Gyermekbetegségek

Köldöksérv tünetei és kezelése

A köldöksérv a köldökgyűrűben kialakuló tágulat, amely nagy duzzanatot okoz. Mennyire veszélyes ez az elváltozás?
2017. Május 08.

Mi a köldöksérv?

A köldöksérv a köldökgyűrűben kialakuló tágulat, valamint az ebbe bejutó hasüregi szervek által okozott elváltozás és duzzanat. Kialakulására az ad lehetőséget, hogy a köldökgyűrűben magzati korban erek és idegek találhatók, melyek táplálják a magzatot a méhlepényből. Születés után ezek elsorvadnak, kialakul a köldökcsonk. Szokványos esetben ez a csonk összeheged, a nyílást erős hegszövet zárja, megakadályozva, hogy a hasüregből bármi előboltosuljon. Ha ez a gyűrű valamilyen ok miatt tágul vagy sérül, sérv alakulhat ki. Ilyenkor a kiváltó ok a hasfali gyengeség és a nagyobb köldöknyílás, ami adottság kérdése.

Gyerekkorban a köldöksérv kialakulását leginkább egyéni hajlam okozza, felnőttkorban viszont már általában szerzett okai vannak: például hogy a hasfalat túlzott megterhelés éri. Ilyenkor a köldökgyűrű könnyen sérülhet, lévén ez a hasfal egyik gyenge pontja. A terhelés lehet komoly fizikai munka, hirtelen erőkifejtés, de elhízás is. Az általános kötőszöveti gyengeség ugyancsak hajlamosító tényező, hajlama öröklődhet is.

A köldöksérv fizikális vizsgálattal diagnosztizálható

A köldöksérv tünetei

A köldöksérv tünete a köldök területén növekvő duzzanat, ami elkezd panaszokat okozni. Fájdalom kezdetben nem feltétlenül jelentkezik, de kellemetlenségérzés mindenképpen. Maga a sérv mindig jól látható és elég könnyen felismerhető.

A köldöksérv diagnózisa, kezelése

A diagnózist fizikai vizsgálattal állítják fel gyermekednél, képalkotó vizsgálatra ritkán van szükség. Ha mégis, akkor általában ultrahangvizsgálatot végeznek. Az elváltozás kezelési módja a műtét, sérvkötő viselése nem jelent megoldást, sőt nagyobb sérvek esetén kizáródást, elhalást is okozhat. A műtét típusa a sérv méretétől függ: ha kisebb, akkor elég a hasfal réteges összezárása, ami gyakorlatilag megkettőzi a kötőszöveti rétegeket. A beavatkozás után a gyógyulásig kímélni kell a területet. Ha a sérv már nagyobb, akkor háló beültetésére is szükség lehet. A műtét után négy-hat hétig mindig rugalmas haskötőt kell viselni, a hasat csak ezt követően szabad fokozatosan terhelni. A gyógyulási esély nagyon jó, jellemzően 90-95 százalékos, de elhanyagolt esetekben nagy a kiújulás veszélye.

A köldöksérv megelőzése

Mivel a köldöksérv kialakulása alapvetően adottság kérdése, gyerekkori megelőzésére biztos módszerek nincsenek.

Hasznos információk a köldöksérv kapcsán

Csecsemőkorban a köldökcsonk megfelelő gyógyulását segíti, ha a gyerek minél kevésbé erőlködik, nem beteg, nincs bélműködési zavara, székrekedése, nem sír túl sokat. Ilyenkor az ideális körülmények kedveznek az erős hegszövet kialakulásának. Reagálj babád jelzéseire, hidd el, nem kényezteted el! A babákat az első két évben általában még észlelhető köldökgyűrű-gyengeség esetén sem operálják, mert van esély arra, hogy ez a terület magától megerősödjön, műtétet általában csak kétéves kor felett végeznek.

A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.

A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Harasta Edit sebész és gasztroenterológusnak.

További cikkek a témában: