Baba

A fogzás folyamata

Az édesanyák más élettani jelenségekhez hasonlóan a baba fogzását is élénk figyelemmel kísérik. Vajon van-e jelentősége, mikor koccan meg a kanál a pici ínyén?
2013. Október 24.

Körülbelül 6 hónapos korban bújnak ki a baba első tejfogai, s nagyjából 2 és fél éves korra mind a 20 fog előbújik. A fogak megjelenési időpontja széles határok között változik, néha már az újszülött metszőfoggal születik, másrészt sok egészséges csecsemőnél csak 10 hónapos korban bújnak ki az első fogak. Olyan is előfordul, hogy egy éves korban jön az első metszőfog, noha a baba teljesen egészséges, és a későbbi megfigyelések szerint a maradandó fogak is jól fejlettek és egészségesek lesznek. A fogzási időpontok variációinak általában nincs nagyobb klinikai jelentősége.

Az első fogzás menete, a tejfogak megjelenési sorrendjében.

Időpont Fogak
6 hó két alsó középső metsző
8-12 hó között két felső középső metsző
10-12 hó között két felső szélső metsző
13-14 hó között két alsó szélső metsző
15-16 hó között négy első zápfog
20-24 hó között négy szemfog
36 hó négy hátsó zápfog

A tejfogak áttörésekor kisebb panaszok: nyűgösség, nyálzás, étvágytalanság, hígabb széklet fordulhatnak elő, de nincs szó – mint a közhit tartja “fogfrász betegségről”. Szokás az első 2-3 évben minden lázas vagy hasmenéses betegséget a fog kijövésére visszavezetni. Elterjedt orvosi vélemény, hogy lázas betegségek siettetik a fog kijövetelét. Ha magasabb láz jelentkezik, forduljunk orvoshoz, ne próbáljuk a fogzással magyarázni.A fog két részből áll, a koronából és a gyökérből. Az első évben kálciumra és egyéb ásványi sókra van szükség a fogzománc megerősödéséhez. A kisbabának ugyan szüksége van szénhidrátra, ám a túl sok egyszerű cukrot tartalmazó ételek felgyorsítják a savképződést, és ez által közvetetten pusztítják a fogakat.Sokszor a lassan fogyasztott cukrozott italok – néha a cukros folyadékot tartalmazó cumisüveg ki sem kerül a baba szájából – magasan tartják a szájban a cukorszintet, ami azt jelenti, hogy a kalciumnak és foszfátnakkevesebb ideje van a beépülésre. Leszögezhetjük: két étkezés közötti időben káros a cukor adása.

A fogzás sok babánál jár fájdalommal, kellemetlen érzéssel

Ahogy a fogak előbújnak, szükség van a tisztításra. Ujjunkra tett puha ruhával (pelussal) tisztítsuk a kibújt fogat addig, amíg a baba alkalmas lesz a fogkefére nyomott picike babafogkrémmel való fogmosásra és így a lepedék eltávolítására.

Ínygyulladás

A fogzás idején, természetesen azzal kapcsolatban, ínygyulladás is előfordulhat. Az íny kiszáradhat, és ezt a foghús szélén vérzés követheti. Az íny több napon át, fogkefével végzett finom dörzsölése általában néhány napon belül megszünteti a gyulladást.Az egyetlen fogzással kapcsolatos probléma, amelynek hosszan tartó következménye is lehet, az az, hogy az egyes fogak nem a megfelelő helyen nőnek a fogsorívben. Ilyen esetben nem alakulhat ki normálisan tapadó fogíny és a későbbiekben a gyermek kezelésre szorul.Fogínygyulladás létrejöhet a kisdednél akkor is, amikor már teljes a fogsora. A szájhigiéne hiányának következtében nagy számú baktérium telepszik meg, foglepedék képződik a fognyak környékén és a fogíny vonalában, melyet, ha nem távolítunk, akkor az a foghús gyulladását, kivörösödését és gyulladását válthatja ki. Előfordulhat spontán fogínyvérzés és a kellemetlen szájszag is. Ezek a klinikai jelek súlyosságukat tekintve különbözőek lehetnek.Az ínygyulladás lehet helyi vagy általános, az egész foghúsra kiterjedő, mely megfelelő szájhigiéne alkalmazásával rendesen gyógyul. Ha a fogínygyulladás gondos szájhigiénével mégsem gyógyítható, más betegségek jelentére is gondolnunk kell, és feltétlenül forduljunk orvoshoz.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu