Baba

Lázas készülődés lázcsillapításra

A láz csillapítására alkalmazott gyógyszerek többsége vény nélkül kapható a gyógyszertárakban. Miként lehet eligazodni a forgalomban lévő lázcsillapítók között? Egyáltalán mikor kell hozzájuk folyamodnunk? Hogyan hatnak?
2004. Június 26.

Tudtad, hogy egy gyerek akár 8-10 alkalommal is lehet náthás egy évben? Még több hasznos információ a nátháról, megfázásról, s annak kezeléséről: Nátha, megfázás cikkek

Milyen testhőmérséklet esetén beszélhetünk lázról?

A 37-38°C közötti testhőmérséklet esetén hőemelkedésről, 38°C felett lázról, 39 fok fölött magas lázról beszélünk. A babák esetén érdemes a végbélnyílásban mérni a lázat, melynél általában +0,5 °C-kal többet mérünk mint hónaljban. Tehát a mért értékből vonjunk le 0,5 fokot!

A lázmérés eszközei közül a hőérzékelő csík használata tájékoztató jellegű. (A tapasz verzió egy rendkívül bababarát lázmérési eszköz: a bőrre kell felragasztani, több napig is a helyén maradhat, csak le kell olvasni az értéket.) Pontos értékeket csak higanyos lázmérő utódjától, a higanymentes hagyományos lázmérőtől, vagy minőségi digitális lázmérővel várhatunk.

Mi okozhat hőemelkedést, lázat?

Magasabb testhőmérséklete van a babának, ha a szobája túlfűtött, sokat mozgott vagy melegen lett öltöztetve.

Ne felejtsük el, hogy két-három hónapos korig még nem teljesen fejlett a szervezet hőszabályozása, ilyenkor arra is figyelni kell, hogy a hőleadás is megfelelő mértékű lehessen.

Fűtött szobában ezért nem javasolt a gyermek fejére kissapkát adni, hiszen a hőleadás nagyrészt a fejbőrön keresztül valósul meg.

Természetesen a hőemelkedés, a láz baktérium, vírus okozta fertőzések, szövetkárosodás, gyulladás kísérő tünete is lehet. Ilyenkor a szervezetben zajló folyamatok egy interleukin-1 nevű anyag felszabadulását idézik elő, mely a keringéssel bejut az agyba és felgyorsítja a láz kialakulásáért felelős molekula, a prosztaglandin keletkezését.

Egyszerű nátha(vírus), megfázás is okozhat lázat. Ha szükséges adjunk lázcsillapítót (de csak akkor, ha a gyermek közérzete nem jó), emellett az orrjáratok tisztán tartásáról is gondoskodni kell, mielőtt felülfertőződés következne be. Sajnos a kicsiknél sokkal gyakoribbak az “egyszerű” nátha kapcsán jelentkező szövődmények, mint a felnőtteknél. Így nem szabad elbagatellizálni a megfázást, náthát sem.

Mi az első teendő, mielőtt feltétlenül gyógyszert adnánk?

Gondoskodjunk a szoba szellőztetéséről, a meleg takarók lecseréléséről, és adjunk a kisgyermekre kényelmes és laza ruhát. Ha a kicsi hány vagy hasmenése van, izzad, a megfelelő folyadék- és sópótlást feltétlenül biztosítani kell, különben kiszáradás fenyegetheti. Erre a célra kiválóan alkalmasak a gyógyszertárakban is kapható, vízben feloldandó porok, melyek többek közt glükózt, konyhasót, citrátot, kálium-kloridot tartalmaznak.

Mikor alkalmazzunk és hogyan hatnak a lázcsillapító gyógyszerek?

Hiába magas a láz a legújabb ajánlások szerint csak akkor szükséges lázcsillapító gyógyszerek használatára, ha a gyermek közérzete ezt indokolja, egyébként nem. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő esetében láz ritkán jelentkezik. Ha mégis fellép, azt nagyon komolyan kell venni, mert akár súlyos betegség kísérőjele is lehet. 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38 C fokos vagy ennél magasabb láza illetve 3-6 hónapos csecsemő 39C fokos vagy ennél magasabb láza általában kórházi kivizsgálást indokol.

Jelenleg számos vény nélkül is kapható (OTC) készítmény létezik gyermekek számára különböző hatóanyagokkal (acetilszalicilsav, paracetamol, aminofenazon) és különböző gyógyszerformákban (szirup, tabletta, kúp, oldat). A megfelelő gyógyszerkészítmény kiválasztásához azonban valamelyest ismerni kell, hogy mikor melyik hatóanyagot célszerű adni, nem árt valamelyest ismerni a mellékhatásait, más gyógyszerekkel való kölcsönhatását, adagolását, felszívódási sajátosságait.

Lázas készülődés lázcsillapításra

Mit tegyünk, ha lázas a baba?

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (angol rövidítése NSAIDs) rendelkeznek lázcsillapító (antipiretikus), fájdalomcsillapító (analgetikus) és gyulladásgátló hatással.

A lázcsillapítók hatásának alapja, hogy gátolják annak a ciklooxigenáz nevű enzimnek a tevékenységét, amely a már említett ödémát, fájdalmat okozó és a gyulladásban szerepet játszó közvetítő anyagok hatását növelő prosztaglandin nevű anyag termelődéséért felelős.

Ebből az is következik, amit fontos tudni, hogy a normál testhőmérsékletet a lázcsillapító gyógyszerek nem befolyásolják, nem csökkentik.

További cikkek láz témában:

Forrás: HáziPatika.com