Kisgyerek

Az egyik oltás miatt kevesebb a fülfertőzéses eset

Az elmúlt tíz évben mintegy harmadára csökkent a fülfertőzések száma az amerikai gyerekek körében az 1980-as évek adataihoz képest.
2017. Augusztus 22.

A kutatás során a szakemberek 2006 és 2016 között több mint 600 gyereket vizsgáltak, és felfedezték, hogy bár az eredmények kedvezőek, azaz csökken a fertőzések száma, de a fülfertőzéseket okozó baktériumok fokozatosan megváltoztak. A legújabb kórokozó baktériumokat az amoxicillin, a legnépszerűbb antibiotikum sajnálatos módon nem pusztítja el.

„Egyértelmű, hogy növekszik az ellenálló baktériumok előfordulási aránya, így aztán ha hatékonyabb védelemre nem kerül sor, a fülfertőzést hiába sikerül legyőzni, előbb-utóbb újra visszatér” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Michael Pichichero.

Az Egyesült Államokban a gyerekek több mint 5 millió fülfertőzéssel kénytelenek szembenézni, ami több mint 10 millió antibiotikumkúrát jelent évente, valamint 30 millió látogatást a szakrendeléseken.

A problémák sorában az ún. akut otitis media a leggyakoribb. Ma már ez leginkább antibiotikumkúrára szoruló fülbetegség, hiszen a korábbi leggyakoribb kórokozó, az ún. Streptococcus pneumonie (pneumococcus) ellen már van védőoltás, és ennek segítségével hatékony módon felvehető a harc a betegség ellen.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  • Fülfájás gyermekkorban
  • 9 gyógymód a fülfájásra
  • Fül-orr-gégészeti betegségek csecsemőkorban

    Forrás: Medipress