Kisgyerek

Influenza és megfázás: természetes gyógymódok

Számos olyan természetes megoldás létezik, amely hasznos segítség lehet a szervezet számára a betegség leküzdésében vagy a betegség megelőzésében. Összegyűjtöttünk jó párat.
2015. Február 18.

Az elmúlt évek legmakacsabb vírusa – sokat hallani ezt mostanában. A legtöbb családban van egy vagy több családtag, aki már átesett idén az influenzán. Vagy éppen vissza-visszaesik.

Miközben folyamatosan emelkedik az influenzások száma, egyre több kórházban vezetnek be látogatási tilalmat és a betegek több mint 30 százaléka gyermek, célszerű megerősíteni az immunrendszerünket. Akár betegek vagyunk, akár el akarjuk kerülni a betegséget, akár a családunkat szeretnénk megóvni az influenzától.

Természetes segítség influenza, megfázás esetén

Méz, fokhagyma

Méz a legtöbb háztartásban van (de fontos, hogy egy éves kor alatt nem adható a gyerekeknek). Ha megbolondítjuk egy kis fokhagymával (amelyet természetes antibiotikumnak is hívnak), máris olyan mixet kapunk, ami nagyon hasznos “gezemice” lesz. Persze gyerekeknél óvatosan bánjunk a fokhagymával, a csípős ízekkel elriaszthatjuk a kicsiket.

Azt is megtehetjük, hogy megsütjük a fokhagymát és pirítósra kenjük, zöldséggel adjuk a kicsiknek, így szívesebben megeszik.

Gyömbér

A szintén csípős, de legalább ennyire hasznos – és a fokhagymánál kellemesebb ízű – gyömbér szintén fontos élelmiszer a szervezet természetes védekezőképességének növelésében. Készíthetünk belőle teát, mézbe reszelhetünk egy keveset vagy ételhez is adhatjuk. Segíthet abban is, hogy a csillapodjon a köhögés, torokfájás.

Cékla

Jótékony hatásairól már sok szó esett. A hirtelen lila zöldség nagyon hasznos tápanyagokat tartalmaz és egy kis almával összesütve az édeskés íznek köszönhetően a gyerekek is szívesen megeszik. Nagyon gazdag B- és C-vitaminban, valamint folsavban.

A legtöbb vitamint persze nyersen őrizhetjük meg belőle, így – ha van otthon zöldségprés – akkor levet készíthetünk belőle, összekeverhetjük sárgarépa vagy almalével is, hogy könnyebben meggyőzzük a családot arról – finom és egészséges dolgot kínálunk nekik.

Klasszikus citrusfélék

A citrom, narancs, grapefruit esetében már nem kell küzdenünk azzal, hogy nem finom. A legtöbben ismerik, szeretik, önmagában vagy teában, gyümölcssalátában. C-vitamin tartalma mellett fontos, hogy segít pótolni a betegség alatt a folyadékot, egészségesként fogyasztva pedig az immunrendszerünk hálálja majd meg a törődést. Fekete retek Ne idegenkedjünk a fekete retektől sem, nagyon gazdag C-vitaminban, erősíti a szervezet ellenállóképességét. Kiemelik jótékony hatásai közül azt is, hogy segíti a máj és az epe működését, így gyorsítja a méreganyagok kiürülését is, ami szintén segíti a szervezetet az egészséges működésben.

Praktikus tanács, ami főként gyerekek esetében lehet hasznos: ha lereszeljük a zöldséget és néhány órára hűtőbe tesszük, veszít csípősségéből.

További felhasználási tipp: vágjuk le a retek talpát, hogy megálljon, illetve a tetejét. Vájjunk bele egy mélyedést, amibe töltsünk kevés mézet. (Csak annyit, hogy még az a reteklé is odaférjen, amit engedni fog.) Tegyük rá a “retekfedőt” a mézes “retekcsuporra”, és éjszakára hagyjuk állni. A reteklével keveredett méz másnap kikanalazva gyógyír a torokfájásra és köhögésre.

Illóolaj

Van olyan segítség is, amit nem megenni kell. A párologtatóba cseppentett eukaliptusz illóolaj segíthet a torokfájás-, köhögés tüneteinek enyhítésében, gyulladáscsökkentésben. Lehet vele inhalálni is vagy a meleg fűtőtestre helyezni.

Gyógyteák

A folyadékpótlás egy egészséges szervezet számára is fontos, de betegség idején különös jelentősége van, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy kellemes, fogyasztható, szobahőmérsékletű teát kínáljunk a betegeknek.

A megfázásos, influenzás időszakban (és persze előtte is utána is) nagy segítségünkre lehetnek a gyógyteák. A köhögéses tünetek csökkentésére a hársfalevél teát ajánlják gyakran, de ne feledkezzünk meg a hársfavirág teáról sem, ami az izzadásban segíthet.

A fehérmályva tea is a köhögéses időszakban segít, és gyermekeknek is ajánlják. Van aki, a bodza, más az akácvirág teára esküszik, de torokfájás, köhögés esetén a kakukkfűvel is érdemes próbálkozni.

A lándzsás útifű szirup már évek óta népszerű itthon és gyermekeknek is adhatjuk, ha torokfájásra panaszkodnak.

A természetes gyógymódok alkalmazása mellett minden esetben konzultáljunk az orvosunkkal, főleg akkor, ha már gyógyszereket is szedünk a betegségünkre.

Kapcsolódó cikkeink influenza és megfázás témában: