Kisgyerek

A legnagyobb bakik az otthoni gyógyításban

Alaposan kikérdezted az orvost, és áttanulmányoztad a betegtájékoztatókat, hogy minél hamarabb véget vethess a kicsi fájdalmainak, de legjobb akaratod ellenére is előfordulhat, hogy hiba csúszik a számításaidba.
2015. November 07.

Hiába nem gyerekjáték a gyógyszer, sajnos a kicsiknek is szükségük lehet rá, ha megbetegednek. A saját testedet már kiismerted, tudod, milyen készítmények működnek nálad, és mennyit kell bevenni belőlük. De a gyereknél teljesen ismeretlen terepen mozogsz, ezért is fontos, hogy mindig kérd ki orvos véleményét, akkor is, ha úgy érzed, sejted, mi lehet a baj. A babáknál, tipegőknél, gyerekeknél ugyanis könnyű alul- vagy túladagolni a gyógyszereket, aminek legjobb esetben is az a következménye, hogy a tünetek nem csillapodnak.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibalehetőségeket az otthoni gyógyszeradagolás során, de ezek elkerülése még nem garancia a gyógyulásra – ha baj van, mindenképpen forduljatok orvoshoz!

Mennyi az annyi?

A kicsik esetében különösen fontos a pontos adagolás, a szükségesnél kevesebb, illetve több gyógyszer is gondokat okozhat. A vény nélkül kapható készítmények esetében a dobozon vagy a tájékoztatóban feltüntetett beosztás határozza meg, hogy a gyerek kora vagy súlya alapján mennyit kell adni belőle, míg a vényköteles gyógyszerek esetében az orvos határozza meg a pontos adagokat.

Az otthoni kiskanalak mérete változó lehet, ezért orvosság adagolására nem alkalmasak – a szirupokat, cseppeket, szuszpenziókat mindig a hozzájuk csomagolt mérőeszközökkel (pipettával, fecskendővel, kanállal, mérőpohárral) add a picinek! A beteg, síró gyerek körüli sietségben is szakíts időt arra, hogy rápillantasz az adagolási útmutatóra – két nagyon hasonlónak tűnő gyógyszernek is lehet teljesen más adagmennyisége, amit könnyű összekeverni, ezért a memóriád helyett ez esetben inkább a leírtakra hagyatkozz!

Gyakori hiba: Ha a címkén az áll, hogy a gyógyszer bizonyos kor alatt az orvos utasítása szerint alkalmazható, ne állj neki otthon kiszámolni, mennyi is lehet az ajánlott adag belőle. Kérdéses helyzetekben inkább érdeklődj a szakértőnél, egyes készítmények ugyanis a “logikusnak” tűnővel ellentétesen működhetnek – a csecsemőknek való cseppek például mennyiségre kevesebbnek tűnnek, mint az idősebb korban adandó szuszpenziók, de hatóanyag-tartalmuk nagyobb lehet.

Természetes, de nem veszélytelen

Sokan vannak, akik betegség esetén először a természetes gyógymódokkal próbálkoznak, mielőtt gyógyszerszedésre kerülne a sor, de ilyenkor is érdemes körültekintőnek lenni. Bár a legtöbb gyógyteát már egészen kis korban is kipróbálhatják a gyerekek, vannak olyan fajták is, amelyeket kifejezetten tilos kisbabákkal itatni.

A mentoltartalmú menta- és borsmentatea, valamint a mentaolajos bedörzsölés, inhalálás kétéves kor alatt olyannyira ingerli a légutakat, hogy könnyen fulladásos reakciót válthat ki, súlyosabb esetben pedig akár légzésmegállást okozhat. Ugyanígy veszélyes lehet a felnőttek körében székrekedés esetére ajánlott szennalevéltea, mely a babáknál komoly hasi görcsöket okozhat, a bodzatea kicsiknél hányást, hasmenést válthat ki, míg a fekete és zöld teát élénkítő koffeintartalma miatt érdemes kerülni.

Gyakori hiba: Szinte mindenki ismeri a kamilla jótékony hatásait, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy még a kíméletes hatásáról ismert gyógynövény is válthat ki allergiás reakciókat. Ezt megelőzendő először próbáld ki a baba bőrének kis felületén, és ha egy napon belül bőrirritáció, pirosság jelentkezik, akkor ne alkalmazd!

Nyílt kártyákkal

A hangosan tiltakozó gyerek mellett csábító lehet a könnyebb utat választani, és valamilyen trükkös módon belecsempészni a gyógyszert a kicsi szájába anélkül, hogy észrevenné, ám nem biztos, hogy hosszú távon ez a kifizetődőbb megoldás. Türelmesen magyarázd el neki, hogy miért van szükség a gyógyszerre (a kis kellemetlenség után jobb lesz neki), és hogyan kell bevenni – ezzel őt is óvatosságra inted, és elkerülheted, hogy később édességnek nézze a pirulákat. Ha ennek ellenére is tiltakozik a gyerek, akkor próbáld megtalálni a legkényelmesebb megoldást: a tablettákat kis darabkákra tördelheted, vagy két kanál között porrá törheted és egy kanál folyadékban feloldhatod, így könnyebb lenyelni.

Az ételbe keveréssel azonban vigyázz, ha túl nagy adag pürébe “rejted” a készítményt, előfordulhat, hogy a kicsi nem eszi meg az egészet, vagyis nem kapja meg a kellő adagot. Léteznek olyan készítmények is, amelyeket étkezés előtt kell bevenni, ez esetben sem működik az ételbe keverős módszer.

Gyakori hiba: A pirulákat legjobb sima vízzel bevenni, a szénsavas üdítők és a tej ugyanis befolyásolhatják a hatóanyagok kellő mértékű felszívódását. Ha a szirup vagy a tabletta nagyon rossz ízű, a víz mellé készíts ki a kicsinek egy pohár teát, amivel leöblítheti a keserű utóízt.

Nincs több hiba!

Orvosi konzultáció nélkül a szülők 47 százaléka tévesen adagolja a vény nélkül kapható készítményeket a gyerekének. A megoldás:

1. Olvasd el figyelmesen a leírást!

A legfontosabb, hogy meggyőződj róla, a termék gyermekek számára készült.

2. Használj fecskendőt!

Patikából könnyen beszerezhető, és a sűrű vonalkáknak hála igen pontosan adagolhatod vele a folyékony gyógyszereket.

3. Figyeld az eltelt időt!

A készítmények csomagolásán általában feltüntetik, mennyi időt kell várni két bevétel között, de ha nem vagy biztos benne, kérdezd meg a gyógyszerészt vagy a háziorvost.

4. Kérj telefonos segítséget!

Ha a tájékoztató alapos áttanulmányozása után sem vagy biztos a dolgodban, ne szégyenlősködj, tárcsázz! Inkább kétszer kérdezz rá az orvosnál vagy a gyógyszerésznél, mint hogy véletlenül rosszul dönts.

Házi praktikák betegségek leküzdésére:

Forrás: Kismama magazin