Baba

Egy fül-orr-gégész tanácsai

A kisgyermekes szülők valószínűleg a gyermektraumatológiákon kívül leggyakrabban a fül-orr-gégészeti ügyeleteket kénytelenek meglátogatni - hiszen a legegészségesebb gyermekkel is előfordul légúti megbetegedés, fertőzés, fülfájás.
2003. Június 08.

Vannak azonban olyan praktikák, gondozási tanácsok, amelyek segítségével e bajok egy része elkerülhető. Néhány ilyet gyűjtöttünk össze dr. Votisky Péter gyermekorvos, fül-orr-gégész szakorvos segítségével.

Az orrfújás megtanulandó

Nincs jobb egy jó orrfújásnál – legalábbis a légúti betegségek szövődményeinek megelőzése érdekében a legjobb, amit tehetünk, hogy mielőbb megtanítjuk a gyermekeket helyesen, alaposan orrot fújni. Amíg viszont erre nem képes, Votisky doktor ajánlja az orrszívó használatát. Bár a porszívós orrszívót a hangja miatt sokan nem szeretik, a gyerekek sem rajonganak érte, de nagyon jó szolgálatot tesz.

Használata előtt érdemes egy kis sós oldat bepermetezésével felhígítani az orrváladékot, hogy könnyebben eltávolítható legyen. Erre a célra kiválóan megfelel például a Salvus gyógyvíz. A sós oldat helyettesítheti az orrcseppek egy részét is, amelyek használatában egyébként is érdemes mértéktartónak lenni, mert túl gyakran alkalmazva egy idő után “megfordul” a hatásuk, illetve hatástalanok lesznek. Elegendő csupán éjszakára alkalmazni valamilyen “lelohasztó” orrcseppet.

A fültisztításról

A hallójáratok tisztítására sokan használnak fültisztító pálcikát. Votisky doktor ezt inkább csak a fülkagyló tisztítására tartja alkalmasnak, és helytelennek tartja a hallójáratok esetében, mert ott az a természetes öntisztító mechanizmus ellen hat, beljebb tuszkolja, összenyomja a felgyűlt fülzsírt, és sokkal nehezebben eltávolítható, a füljárat egészét kitöltő “dugót” tömörít belőle.

A fülváladék lazítására egy-két csepp baba-, vagy paraffinolajat alkalmazhatunk. Célszerű fürdés vagy – nagyobbacskáknál – a strandolás előtt is a fülbe cseppentett olajjal vagy a járatba tett olajos vattával megakadályozni, hogy a víz a hallójáratokat is elérje. Egy kérdésre válaszolva magáról a strandolásról, a kicsivel való, víz melletti nyaralás lehetőségeiről Votisky Péter elmondta: kisbabával óvakodna a tengerpartra menni, egyrészt a kicsi bőrét csípő sós víz, a magasabb UV-sugárzás, másrészt az idegen környezet okozta nehézségek miatt.

Egyéves kor alatti babával célszerűbb inkább a megszokotthoz közelebb nyaralni, ahol szükség esetén hamar lehet orvost, segítséget találni. Az élő vizekben illetve nyilvános strandon való fürdés sem ajánlható a legkisebbeknek, másfél-két éves kor után viszont – a megfelelő óvatosság mellett – már bele lehet vinni ilyen vizekbe is. A mély víztől, a leégéstől és a túlmelegedéstől természetesen óvni kell a kicsit. Az is meggondolásra érdemes, hogy a higiénikus szakemberek véleménye szerint a hazai folyóvizek általában szennyezettek.

A babaúsztatásra is vonatkozik ez az óvatosság: csak az erre a célra fenntartott, különlegesen tisztított és klórmentesen fertőtlenített medencékben szabad kipróbálni ezt a lehetőséget. Egyik kismama panaszkodott: kislánya a strandolás után akár egy teljes napig is rosszabbul hall. Neki érdemes a gyerekkel évente egyszer, a strandszezon előtt szakorvost felkeresnie – hangzott a jó tanács -, valószínűleg egy fülváladék-csomó okozza a bajt, ami a vízben megdagad, és kiszáradásáig elzárja a hang útját.

Légúti panaszok

Egy ötéves kisfiú anyukája arról panaszkodott, hogy a gyerek hangosan nyel, “szivattyúzva” iszik, olyasformán, mint amikor még cumizott. Valószínű, hogy nincs semmi komolyabb baj – válaszolta Votisky doktor -, csupán arról lehet szó, hogy a fogváltás idején (az ő esetében amúgy is leromlott) tejfogak már, az újak pedig még nyújtanak elegendő támaszt a nyelvnek nyeléskor. Ha esetleg a maradandó fogak megjelenése után is fennáll ez a probléma, akkor érdemes egy nyelési röntgent készíttetni.

Horkol, nyitott szájjal alszik a kicsi – mondták többen is, és aziránt érdeklődtek, milyen idős korban végeznek orrsövény-műtétet. A horkolásnak több ok is lehet. A ferde orrsövényt egyébként csak 10-12 éves kor felett műtik. Volt, aki arról számolt be, hogy az orrmandula-kivétele után megszűnt a horkolás.

A nyitott szájjal való alvásnak is több oka lehet, például a ferde orrsövény, az orrmandula, de akár az is, hogy elhúzódó légúti fertőzés során vagy egyéb ok miatt megszokta a gyerek, hogy nyitott szájjal aludjék és az ok megszűnte után sem figyel rá, sőt az is előfordul, hogy ezen időszak alatt elrenyhültek a száj körüli izmok, azért “felejti nyitva” a száját. (Ez utóbbi esetben egyszerű módon lehet edzeni: a kicsi egy papírszeletet fog a szájába, a szülő pedig játékosan el akarja venni tőle – e huzakodásban a száj körüli izmok dolgoznak.) Nem szerencsés, ha nyitott szájjal alszik, jó tisztázni mielőbb ennek az okát, mivel ez esetben kimarad az orrnak a beszívott levegőt melegítő, szűrő funkciója és a légutak védtelenebbek.

Egy hét hónapos kislány anyukája kérdése arra vonatkozott, vajon okozhatja-e ételallergia azt, hogy a baba születése óta már ötször volt náthás. Votisky doktor megnyugtatta: bár az ételallergia okozhat légúti megbetegedést is, ilyen kis csecsemőkorban még valószínűbb, hogy egyszerű, banális nátha az oka ennek a kellemetlenségnek.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ezek a leggyakoribb hibák fültisztításkor
  • Sóoldat: hogy segíthet a gyógyulásban?
  • Nátha
  • Forrás: HáziPatika.com