Baba

Mindjárt egyéves és még nincs egy foga sem?

Úgy tartjuk, hogy az első tejfog hat hónapos kor környékén bújik ki, mert a legtöbbünkkel valóban így is történt. Kell aggódni a szülőnek, ha nem a tankönyv szerint fogzik a baba?
2023. December 31.
Baba fogát mutatja
Kép: Getty Images

A fogak fejlődése már magzati korban megkezdődik, mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontban, amikor megszületünk. Nagyon hamar, 2-3 hónapos korban már jelentkezhetnek a fogzás tünetei, a nyálképződés, nyűgösség, sírás, étvágytalanság, alvás problémák. Persze vannak mázlisták, akiknek semmilyen kellemetlenséggel nem jár a fogzás, de valószínűleg ők vannak kevesebben.

Bőven elmúlt a bűvös hatodik hónap, még sincs egy foga sem

Az általános előtörési idő és sorrend így néz ki:

  • első fog hat hónapos korban, általában a második fog nagyon rövid időn belül követi
  • 6-10 hónapos kor körül kibújnak a két alsó középső metszőfogak (nem egyidőben, de gyorsan egymás után)
  • 8-12 hónapos kor között a két felső középső metszőfog is megjelenik
  • 9-13 hónapos korban áttörnek a felső oldalsó metszőfogak is (szintén kettő)
  • 10-16 hónaposan előbújnak az alsó oldalsó metszőfogak
  • 13-19 hónapos korban az első őrlőfogak, alul fölül egyaránt.
  • 16-22 hónapos korban bújik ki a négy szemfog
  • 25-33 hónapos kor környékén a második őrlőfogak kibújásával válik teljessé a folyamat.

Láthatjuk, hogy a fogzás egy hosszú folyamat, egészen 3 éves korig is eltarthat. Ugyanakkor a fenti időrendiség és sorrend csak nagy általánosságban igaz, az ettől való akár jelentős eltérés, is teljesen rendben van. Ez csupán a statisztikai átlag, az egyes babák fogzása nagyon változatos és időben komoly eltérések is lehetnek. Az is rendben van, ha 4 hónaposan már kibújik az első fogacska és akkor sem kell aggódni, ha csak egy éves kor környékén jelenik meg az első tejfog. A sorrendre ugyanez érvényes, semmilyen probléma nincs akkor, ha eltér az átlagostól, sőt még az is elképzelhető, hogy egyidőben nem is egy, hanem egyszerre két fog is kibújik.

Ha nincs foga, nem tud enni?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha egy babának közel egy évesen nincs egyetlen foga sem, akkor hogyan tud darabos ételt enni, rágni. Kifejezetten hasznos, ha akkor is rág a baba, ha nincs ez szál foga sem, ilyenkor kicsit puhább, rágható falatkákat nyugodtan adhatunk neki – persze csak felügyelet mellett.

Amint kibújt, azonnal ápolni kell

Már az első fog megjelenésétől gondoskodnunk kell a fogápolásról. Eleinte még nem kell fogkrémet használni, csak tiszta vízzel áttöröljük a fogakat. Mondanunk sem kell, hogy kerüljük a cukros italokat, az édességet, valamint a helyes és egészséges táplálkozásnak a fogak szempontjából is jelentősége van.