Baba

Meddig tart a fogzás?

Mikor bújuk ki az első fog? És mikor fejeződik be a fogzás? Minden babának ugyanabban az ütemben bújnak elő a tejfogai?
2017. Július 04.

Meddig tart a fogzás?

A babák többségének hat hónapos kora körül bújik ki az első tejfoga. A fogzás folyamata nagyjából 2 és fél éves korig tart, ekkora kibújik mind a 20 tejfog. A fogak előbújása nem minden babánál kezdődik meg féléves kora körül, meglehetősen széles skálán mozog: vannak, akik foggal születnek (bár azért ez ritka) és van olyan baba is, akinek csak 10 hónaposan tör elő az első fog. A fogak előbújási sorrendje meghatározott, de azért ebben is akadhatnak eltérések és ezek nem feltétlenül jelentenek problémát.

Hat hónapos kor körül a két alsó középső metszőfog bújik ki, természetesen nem egyszerre, de nincs is túl nagy időbeli eltérés a két fog megjelenése között. Nagyjából 8 és 12 hónapos kor között törnek át a két felső középső metszők. Ebben az időszaban a két felső metsző szélső metszőfogak is megjelennek, úgy 10-12 hónapos kor körül. Éppen elhagyva az egyéves kort, kb 13 hónaposan bújnak ki a két alsó szélső metszőfogak, majd 15-16 hónaposan a négy első zápfogak, 20-24 hónapos korban pedig a négy szemfog. Később, úgy 3 éves kor körül kibújnak a hátsó zápfogak is, ezzel lesz teljes a fogzás, mind a 20 tejfog kibújt.

A fogzásnak különféle és gyerekekként eltérő kísérő tünete lehet, úgy mint nyűgösség, nyálzás, fájdalom, folyamatos rágási inger, híg széklet, étvágytalanság. Több mindennel is kísérletezhetünk, hogy enyhítsük a kellemetlenséget: hűtött rágóka, különféle hűsítő és fájdalomcsillapító gélek, gyakoribb szoptatás.

Már az első fogak megjelenésével meg kell kezdeni a fogmosást. Az első időkben elegendő csupán tiszta vízzel átmosni a fogakat. Később a fogkrém kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy minőségi legyen a fogkrém és kalkuláljuk be, hogy a baba még sokáig le fogja nyelni a fogkrémet. Érdemes hazai és nemzetközi baba fogkrém tesztek eredményeit tanulmányozni.

Általános vélekedés, hogy óvodás korban már szoktassuk önálló fogmosásra a gyereket, de tévedés azt hinni, hogy képes az alapos fogmosásra. Természetesen mossa meg a fogát, de utána a szülő mindig mossa át, hogy hatékony is legyen a tisztítás. Mindaddig, amíg a gyerek nem tud írni, addig fogat mosni sem tud hatékonyan, a finommozgás fejlettségének kell olyan fokúnak lennie, hogy már jól tudjon egyedül is fogat tisztítani.

A cukros italok, édességek nem tesznek jót a fogaknak, ezeket mindenképpen kerüljük.

Fogorvoshoz is érdemes minél korábban elmenni, megmutatni a kibújt fogakat. Ezzel beépíthetjük a gyerek életébe a fogápolás és a fogorvoshoz járás kultúráját.

Kapcsolódó cikkeink: