Kisgyerek

Fájdalomcsillapító borogatások

Mintha hájjal kenegetnének - mondjuk, ha valami nagyon kellemes, jóleső érzés tölt el bennünket. Már az ókor embere is felismerte, hogy az illatos olajok, balzsamok nemcsak szépítenek, de csodálatos gyógyulást is hoznak.
2008. Január 28.

Bennünket pedig az a jóleső érzés “keneget”, hogy tenni tudtunk érte valamit, nem kell tehetetlenül néznünk, hogy szenved. Ezek a természetes módszerek, amelyek egyre gyakrabban térnek vissza a mai gyógyászatba, sokszor kiegészítik vagy teljes mértékben helyettesítik a gyógyszerek hatását.

Talán egyszerűbbnek tűnik lenyomni a kicsi torkán valamilyen kanalast, de ezzel éppen azt nem kapja meg tőlünk, amire a betegség idején különösen szüksége van: a testi gyengédséget. Sajátítsuk el hát újra ezeket a valaha közismert természetes gyógymódokat, hogy szeretetünkkel is segítsük a kis beteg felépülését.

Tanácsok a helyes borogatáshoz

A borogatás igénybe veszi, esetenként akár meg is viseli a szervezetet, ezért csak óvatosan alkalmazzuk. Minél nagyobb felületet érint, annál hatásosabb.

  • A hideg borogatás hőfoka csak 5-10 fokkal legyen alacsonyabb a testhőmérsékletnél, tehát csak hűsítsen, de ne legyen jéghideg.
  • Lázcsillapításként csak akkor alkalmazzunk hideg borogatást, ha a baba teste meleg. Ha a kezét, lábát hidegnek érezzük, takarjuk be, és várjuk meg, amíg átmelegszik.
  • Borogatáshoz csak természetes alapanyagból (vászonból, pamutból, gyapjúból) készült kendőket használjunk. Általában két vagy három rétegre van szükség. A testfelületre kerüljön a vászonkendő vagy a textilpelenka, felülre pedig egy vastag frottírtörülközőt, flanel- vagy gyapjúkendőt borítsunk.
  • A megnedvesített kendőt ne csavarjuk ki túlságosan! Ahhoz, hogy hőt vonjon el, kellően vizesnek kell lennie. Cseréljük gyakran, ne várjuk meg, hogy teljesen kiszáradjon.

Hogyan masszírozzunk?

  • A kis beteget fektessük puha, meleg helyre!
  • Csak kellemesen meleg kézzel masszírozzuk, simogassuk!
  • Hosszan ismétlődő, ritmikus mozdulatokkal oszlassuk el alaposan az olajat a fájós testrészen.
  • Figyeljük a gyerek reakcióját, ha nem érzi jól magát, semmiképp se erőltessük, inkább hagyjuk abba a masszázst.

Kelkáposzta-borogatás

A kelkáposzta nedve enyhíti a fájdalmat, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású

Ízületi fájdalmak, elsősorban váll-, térd- és könyökízületi betegségek esetén hatásos. Mielőtt ráhelyezzük a káposztát a beteg területre, sodrófával törjük meg kissé a leveleket, majd burkoljuk be őket egy száraz törülközővel. A pakolást legalább egy órán keresztül alkalmazzuk, de legkésőbb tizenkét óra múlva vegyük le, és dörzsöljük be a bőrt orbáncfűolajjal.

Köhögéscsillapítás

A törpefenyő, a levendula és az eukaliptusz illóolaja csillapítja a makacs köhögést! Dörzsöljük be a gyerek hátát, hamarosan tapasztalni fogjuk, hogy megnyugszik és ellazul. Ügyeljünk az olaj frissességére: a növényi olajok romlékonyak, ezért felbontás után ne tároljuk sokáig. (Illóolajakat a Fitotékákban és a Herbária szaküzleteiben lehet beszerezni).

Túrópakolás – Enyhíti a torokfájást és a lázat

Kenjük a túrót ujjnyi vastagon egy kis vászonkendőre, tekerjük össze, és melegítsük meg a fűtőtesten, a mikróban vagy a sütőben. Tekerjük a nyakra (előtte ellenőrizzük a hőfokát), végül kössük át egy gyapjúsállal. Lehetőleg három órán át kell viselni.

Ecetes zokni – Csökkenti a kisbaba lázát

Öntsünk egy kis tálba hideg vizet, adjunk hozzá két evőkanál gyümölcsecetet vagy citromlevet, és áztassunk be egy pár térdzoknit. Csavarjuk ki, és adjuk rá a babára. Fölébe húzzunk egy kicsit nagyobb méretű száraz zoknit úgy, hogy a vizeset teljesen befedje. A műszálas zokni alkalmatlan, mert nem engedi át a hőt.

Hideg vizes vádliborogatás – Hőt von el a testtől

Nagyobb gyerekeknél alkalmazható lázcsillapító módszer. Borítsuk be a vádlikat térdtől bokáig alaposan kicsavart, hideg vizes törölközővel, majd fedjük be egy szárazzal. Tíz perc elteltével cseréljük a borogatást. A cserét háromszor ismételjük, majd tartsunk szünetet. Ne alkalmazzunk hideg borogatást, ha a gyerek didereg, rázza a hideg.

Hagymapakolás – Csillapítja a fülfájást, enyhíti a feszülő dobhártya nyomását

Nyomjunk át a fokhagymazúzón egy vöröshagymát egy kis textilzsebkendőre. Tekerjük össze, és melegítsük testhőmérsékletűre. Fektessük a beteget oldalára a fájós fülével felfelé. Tegyük rá a hagymaborogatást, fedjük le egy kisebb száraz zsebkendővel, rögzítsük kendővel, homlokpánttal, fülvédővel vagy fülmelegítős sapkával, így nyugodtan járkálhat vele, éjszaka pedig rá is feküdhet.

Kömény- vagy citromfűolaj – Enyhíti a hasfájást, csillapítja a görcsöket

Cseppentsük az olajat meleg tenyerünkbe, és az óramutató járásával megegyező irányban körkörösen masszírozzuk a kicsi hasát. A bordák alatt kezdjük, majd a has szélén haladva lentről fel a has másik szélén a bordákig.

Házi gyógymódok torokfájásra

A sztreptokokkusz baktérium okozta torokgyulladás hatásos ellenszere az antibiotikum, ha azonban vírusok okozzák a torokfájást, próbálkozzunk házi gyógymódokkal. A citromos zsályatea csíraölő hatású, ám a citrom nemcsak a meleg (nem forró!) teába jó, hanem borogatásként is. Csavarjuk fél citrom levét másfél deci vízhez, áztassunk bele puha pamutkendőt (textilpelenkát) és kicsavarva borítsuk a kisgyerek nyakára. Kívülről fedjük be lazán meleg sállal.

Hurutoldó a mézes hársfatea, csillapítja a köhögést, könnyíti a légzést a kakukkfű. Főzetét paradicsomlevesbe is rejthetjük: egy kávéskanál kakukkfüvet forrázzunk le két deci vízzel, lefedve hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le. Adjunk hozzá ugyanannyi paradicsomlevet, kissé édesítsük mézzel, és kínáljuk melegen. A szintén jótékony hagymafőzetet húslevesnek álcázzuk: a tyúkhúslevest a szokott módon főzzük, ám jó néhány vöröshagymafejet is beleteszünk. Külsőleg túró-, illetve krumplipakolást alkalmazhatunk.

Mikróban melegítsünk langyosra húsz deka lágy (esetleg aludttejjel kevert) túrót, kenjük hosszúkásra hajtogatott textilpelenkára, és kössük a gyerek nyakára. Hasonlóan helyezzük el a főtt, áttört burgonyát is – nem forrón, csak kellemes melegen.

Gyógyító meleg

A meleg élénkíti a vérkeringést, ezáltal gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású. Hasfájásra, fülfájásra, felfázásra, kezdődő náthára egyértelműen jótékony hatású a melegítő párna. Célszerű beszereznünk két kisebb, például fülre illeszkedő méretet, és egy nagyobbat a hasra.

Cseresznyemaggal töltött zsákokat készen is kaphatunk, házilag is készíthetünk. A gyümölcsevéskor összegyűjtött magokat alaposan mossuk meg szűrőkanálban, és sütőben szárítsuk meg. Töltsük kimustrált zokniba, és kötözzük be.

Hasonlóan jól tartja a meleget a só. Sűrű szövésű anyagból varrjunk zsákot, és befőttesgumival zárjuk le. Így a magokat, illetve a sót tűzálló tálra szórva sütőben gyorsan megmelegíthetjük, és könnyedén visszatölthetjük. A fülre puha sállal kössük fel.

Ha mikróban melegítjük, előfordulhat, hogy egyes részek túlhevülnek, ezért mindig próbáljuk ki magunkon, mielőtt a kisgyerekre helyeznénk a melegítőzsákokat. Jó megoldás a gumiból készült, meleg vízzel feltölthető termopalack is, különösen ha a kis fülecskéknél nagyobb felület melegítéséről van szó.

Forrás: Kismama magazin