Baba

Ha fáj a füle

Szülőnek és gyermeknek egyaránt sok kellemetlenséget okoz a hirtelen, gyakran az éjszaka kellős közepén fellépő erős fülfájás. Ilyenkor a gyermek fájdalmasan, vigasztalhatatlanul sír, a füléhez kapkod, s legtöbbször láza is van.
2013. Szeptember 16.

MInden megtalálsz fülfájás témában a téma tudástár oldalán: Fülfájás cikkek

A fülfájást a külső fül (a hallójárat) vagy a középfül gyulladása okozza. A külső fül gyulladása (otitis externa) igen fájdalmas betegség, kialakulását segíti, ha megsérül a hallójárat bőre. Csecsemőknél gyakran előfordul, hogy “kibukott” táplálék jut a fülbe, vagy fürdetés alkalmával nedves lesz a hallójárat, és ez segíti a baktériumok behatolását.

Lázzal jár

A külső fül gyulladása általában nem jár lázzal, viszont – különösen a fülkagyló érintésekor – igen fájdalmas. A beteg hallójárat megduzzad, váladékozik, esetleg halláscsökkenés is felléphet. A kezelés fájdalomcsillapítót, antibiotikumot, gyulladás-csökkentőt tartalmazó fülcseppel történik.

Emellett a kezelésben és a megelőzésben is fontos a hallójárat tisztán, illetve szárazon tartása. A hallójáratot hurkapálcára tekert steril vattával törülhetjük ki. Vigyázat, óvatosan végezzük a műveletet, nehogy sérülést vagy fájdalmat okozzunk!

A középfülgyulladás (otitis media) – és nem középfültőmirigy-gyulladás, mint azt sokan tévesen mondják – hároméves korig az egyik leggyakoribb betegség. Minden ötödik gyermek átesik rajta. Sok kellemetlenséggel, fájdalommal, súlyos szövődménnyel járó kórkép. Leggyakrabban télen és tavasszal fordul elő. A betegség jellegzetesen néhány napos nátha, hörghurut után jelentkezik erős, nyilalló fülfájással, lázzal.

A csecsemők a fájdalmat hirtelen felsírással jelzik, gyakran kapkodnak a fülükhöz, éjjel nagyon nyűgösek, étvágytalanok, hánynak.

Vírus is okozhatja

A középfülgyulladás néha órák alatt is kialakulhat. Gyakran előfordul, hogy a gyermeket reggel megnézi és nem találja betegnek az orvos, de estére mégis folyik a füle. A betegséget baktériumok és vírusok okozhatják. Kialakulását segíti, ha a középfület az orrüreggel összekötő járatot elzárja a nátha vagy az orrmandula-duzzanat. A gyulladást antibiotikumokkal gyógyítjuk, de legalább ilyen fontosak a kiegészítő kezelések: orrcseppek, láz- és fájdalomcsillapítók, helyi melegítés.

A nagy fájdalommal, lázzal járó genynyes gyulladás esetén a dobhártyát felszúrják (paracentálják). A beavatkozás egy pillanatig tart, és utána megkönnyebbül a beteg, láza, fájdalma csökken. Nem igaz az a hiedelem, hogy akinek egyszer felszúrták a fülét, azt már mindig fel kell szúrni. Az is tévedés, hogy a gyakori fülszúrás halláskárosodáshoz vezet. Csak az elhanyagolt, súlyos, ismétlődő középfülgyulladás okozhat hallásromlást. Az éles “lándzsával” ejtett nyílás jobban és hamarabb gyógyul, mint amikor a gyulladás következtében a dobüregben lévő genny repeszti szét a dobhártyát.

Használ a só

A fülfájós kicsinyek szülei már jól ismerik a tüneteket. Amíg orvoshoz nem jutunk, addig is igyekezzünk enyhíteni a fájdalmakat. Adjunk fájdalomcsillapítót, orrcseppet és helyileg melegítsük a gyerek fülét. Erre nagyon alkalmas a nagymamák által is alkalmazott módszer: melegítsünk fel vászonzacskóba tett sót, tegyük a beteg fájó fülére. Vigyázzunk, ne legyen nagyon forró!

Ha nem folyik a kicsi füle, akkor a fájdalmat enyhíthetjük fájdalomcsillapító hatású fülcseppel is, de a tünetek jelentkezésekor hasznos, ha minél hamarabb megmutatjuk a picit az orvosnak. A fülfolyós gyermek ápolásakor a hallójáratba (lazán) dugjunk vattát, amit gyakran cseréljünk. Ilyenkor is hasznos a helyi melegítés.

A gyógyulást segíti az orrüreg tisztán tartása is. Ez a középfülgyulladás megelőzésében is igen fontos, ezért az orrcsepp adása mellett tanítsuk meg a nagyobb gyermekeket az orrfújásra. A csecsemőknek az orr rendszeres szívásával segíthetünk. A patikákban különböző orrszívókat lehet kapni. A leghatásosabb a porszívóra vagy csapra szerelhető orrszívó.

Emellett megbízhatóan, sokáig működnek, sajnos az elektronikus orrszívók gyakran meghibásodnak, vagy lemerül az elem, és a szülő ott áll, s nem tudja leszívni a gyermek orrából a váladékot. Persze az elemes orrszívónak megvannak az előnyei is: halk, mobilis, és sok esetben zenél is, ami komfortosabbá, játékosabbá, kevésbé ijesztővé teszi az orrszívást.

Kapcsolódó cikkek:

  • Rosszul hall, vagy figyelmetlen?
  • Ha fáj a baba füle
  • Csak egy kis nátha?
  • Ha rosszabbra fordul a nátha
  • Erre kell figyelni, ha beteg a baba
  • Amikor az orrfújás még nem megy
  • A fülfájásról és a felső légúti megbetegedésekről
  • V.évf./3.sz.

    Forrás: Baba Magazin