Baba

Fültisztítás

A rendelőben naponta felmerülő kérdés, hogyan lehet, hogyan kell a kis csecsemő fülét tisztítani. Ez leginkább abban az esetben aktuális, ha valami hiba merül fel a fültisztítás alkalmával.
2003. December 06.

A leggyakoribb hiba a vattás végű fültisztító pálca használatából adódik. Ezt ugyanis a fülkagyló külső, behajló szélének, az orrbemenet, valamint a köldök, és nem a hallójárat tisztítására találták ki. A fültisztító pálcával ugyanis a hallójárat külső részén termelődő fülzsírt legtöbb esetben a mélybe juttathatjuk. Onnan viszont csak valóságos “műtéttel” lehet eltávolítani a pálca végéről leesett vattát, ami gyakran a hallójáratban marad. Sokszor előfordul a pálca végével elkövetett sérülés is.

A hallójárat külső részén termelődő fülzsírnak a bőrvédelem szempontjából fontos élettani szerepe van. A fülzsír állandó letörlése fokozott termelésre készteti a fülzsír-termelő mirigyeket. Tehát minél többet törölgetjük, annál több termelődik. Kis csecsemő gondozásakor ajánljuk: a fül külső részének – a bemenet – tisztítására elegendő egy vékony, összecsavart törölköző megnedvesített sarka is.

Néhány csavaró, tekerő mozdulat segítségével tökéletesen kitisztítjuk a pici fülbemenetét. (Ez természetesen csak egészséges gyermek esetén érvényes.)

V.évf./6.sz.

Forrás: Baba Magazin