Kisgyerek

A sóoldatos öblögetés csökkenti gyerekeknél a fülfertőzés esélyét

Az orrüreg öblítése sóoldattal az allergiás tünetek és az arcüregfertőzések csökkentésének egyre népszerűbb módja , és egy új tanulmány szerint így a fülbetegségek is megelőzhetők.
2010. Május 17.
A sóoldatos öblögetés csökkenti gyerekeknél a fülfertőzés esélyét

“A sóoldatos öblögetés egyszerű, olcsó és kevés mellékhatása van, továbbá megakadályozhat egy ismétlődő fülgyulladást” – írták a tanulmány szerzői. A rendszeres tisztítás csökkenti az orrnyálkahártya megduzzadását valamint a műtétek utáni váladékozást is. Felnőtteknél gyakran használják arcüregi betegségek kezelésére is.

“Az ötlet onnan jött, hogy rengeteg baktérium található az orr hátsó részén és a torokban. Itt csatlakozik a fülkürt, ami a fület a garattal köti össze. A megbetegedés elkerülhető, ha ezeket rendszeresen kimossuk” – magyarázta Dr. Richard Rosenfeld, a New York-i Long Island College Kórház fül-orr-gégészetének vezetője, az Otolaryngology – Head and Neck Surgery folyóirat szerkesztője.

29, fél és öt év közötti gyereket vizsgáltak meg. A résztvevők már többször voltak a kórház fül-orr-gégészeti osztályán fertőzéssel. Véletlenszerűen kiválasztottak 17 fiatalt, akik kezelést kaptak a szülők segítségével, heti négy nap, naponta legalább négyszer. Három hónap múlva a vizsgálatok során kiderült, hogy a kontrollcsoportban három gyerek maradt teljesen egészséges, a kezelt csapatban tíz. Összességében havonta átlagosan a kontrollcsoportban kicsit több, mint egy megbetegedés volt, a kezelt csapatban ez az érték csupán 0,35.

Rosenfeld ugyanakkor elmagyarázta, hogy a kontrollcsoport gyerekeinél nagyobb volt a megbetegedés esélye: “több volt a bölcsődés, fiatalabbak voltak, több fiú volt, korábban már volt hasonló panaszuk és többen cumiztak. Ezek önmagukban is növelik a fülfertőződés esélyét. Szóval azért volt kevés a megbetegedés, mert használt a sóoldat, vagy mert alapból kisebb volt az esély” – kételkedett Rosenfeld.

Fontos tudni, hogy a recept nélkül kapható gyerek orrspray erre a célra nem használható, mivel a benne lévő nyomás túl nagy.

Kapcsolódó cikkeink fülfertőzés témában:

Forrás: Medipress