Baba

A legnagyobb köldökmítoszok

Az, hogy egy kisbabának kidudorodó a köldöke van vagy sem, a véletlen műve, senki nem felelős érte. Vannak mítoszok arról, hogy mit kell tenni kiálló köldök esetében, de ezek csak mítoszok.
2020. December 07.
A legnagyobb köldökmítoszok (fotó: Getty Images)

Az, hogy egy babának domború vagy homorú a köldöke a véletlen műve, amit senki nem kontrollálhat. Mindaddig, amíg nem okoz semmilyen problémát, nem fájdalmas, addig semmi más teendőnk nincs, mint tisztán tartani és elfogadni a tényt, hogy vannak kidudorodó köldökök is.

Mítoszok a köldökkel kapcsolatban

Annak, hogy a köldök kiálló (domború)-e, semmi köze nincs a köldökzsinór elvágásához vagy bármi máshoz, ami a szülés során történt. A közhiedelemmel ellentétben a kiálló köldököt nem tudjuk átformálni azzal, ha leragasztjuk, és más egyéb módon sem tudjuk befolyásolni az alakját.

A köldöksérv jelei

Amikor születés után elvágják a köldökzsinórt, akkor a helyén egy kis csonk marad. Ez a csonk idővel leszárad és leesik. Kialakul a besüppedt köldök. Köldöksérv akkor alakul ki, amikor a köldököt körülvevő kötőszövet gyenge, nem záródik tökéletesen, így lehetővé válik, hogy a résbe benyomuljanak a vékonybélkacsok. Ezt úgy lehet észrevenni, hogy a csonk leválása után nem besüppedő, hanem épp ellenkezőleg, kidudorodó domborulat alakul ki, ami olyan, mint egy pici gomb.Hogy miért lesz így egyes babáknál, míg mások babáknál nem, az valószínűleg már születés előtt eldől. A köldöksérv gyakoribb alacsony súlyú babáknál és az afroamerikaiak körében is.A köldöksérv nem jár fájdalommal, az egyetlen tünet a kidudorodás. Általában nincs velük tennivaló, mert a baba első születésnapjára a legtöbb esetben elmúlik, ha nem, akkor még később is elmúlhat. Műtétre akkor lehet szükség, ha a köldöksérv túl nagy (2 cm-nél nagyobb), egyre növekszik illetve, ha 4-5 éves korra sem múlik el.

A köldökcsonk ápolása

A legújabb szakmai irányelvek szerint semmi más dolgunk nincs, mint tisztán és szárazon tartani a köldökcsonkot, amíg le nem esik. Tilos alkohollal, jóddal kenegetni, hintőport használni, leragasztani. Úgy hajtsuk be a pelenkát, hogy ne irritálja a köldökcsonkot, alatta végződjön, hogy a csonk szabadon lehessen.(via verywellfamily.com)