Gyerek

Négy lépés az ápolt fogakért

Fogaink egész életünk során szolgálnak bennünket, ezért nem mindegy, hogy mennyit és hogyan törődünk velük. A gyermekkorban elsajátított fogápolás egy életre szól.
2014. November 13.

Az Újbudai Fogászati Centrum vezető orvosa, Dr. Bíró Lukács, fog- és szájbetegségek szakorvosa azt mondja, 4 dologra figyelve segíthetünk gyermekünknek a helyes fogtisztítás elsajátításában.

1. Fogkrémválasztás

A gyermekeknél különösen fontos kérdés, milyen fogkrémet használjon a fogak tisztításakor? Dr. Bíró Lukács elmondja, hogy még a fogkefeválasztásnál is lényegesebb, hogy mivel dörzsölik a kicsik a fogukat. „Minden, ami a szájba kerül, a nyálkahártyán keresztül azonnal felszívódik, és rögtön a keringésbe jut.

Ezért kell mindig megnéznünk, hogy milyen összetételű fogkrémeket használnak gyermekeink”. Választás során olyan termék kerüljön a kosarunkba, ami szintetikus anyagtól mentes, és nem tartalmaz tartósítószer- és más szintetikus színezőanyagot sem. A gyógyszertárakban kapható natúrfogkrémek is ugyanúgy képesek biztosítani a szájüreg egészségét és higiéniáját, mint a drogériákban kapható, népszerűbb ’társaik’.

Szánjunk egy kis időt a fogkrémek összetevőinek böngészésére. Ez egy egyszeri alkalom, hogy megtaláljuk a megfelelő fogápoló szert. Ha pedig találunk olyat, ami növényi kivonatokat is tartalmaz, akkor nem csak a lurkónk fogainak a tisztaságáért teszünk, hanem biztosak lehetünk benne, hogy ezzel csemeténk javítja majd a fogíny vérkeringését, és megelőző lépéseket tesz a fogínygyulladás és fogínysorvadás kialakulásának elkerülésére.

2. Nem csak sikálni, tisztítani

Ha a gyermekünkre bízzuk a fogmosást, valószínűleg a fogkefére nyomott fogkrémet szépen szétdörzsöli a néhány fogacskáján, és körülbelül öt másodpercen belül befejezettnek tekinti a műveletet. A fogorvos azt javasolja, hogy szánjuk rá alkalmanként azt a két percet, amíg a gyermekünk fogat mos, és segítsünk neki a hátsó fogak tisztításában, ha szükséges.

„Az erős maradandó fogak feltétele a tejfogak épsége. Ezért másfél éves kortól próbáljuk rászoktatni a gyermeket a napi háromszori, evés utáni fogmosásra. Olyan fogkefét és fogkrémet válasszunk, amivel a kicsi örömmel mos fogat. Beszerezhetünk egy kis homokórát is, amivel saját magának tudja mérni, mennyi ideig tisztította a fogacskáit.”

3. Mi van a tányérban?

Már most, kisgyermekkorban szoktassuk rá a gyermeket a természetes, vitamindús, rostokban gazdag ételek fogyasztására. A rágás egészséges módon megdolgoztatja az állkapcsot. A cukorral és agyonfinomított adalékanyagokkal felturbózott élelmiszerek azonban fokozzák a lepedékképződést, ami fogszuvasodáshoz vezethet. A fogorvos ajánlja a nyers zöldségeket és gyümölcsöket. A legjobb három szájápoló a zeller zöld, az alma és a zsályalevél.

4. Fogorvosi vizit

A fogápolásban is igaz, hogy az enyhe elváltozások, a kisebb egyensúlytalanságok még könnyedén helyreállíthatóak, míg a fogak előrehaladott romlását már nem lehet korrigálni. Miénk a felelősség, hogy gyermekünknek milyen fogai lesznek felnőtt korában.

Ha rendszeresen odafigyelünk az első három pont betartására, akkor már csak arra kell ügyelnünk, hogy félévente egyszer elvigyük a lurkónkat fogorvoshoz, hogy ellenőrizzék fogai állapotát. Ha ezt a négy pontot kipipáljuk, biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk magabiztosan fog mosolyogni felnőtt korában is.