Gyerek

Harc a fognyűvők ellen

A gyermekkori fogápolás nem gyerekjáték, hiszen ebben a korban ismerkednek meg gyermekeink az alapvető szájhigiénés szokásokkal, és ez döntően befolyásolja későbbi szájápolásukat.
2014. Június 05.

A kisbabák és a totyogók fogápolásáról korábban már írtunk most az ovis korosztálynak szeretnénk praktikus tanácsokat adni. Velük egyrészt már könnyebb dolgunk van, mint a kicsikkel, mert a 3-6 éves korú gyerekekkel már meg tudjuk értetni a helyes fogmosás fontosságát. Másrészt viszont nehezebb, mivel napjuk nagy részét az óvodában töltik, és így kevésbé ellenőrizhető, tényleg tisztították-e napközben a fogukat.

Példamutató szülő-példakövető gyerek

Ne várjuk el a gyermekünktől, hogy fogat mosson, ha ezt otthon tőlünk se látja soha. Ha azonban már kiscsoportos kortól kialakítunk egy otthoni közös fogmosó rituálét, elmondjuk, hogy miért van szükség a rendszeres fogápolásra, akkor jó eséllyel megteremthetjük a későbbi helyes fogmosás alapjait. Dr. Bíró Lukács, a fog- és szájbetegségek szakorvosa, implantológus azt mondja, ha a gyermek már egészen kicsi korban megismerkedett a szilikon, ujjra húzható fogkefével, már nem lesz neki idegen a rendes fogkefe használata sem.

“Fontos, hogy a gyermek ne ódzkodjon a fogmosástól. Ha valamiért idegenkedik tőle, először játékos formában szoktassuk hozzá a használatához. Mossunk közösen fogat, köpjük együtt a fogkrémhabot a mosdókagylóba, versenyezzünk, kinek habzik jobban a foga. Jó móka még, ha veszünk egy homokórát, ami mutatja, mennyi idő telt el a fogmosás kezdete óta. 2-3 perc lenne az ideális, ezt próbáljuk szép lassan elérni. Ha nagyon nem áll kézre a gyermeknek a fogkefe, sután bánik vele, akkor próbáljuk ki az elektromos fogkefét. Ennek a használatához kevesebb kézügyesség kell, és ügyesebben tud vele bánni a kicsi kéz.”

A szakorvos még felhívja a figyelmünket még arra is, hogy mindemellett nagyon fontos a fogkefék állapotának folyamatos ellenőrzése. Ha a szálak már nagyon kifelé állnak, eljött az ideje a fogkefe cserének. Ez általában három hónap után szokott bekövetkezni.

Fogorvosnál? Nem kell félni!

Persze a legalaposabb fogmosás sem pótolja a fogorvosi látogatást! Ha szeretnénk megelőzni, hogy ez ne egy sírástól hangos, stresszes esemény legyen, készítsük fel erre is a gyermeket. Dr. Bíró Lukács azt ajánlja, hogy akár már kiscsoportos korban vigyük el gyermekünket a fogorvosoz. “Nem baj, ha az első pár alkalommal nem történik semmi. Elég, ha a kicsi szokja a környezetet, liftezik a székkel, megnézi, megvizsgálja a nyálszívó porszívót, megengedi, hogy a doktor bácsi belekukucskáljon a szájába. Ha kialakul a bizalom, akkor négyéves kortól már lehet félévente egyszer fogorvosi ellenőrzésre vinni. Még ha nem is történik nagy beavatkozás, csak fogkő eltávolítás vagy polírozás, a lényeg, hogy a gyermek félelme elmúljon.”

A fehér fog a tányéron kezdődik

Ha tényleg tudatosan figyelünk gyermekünk fogainak állapotára, akkor bizony azt is meg kell néznünk, mi kerül a tányérjára és a bögréjébe. Létezik fogbarát étrend, de már az is egy nagy lépés, ha sikerül pár alapszabályt lefektetnetek!

  • Ne legyen az esti fogmosás után kakaó, tea vagy gyümölcsléivás! Ha a gyerek szomjas, igyon vizet, vagy ha mindenképp valami tartalmasabb innivalóra vágyik, akkor utána is mosson fogat!
  • Ne egyen lassan oldódó édességeket. A nyalóka és a szopogatós cukorkák a fogak legnagyobb ellenségei. Ha lehet, kerüljük őket!
  • És persze jöhet a rengeteg gyümölcs és zöldség, mert ezek rengeteg vitamint és ásványi sót biztosítanak a fogak fejlődéséhez, egészségük megőrzéséhez.

Ha ezt a pár szabályt sikerül betartani, máris sokat tettünk gyermekeink fogának egészségéért.