Kisgyerek

13+1 fogas kérdés

Amikor a pici megszületik, nem is gondolnád, hogy még tízéves korában is a "fogzással" leszel elfoglalva. Cumi és kakaóivás, fogmosás és szuvasodás: olvasd csak el, és kiderül, hogy minden mindennel összefügg.
2011. Április 09.

Nem minden gyermek szenved a fogzástól

Igaz, hogy bármelyik fog bármikor kinőhet az első év folyamán?

– Nagyon ritkán, de előfordul, hogy egy baba foggal születik. Általában 0,5-2,5 éves kor közé tehető a húsz fogacska kibújása. Leggyakrabban az egyik alsó metszőfog töri át elsőként a baba ínyét, majd ezt követi a felső. Utána újabb alsó és felső metszőfog bújik elő. Ezután következnek az első kisőrlők, majd a szemfogak és második kisőrlők. Természetesen előfordulhatnak eltérések: a megfigyelések szerint egyéni, családi fogzási “szokásokra” is van példa.

Minden babának fáj a fogzás?

– A fogacskáknak át kell törniük az ínyt ahhoz, hogy előbújhassanak. Ez nyilvánvalóan valamiféle fájdalommal jár. Az, hogy mekkorával, a baba fájdalomküszöbétől függ. Vannak gyerekek, akiket jobban, és vannak, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem visel meg a fogzás.

A fogzástól felébred a gyerek?

– Nem törvényszerűen, de gyakran előfordul. Vannak gyerekek, akiknél a fogzás időszakában nappal semmi változás nem tapasztalható, éjszaka mégsem tudnak aludni. Ennek oka, hogy az éjszakai csendben a nappali ingerek már nem nyomják el a fájdalomérzetet, így az sokkal erőteljesebben hat, és adott esetben nem hagyja pihenni a babát.

Lehet, hogy a baba a fogzástól lázas, vagy attól piros a popsija?

– A nyálzáson kívül gyakran tapasztaljuk, hogy a fogzás ideje alatt a gyerekek náthásak, megy a hasuk, belázasodnak, esetleg emésztési problémáik lesznek. Ezt sokan a fogzással magyarázzák, bár tudományos bizonyítékok nem támasztják alá. Annyi biztos, hogy a fogzás egyfajta stressz, ami legyengíti a szervezetet, a baba könnyebben lesz beteg. Természetesen nem kell arra gondolni, hogy a gyerek két évig folyamatosan betegeskedni fog, inkább csak annak legyünk tudatában, hogy azokban az időszakokban, amikor a fogcsírák előbukkannak, az efféle tünetek normálisnak mondhatók – persze a megjelenő betegséget kezelni kell.

Adjunk-e fájdalomcsillapítót?

– Ha már napok óta sem a baba, sem pedig a család többi tagja nem tud végigaludni egyetlen éjszakát sem, este nyugodtan adjunk neki a bevált fájdalomcsillapító szirupból a súlyának és korának megfelelő mennyiséget. Ezt nappal is megtehetjük, ha szükségesnek ítéljük, de szigorúan tartsuk be az előírásokat! Fájdalomcsillapító gél vagy ecsetelő is megoldást nyújthat. Ha gél formában alkalmazzuk, a mutatóujjunkra kenve dörzsölhetjük vele a baba ínyét, illetve az elülső fogacskák recéit. Tapasztalatok szerint a gyerekek ezt szívesen veszik.

A sok szopástól tönkremehet a baba foga?

– Nem! Az anyatejben lévő tejfehérjék védőréteget képeznek a fogfelszínen, így kifejezetten jótékony hatásúak. Az anyatej egy másik összetevője, az immunglobulin-A szintén védi a fogakat. Emellett a szoptatás az állcsontok fejlődését is jelentősen elősegíti.

Ha az esti szopizás közben elaludt a baba, keltsük-e fel fogat mosni?

– Erre semmi szükség. Ha a kicsit cumisüvegből, tápszerrel tápláljuk, akkor van szükség a fogak tisztítására. Ha már nagyobb a gyerek, és előfordul, hogy az esti kakaóját félálomban, cumisüvegből kapja (ami a fogorvosok határozottan elleneznek!), a következőt tehetjük: ha nem akarjuk felébreszteni, legalább ahhoz szoktassuk hozzá a kicsit, hogy miután elfogyasztotta a cumisüveg tartalmát, pár korty tiszta vizet is igyon. Így, bár nyilván nem helyettesítjük a fogmosást, a fogakról legalább valamennyire leöblítjük a cukrot.

Mikor kezdjük a fogápolást?

– Elkezdheted, amikor az első fogacskák kibújtak, így a baba hozzászokik az eszközhöz és a tisztálkodáshoz kötött, reggeli és esti rituáléhoz. Az óvodában ehhez még az ebéd utáni fogmosás is csatlakozik. Először buzogány formájú, tüskés, rágcsálható gumifogkefét adjuk a kezébe. Később már vehetünk sörtés fogkefét és a korának megfelelő fogkrémet. Az aminfluorid-tartalmú fogkrém nemcsak a felszínen fejti ki hatását, hanem be is épül a fogakba.

Ha a tejfog lyukas, a maradandó sem lesz ép?

– Ez kizárólag a száj- és fogápolástól, illetve az életstílustól függ. A szájflóra felelős a szuvasodásért, amely a fogak kilyukadásához vezet. A nem megfelelően ápolt szájban a szájflóra sztreptokokkusz mutánszt és laktobacilust tartalmaz, amely megtelepedik a foglepedékben. Ez rendszeres fogmosással könnyedén eltávolítható, így a fogak romlása megelőzhető. A tejfogak romlása arra figyelmeztet, hogy nem megfelelő a szájhigiénia. Mivel a tejfogak porózusabbak, mint a csontfogak, sokkal sérülékenyebbek is.

A fogváltás a közhiedelemmel ellentétben nem úgy történik, hogy először a metszőfogak cserélődnek ki, hanem úgy, hogy a már meglévő tejfogakhoz maradandó őrlőfogak nőnek leghátul. Ezt a szülő észre sem veszi. Ha nem ápoljuk megfelelően a tejfogakat, előfordulhat, hogy a csontfogak is áldozatul esnek. Ezért semmiképp ne várjuk meg a rendszeres és alapos fogápolással, amíg teljesen kicserélődnek a fogak, mert annak visszafordíthatatlan következményei lehetnek! A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a fogak tíz és tizennyolc év között nem romlanak el, akkor nagyon hosszú ideig nem lesz baj velük.

Kell-e fogorvoshoz vinni a gyereket akkor is, ha egészségesek a fogai?

– Igen. Évente egyszer érdemes felkeresni egy szakembert, egyrészt azért, hogy nézze át a fogakat, másrészt hogy a gyerek megbarátkozzon a helyzettel. Ha megszokja a közeget, a speciális eszközöket, és nem fájdalmas élményként éli meg a fogorvossal való találkozást, később, ha szükség lesz rá, nem fogja sokkolni az élmény.

Lehet-e tömni a tejfogat?

– Igen, lehet, és szükség esetén kell is! Manapság már kifejezetten gyerekeknek kifejlesztett, különböző színű tömések állnak rendelkezésre. Ki-ki kiválaszthatja a neki tetszőt.

Előfordulhat, hogy a cumizástól vagy ujjszopástól rosszul nő ki a baba foga?

– Sajnos előfordulhat, és komoly fogazati rendellenességhez vezethet. De ez nemcsak az éppen növekedő fogaknál, hanem a már meglévőknél is veszélyes. Ha a gyerkőc három- vagy négyéves korában még mindig cumizik, az fogászati körökben már rendellenesnek számít, arról nem is beszélve, hogy higiéniás problémákat is felvet. A hüvelykujjszopás a metszőfogakra gyakorolt állandó nyomás miatt úgynevezett nyitott harapást eredményezhet, amikor a felső fogsor nem ér össze az alsóval. Ez később csak fogszabályzással orvosolható.

Ha a tejfog rosszul nő, a maradandóval is baj lehet?

– Igen. Mivel a tejfog állapota vagy idő előtti elvesztése a fogsor deformáltságát okozhatja, ezért mindenképpen van összefüggés.

Nőhet-e ki állandó fog úgy, hogy még nem esett ki a tejfog? Ilyenkor mi a teendő?

– Előfordulhat. Ha azt látjuk, hogy két sorban nőnek a fogak, mindenképpen forduljunk fogorvoshoz!

Szakértők:

Dr. Végh András fogszabályzó szakorvos professzor

Dr. Kollár László házi gyermekorvos

Kapcsolódó cikkeink fogzás témában:

Forrás: HáziPatika.com