Baba

Erre jó az “ínybuzogány”

A fogzás sajnos sok kisbabánál jár együtt duzzadt fogínnyel, fájdalommal. Különböző módszerek léteznek, amelyekkel megpróbálhatjuk enyhíteni a kisgyermek fájdalmát. Az egyik az "ínybuzogány", " fogdögönyöző buzogány", "buzogányfejű fogápoló" nevű eszköz.
2022. Július 11.
Erre jó az "ínybuzogány" (Fotó: Getty Images)

Az ínybuzogány hasonlít egy kisméretű, gyermek fogkeféhez, a feje azonban szilikonból készült, puha kis gumitüskék vannak rajta (hasonlóak az ujjra húzható fodgörzsölőkhöz), így leginkább valóban úgy néz ki, mint egy apró buzogány.

Léteznek olyan 3-4 részes fogápolási készletek is, amelyek minden fogzási stádiumra tartalmaznak eszközöket a baba- és a kisgyermekkori fogápoláshoz. Ezekben a csomagokban az ujjra húzható fogdörzsölők után a következő fogápoló az ínybuzogány, ami tisztító és masszírozó eszköz is.

A buzogányfejű fogápoló ugyanis nem csak megtisztítani segít a fogzás során először előbújt tejfogakat, hanem a puha sörtékkel az érzékeny, fájó fogínyt is masszírozza.

Egy további előnye az ínybuzogánynak az, hogy mivel kialakításában emlékeztet egy fogkefére, a kisgyermek már az első fogak kibújása után ismerkedhet a fogmosás koncepciójával, így ez a fontos napi fogápolási szokás már korán elkezdhet beépülni a rutinjába.

(Források: whattoexpect.com, electricteeth.com)