Baba

Babafogápolás: leggyakoribb kérdések

Ha már előbújtak a baba fogai, akkor a következő kérdés az, hogyan érdemes ezeket ápolnunk. Adunk pár hasznos tippet, hogyan gondoskodhatsz a kicsi fogairól!
2018. Január 31.

A baba tejfogainak egészsége nagyon fontos, hiszen a kicsi ezekkel rágja meg az ételt, ezek tartják fent a helyet a csontfogaknak és a tiszta beszéd elsajátításában is fontos szerepük van. Ha a baba fogait nem gondozzuk rendesen, az komolyabb ínygyulladással is járhat, amely hatással lehet a későbbi, felnőtt fogak egészségére is távolságára is. Emellett azok a gyerekek, akik megtanulják a helyes fogápolást, felnőttként is nagyobb eséllyel tartják meg ezeket a szokásokat.

A legelső fogmosás

A fogápolás már akkor megkezdődhet, ha a kicsi fogai még épp csak kibújnak. Ilyenkor érdemes napi egyszer áttörölni a baba ínyét az ujjunk köré csavart steril, meleg vízzel átitatott ruhával. Ha már az első néhány fog előjött, továbbra is maradhatunk a nedves ruhánál, de már napi kétszer, vagy akár nagyon puha gyermekfogkefét is bevethetünk. Ezzel óvatosan át kell dörzsölni a baba fogait, hogy szokja az érzését, a valódi fogmosást pedig akkor kezdjük el, ha már szilárd ételt is fogyaszt, és a fogak jelentős része előbújt – ez nagyjából a 18. hónap környékén jön el. Ha a kicsi cukros ételt evett, akkor egy kis szódabikarbónát is bevethetünk a fogak megtisztítására, gyermekfogkrémet viszont csak 2 éves kora körül használjunk, ekkor is csak borsónyi mennyiségben fogmosásonként.

Mikor jöhet a fluoridos fogkrém?

A fluorid tartalmú fogkrémek bevezetésével érdemes várni 3 éves korig, amíg a kicsi elég idős ahhoz, hogy le ne nyelje. A fluorid tartalmú fogkrémek használatát azért nem javasolják, mert elszíneződhet tőle a gyermek foga, illetve szabálytalanná válhat a felülete. Viszont a fluorid fontos a zománc egészséges fejlődéséhez, ezért amíg nem vezetjük be a fluoridos fogkrémet, a babának érdemes olyan ásványvizet fogyasztania, amely tartalmaz ebből az anyagból.

Az első fogorvosi látogatást is elegendő akkorra időzíteni, amikor a gyermek minden foga kinőtt. Ekkor egy általános állapotfelmérést végeznek, megnézik, hogy rendesen fejlődnek-e a kicsi fogai, és a fogorvos elmondja, hogyan érdemes a jövőben ápolni a fogakat.

Rossz szokás, ha a cumisüveggel alszik el a gyerek

Több szülő fekteti le úgy a gyermekét a kiságyba, hogy a cumisüvegét is odaadja a kicsinek. Ha ebben cukortartalmú ital, például gyümölcslé vagy tej van, és a gyermek akár órákon keresztül is a szájában tartja az üveget, az súlyos fogszuvasodást okozhat a kicsinél. Ha ez kezeletlen marad, a tejfogak korábban kieshetnek, a felnőtt fogak pedig görbék lehetnek, és szuvasodásra hajlamosabbak. Érdemes ezért mielőbb megtanítani a kicsit pohárból inni, hiszen azt nem tudja magával vinni az ágyba, vagy ha mégis szüksége van az üvegre, akkor abba töltsünk inkább vizet.

Árt a cumi a fogaknak?

A cumi használatával kapcsolatban is sok szülőben felmerül a kérdés, hogy ez vajon egészséges-e a gyermek fogaira nézve. A szakemberek azt javasolják, hogy próbáljunk meg olyan cumit vásárolni, amelynek a csomagolásán szerepel az orthodontic kifejezés (azaz a fogak állását károsan nem befolyásolja), mert ez segíti a fogak normális fejlődését. A cumi használatát így is érdemes korlátozni, és 3 éves kor körül már csak rövidebb időre odaadni a gyermeknek, ha kéri, míg 4 éves kor felett már egyáltalán nem használni, mert az állandó fogaknál problémát okozhat.

(VIA)

Kapcsolódó cikkeink fogápolás témakörben: