Baba

A tejfogak előbújásának sorrendje

Már magzati korban mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontban. A tejfogak előbújásának bár létezik tankönyvi menete, mégis nagy egyéni eltéréseket mutathat.
2021. Július 17.
A tejfogak előbújásának sorrendje (fotó: Getty Images)

A megszületést követő második-harmadik hónapban már jelentkezhetnek a fogzás tünetei, de nem törvényszerű, hogy minden babánál megjelennek ezek a jelek. A tipikusnak mondható fogzási tünetek: a fokozott nyálképződés, nyűgösség, étvágytalanság, alvási nehézségek, kipirult arc, sírósság illetve az, hogy a baba mindent a szájába akar venni. Vannak olyan kisbabák is, akiknél észrevétlenül törnek elő a tejfogak vagy némelyek minden különösebb tünet nélkül bújnak ki, míg bizonyos fogak előtörését konkrét tünetek előzik meg. Nagy egyéni eltérés mutatkozik abban, hogy a babát mennyire viseli meg a fogzás.

A tejfogak előbújásának általános sorrendje

Mielőtt rátérünk a tejfogak előbújásának sorrendjére fontos felhívni arra a figyelmet, hogy bár létezik tankönyvi időrend és sorrend, nagy egyéni eltérések mutatkoznak a babák között, ami teljesen rendben van és nem kell miatta aggódni. Az alábbi sorrend a hagyományos, átlagos tejfog előtörést mutatja.Az első fog kibújása a baba hat hónapos korában várható és általában nagyon gyorsan követi az elsőt a második tejfog is: ezek a két alsó középső metszőfogak, általában tehát 6-10 hónapos kor körül (jól látható, hogy meglehetősen tág az időintervallum).

A két felső középső metszőfog a baba 8-12 hónapos kora között várható. Ugyanebben az időszakban, 9-13 hónapos kor között a két felső oldalsó metszőfog is kibújik.

A baba 10-16 hónapos korában bújnak ki az alsó oldalsó metszőfogak, 13-19 hónaposan az első őrlőfogak is megjelennek alul és fölül is.

A négy szemfog 16-22 hónapos korban tör elő. Végül 25-33 hónapos kor környékén a második őrlőfogak is kibújnak. Ezzel mind a 20 tejfog kibújt, a folyamat tehát hosszú, egészen 3 éves korig is eltarthat.Már az első fog megjelenésétől gondoskodjunk a fogápolásról, eleinte még nem szükséges fogkrémet használni, elég ha tiszta vízzel, esetleg babafogkefét használva áttöröljük a fogakat. A fogak ápolásánál fontos a megelőzés: kerülni érdemes a cukros italokat és édességet. Érdemes már az első életévben – természetesen, ha már kibújt a fogacska – felkeresni a fogorvost.