segítséget egy másik anyuka.Valószínűleg sovány vigasz, de jó, ha tudod, hogy nem vagy egyedül a “fogorvosparával”, nagyon sok felnőtt fél a fogorvostól. Abban, hogy a gyerekeid ne járjanak ugyanebben a cipőben, sokat segít, ha 3-4 éves koruk után akkor is elviszed fogorvoshoz, ha nincsenek lyukas fogai. Ez ma már bevett szokás a gyerekfogászaton, senki nem fog rád furcsán nézni. Ez segít, hogy a gyerekek megismerjék a fogorvost, megnézzék, milyen belül a fogorvosi rendelő. A “liftezés” a székben, a fájdalommentes vizsgálat és a látogatás végén kapott ajándék (szinte minden fogászaton kapnak valami apróságot, matricát, lufit, kitűzőt vagy oklevelet) kellemes élményeket hagy bennük, így nagy valószínűséggel akkor is bátran mennek fogorvoshoz, ha adódik valamilyen probléma.