Kisgyerek

A fogzás tényleg ennyire fáj?

Koppan a kanál, kint a fogacska! Bár ennyi lenne az egész! Ám a legtöbb baba meglehetősen nehezen viseli a fogzással járó változásokat.
2011. Október 30.

A fogzás fájdalmas folyamat

Azt persze soha nem tudjuk megmondani, hogy valóban fájdalomról van-e szó, hiszen a baba nem tudja elmondani. De az biztos, hogy nyűglődik, folyik a nyála, mindent a szájába töm, ami a kezébe kerül, és jó nagyokat harap a gumirágókába. Egyáltalán nem jókedvéből.

Beteg vagy fogzik?

Nagyon fontos, hogy elkülönítsük a betegséget a fogzástól, hiszen ha bakteriális vagy vírusfertőzéssel állunk szemben, elengedhetetlen, hogy a babát orvos lássa. Zsombi féléves korában mintha kibújt volna a bőréből. Bár eddig csak egyszer ébredt éjjel, most, miután letették, egy-másfél óra múlva sírva követelte, hogy fölvegyék. Megmérték a lázát, de csak hangyányit volt magasabb a szokásos hőmérsékletnél. Hiába szoptatta meg édesanyja, a kezét folyton a szájába tömködte utána is. Az utolsó csepp volt a pohárban, mikor köhécselni kezdett. Bár a náthának jelét sem tapasztalták, orvoshoz vitték a kicsit.A doktornő alaposan megvizsgálta, nem találta pirosnak a torkát. A fülébe is bekukucskált, de ott sem talált semmi gyulladásra utaló jelet. Viszont a fogíny piros és érzékeny volt. Elmagyarázta a szülőknek, hogy a fogzás egyes gyerekeknél ilyen látványos tünetekkel is járhat. Az éjszaka nyugalmában a fájdalom felerősödhet, sőt, maga a fekvés is rontja a helyzetet, hiszen a fogzás miatt bőséggel elválasztott nyál a kicsi torkára csorogva megköhögtetheti a babát. Nincs vész tehát, de a család nyugalma érdekében legalább este érdemes a baba fájdalmát csillapítani.

Éhségsztrájk fogzás miatt?

Van olyan baba, aki különlegesen érzékeny, amikor a foga jön. Ahelyett, hogy mindent a szájába tömködne, éppenséggel kerüli, hogy bármi hozzáérjen. Julcsi három hónaposan elkezdte szopni az ujját. Egy időben jobban élvezte, mint a szopizást. Ám egyszer csak furcsa dolog történt. Julcsi fölhagyott az ujjszopással, de a mellet is elutasította. Látszott rajta, hogy éhes, de valami nagyon zavarja. A család szoptatási tanácsadót hívott, aki megnézte a pici száját, alaposan kikérdezte az édesanyát. Együtt jöttek rá, mi lehet a probléma.Julcsinak valóban fájhat az ínye, ha az addig imádott ujjszopást és a szopizást is elutasítja. A megoldás az volt, hogy az anyuka megpróbálta elcsípni, amikor Julcsi félálomban hajlandó volt szopizni, így főleg éjjel evett a baba. Egészen addig, amíg egy-két hét múlva – az átlaghoz képest korán, négy hónaposan át nem törtek az első fogacskái. Közben a szülők helyi fájdalomcsillapítással is próbálkoztak, de a baba erre is sírással reagált, hiszen még az érintés is fájdalmat okozott neki.

Soha nincs vége?

Az első fogacskák kibújása azért is lehet nehéz, mert a baba még nem tudja kifejezni, mi a baja, és nem is tud segíteni magán, ha mindez féléves kor előtt történik. A nagyobb gyerek örömmel rágcsálja a száraz kenyeret vagy a hűtött rágókát, hiszen elég ügyes ahhoz, hogy a szájába tudja tenni és ott tartani.Berta tíz hónapos volt, amikor elkezdtek jönni a fogai. Szerencsére őt már könnyebb volt lekötni, elterelni a figyelmét. A rágófogak áttörésekor pedig már a kismotorozás és a hintázás között egyszerűen nem ért rá nyafogni, a fogával törődni. Ekkor is az esték, éjszakák voltak nehezebbek.Az éjszakai szoptatás jól bevált nyugtatónak, ám amikor már anyukája nem szerette volna éjjel szoptatni, apa ringatása, simogatása csitította el a kellemetlen érzéseket, a fogzási fájdalmat.Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Kismama magazin