Baba

Csodaszerek fogzásra? Mindent kipróbáltunk

Ha sír vagy nyűgös egy csecsemő, három hónapos koráig, mindenki azt mondja, biztos a hasa fáj. Három hónapos kora után pedig azt, a foga jön. Nagy Réka újságíró, a másfél éves Sári anyukája kipróbált mindent, a nyugodt alvás érdekében.
2011. Június 21.

Jelentős mennyiségű nyál, nyűgösség, kevés evés, rossz alvás együttállása esetén elkezdhetünk gyanakodni: nő a baba foga.

Barátnői körben az az általános nézet, hogy akinek a babája jól alszik éjszaka, az nappal nem feltétlenül, és aki mondjuk nappal és éjszaka is édesdeden húzza, az lehet, hogy a fogakat szenvedi meg jobban. Így biztos, hogy a friss anyukák ebben a témában szakértői szintre képzik magukat, hátha találnak valami mindenki számára üdvözítő megoldást.

S ha csak azt mondom, hogy a lányom az áttörő szemfogaknál annyit köhögött a nyáltól, hogy szegény a végén még hányt is egy jó nagyot, akkor azt hiszem, minden érvemet megosztottam veletek arra vonatkozóan, miért is próbáltam ki az összes fellelhető bogyót és kenőcsöt.

Egy biztos: nincs egyedüli üdvözítő módszer, mindent megoldó csodaszer. Ebben a témában is marad az örök alapigazság, minden baba más, és más módszerek hozhatnak enyhülést.

De nézzük, milyen lehetőségek közül választhatunk a magyar piacon.

Csodaszerek fogzásra? Mindent kipróbáltunk

Borostyánlánc

A nagy megosztó. Egyesek szerint csak dísz, mások esküsznek rá, állítólag Németországban ez az első dolog, amit fogzásra ajánlanak.

Nekünk ez is hullámzóan működött. Miután mindenképpen szerettem volna megérteni az összefüggéseket, nagyon figyeltem, melyik szer hogyan és mikor hat, és úgy vettem észre, a borostyánlánc nálunk a nyugodtabb éjszakák segítője lett.

Ha a beszerzés mellett döntünk, fontos, hogy olyan gyerekbiztos láncot válasszunk, amelyen a kövek egyesével le vannak csomózva, s így szakadás esetén sem gurulhatnak el.

Homeopátiás kúp fogzásra

A kúpban, amelyben több összetevő is megtalálható a fogzás könnyítésére.Az első használat alkalmával varázsütésre megszűnt a nyűgösség, ezért végtelen reményeket fűztem hozzá és azt hittem, ezt a fogzásproblémát ki is pipálhatjuk.

Viszont a tünetek vélhetően nem mindig ugyanabban a konstellációban jelentkeznek – ezért elképzelhető, hogy nem mindig ugyanaz a koktél a megfelelő -, így talán még egyszer tapasztaltam a „mágikus varázslat” érzését, de legtöbbször nem lehetett eldönteni, valójában mennyit segített a kúp.

Nyűgös gyerekbe kúpot varázsolni mondjuk nem a legszívmelengetőbb feladat, de talán egyszerűbb, mint a homeopátiás golyócskákkal bűvészkedni.

Homeopátiás kamilla

Maradjunk akkor még egy darabig a homeopátiánál. Fogzásra egyöntetűen a kamillát szokták javasolni, ám a tapasztalat itt is a kúphoz volt hasonló. Egyszer bevált, másszor semmi hatása nem volt. Bár nem próbáltam, de el tudom képzelni, hogy hatékonyabb lehet a homeopátiás kezelés, ha a babánk habitusának megfelelően és a pontos tünetek ismeretében szakember határozza meg a javasolt szert és dózist.

Adagolás: A fogzás teljes ideje alatt ajánlott a kúraszerű alkalmazás.

Ha éjszaka ébred többször a fájdalom miatt, akkor lefekvés előtt 5 golyó (vízben oldva, műanyagkanállal beadva) és nappal 1-2 alkalommal 1-1 golyó.

Olvass többet a homeopátiáról, az adagolásról!

Bach-cseppek

Saját ügyemben jártam el egy Bach-virágterapeutánál, akinek késésem okát a fogzó és letehetetlen gyermekkel indokoltam.Legközelebb kedvességből kaptam tőle egy üvegcsét, hogy próbáljuk ki.A Bach-cseppek személyre szabott keverékekkel hatnak a legjobban, s bár mi most egy „általános” keveréket kaptunk, nagyon hatékonynak bizonyult.

A virágesszenciákból álló cseppekkel úgy kell bánni, ahogy a homeopátiás szerekkel(fél órával beadás előtt és után nem enni, inni, tartózkodni az erős ízektől, bár babák esetében ez igazán nem nehéz betartani, illetve a cseppeket különböző sugárzásoktól védeni kell.)A férjem kifejezetten szkeptikus volt, de több átaludt éjszaka őt is meggyőzte. Egészen a kisőrlő fogakig…

Hagyományos fájdalomcsillapító-alapú készítmények fogzásra

Több is elérhető Magyarországon, különböző erősségű kiszerelésekben.Eleinte nagyon féltem ezektől, a szerektől – minden anyának vannak kifejezett „mumusai” -,mert több helyütt olvastam az interneten, hogy a nyállal a nyelőcsőbe juthat, lezsibbasztva azt, és a csecsemő félrenyelhet, megfulladhat.

Na, ezt semmiképpen nem szerettem volna kipróbálni, s miután a gyerekorvosunk sem ajánlotta, sokáig a fiók aljában pihent a hirtelen felindulásból és kétségbeesésből megvásárolt tubus.

Aztán egy nyűggel terhelt délután, mikor elsőszülöttem kezét fájdalmasan arcára szorítva állt előttem, és már nem volt több eszközöm, óvatosan bekentem az ínyét egy kisebb mennyiséggel.A sírás varázsütésre elmúlt, a kisded arca kisimult.

Kicsi babának és éjszakára én semmiképpen nem adnám, de nagyobbaknál elsősegélynek jó lehet.

Gyógynövény

Elméletileg a gyógynövényes zselében minden adott ahhoz, hogy enyhítse az elgyötört baba fájdalmát, de sajnos nálunk egyáltalán nem működött.Itt mutatkozott meg legjobban az az elmélet, hogy mindent végig kell néha próbálni, mert mindenkinek más válik be igazán. Barátnőmék enélkül egy tapodtat sem tesznek, rágókára kenve juttatják el a célterületre és az ő fogzó gyermekük boldog mosollyal játszik tovább…

Regeneráló gél

Nehéz ezt bevallani, de néha az internet sem mindentudó. Amikor több álmatlan éjszakámon túrtam a világhálót újabb és újabb csodaszerek után kutatva, ezt bizony nem dobta ki a gép.

Kezdő anyukaként enyhén összeomolva hívtam legkedvesebb gyerekorvosunkat, aki mindig tud mondani egy olyan megoldást az adott problémára, amelyről még sosem hallottam, de működik.

Ebben az esetben egy regeneráló gél volt az, melyről próbáltam információkat levadászni, de igazán jó leírást nem találtam.

Ezért úgy foglalnám össze, ahogy a gyermekorvosunk is tette: „segíti a húsos fogínyen való áttörést”.De lehet, hogy nem is baj, hogy nem tudom, hogyan működik, de működik. A titok viszont az, hogy amint észlejük a fogzás első jeleit, lokalizáljuk az áttörni készülő kis jövevényt, és azonnal rendszeresen kezdjük el kenni.

Amit még nem próbáltunk

Hosszan kokettáltam még az rágcsálásra ajánlott ibolyagyökérrel, de miután kislányom semmi olyat nem szeret rágni, amit direkt azért adok neki, hogy rágja, ezért elvetettem az újabb beruházást. Ezt barátnői körben sem próbálta még senki, így másodkézi tapasztalat sincs még róla.

Sajnos itthon nem kapható, csak külföldről lehet rendelni az Osanit névre hallgató csodaszert.Ismerősök között többen esküsznek rá, elképzelhető, hogy a nagyőrlőkig még beszerzem valahogyan.