Baba

Hogy kezeld a köldökcsonkot?

Jó esetben két dolgot mindenképpen megmutatnak, elmondanak a csecsemős nővérek az újdonsült kismamának a kórházban: a helyes mellretételt és a köldökápolást.
2012. Május 07.
Hogy kezeld a köldökcsonkot?

A magzat az anyaméhben a méhlepényen keresztül jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz és az oxigénhez. A lepénnyel a köldökzsinór köti össze, amely időre érkezett újszülött esetében akár hatvan centiméterre is megnő. A születés után két helyen elszorítják a köldökzsinórt, majd a két pont között steril ollóval elvágja a szülésznő vagy a lelkes édesapa. Az így kialakult csonkra felhelyezik a köldökcsatot, amelyet a legtöbb kórházban rajta is hagynak, bár van, ahol 24 óra után leveszik.

A köldökcsonk körülbelül tíz nap alatt szárad és esik le. Ezután a bőrköldök még néhány napig sebes és nedvedző maradhat, majd kialakul a végleges állapot.

A köldökápolás menete

A köldökcsonkot védeni kell addig, amíg le nem esik. A korábban használatos köldökápolási szokások azonban már nem állják meg a helyüket. Így nem kell:

  • hintőporozni: a hintőpor alatt könnyen megtelepedhetnek a baktériumok, ami köldökfertőzéshez vezethet. A hexaclorophen tartalmú hintőporok károsítják az idegrendszert, így soha ne használd a kisbabád köldökápolása során.
  • alkohollal kenegetni: később esik le a csonk, ha alkohollal kenegetjük, de nem ez a legnagyobb baj vele, hanem az, hogy az alkohol bejuthat a baba vérkeringésébe a bőrön át. a baba érzékeny bőrének nem tesz jót az alkohol, sőt akár égési sérüléseket is okozhat. Elavult technika, nem kell használni alkoholt.
  • jód: bár a jód valóban kitűnő fertőtlenítő, még sincs szükség rá a köldökápolás során. Megemelheti a baba jód szintjét, ami pajzsmirigy alulműködést is okozhat. Nem kell jódot sem használni.

De akkor mit csináljunk a köldökcsonkkal?

Mindig tartsd tisztán és szárazon a köldökcsonkot, tulajdonképpen csak ennyi a teendő. Fürdetéskor ne érje víz a köldököt, ha mégis vizes lesz, akkor steril gézlappal töröld át. Ne tegyél semmilyen készítményt a köldökcsonkra, és mindig legyen tiszta a kezed, ha hozzá érsz. A pelenkát hajtsd le, hogy ne érjen a köldökcsonkhoz és jól tudjon szellőzni.

Ha minden gondosság ellenére szennyeződik a köldökcsonk, akkor steril gézlappal töröld át és jódmentes fertőtlenítővel kezeld.

Kapcsolódó cikkeink köldökápolás témában: