Baba

A csecsemőkori sérvről

A sérv az egyik leggyakoribb gyermeksebészeti probléma. Sérvről akkor beszélünk, ha valamilyen hasi szerv a hasfalon kibújva a bőr alatt tapinthatóvá válik. Általában két formájával találkozunk: a köldöksérvvel és a lágyéksérvvel.
2002. Október 10.

A csecsemőkori sérvről

A köldöksérv mindjárt a köldökcsonk leválása után jelentkezik. Oka a köldökgyűrű elégtelen záródása a magzati életkorban. Mivel ez bajt gyakorlatilag nem okoz, nem is igényel sürgős beavatkozást. A legtöbb köldöksérv a gyermek felállása után magától bezáródik. Ha ez mégsem következik be, akkor 4-5 éves kor után szokás elvégezni a műtétet.

A lágyéksérv fiúknál gyakoribb, aminek fejlődéstani oka van. A magzati életkorban a vesékkel közös telepből fejlődő herék nem sokkal a születés előtt levándorolnak, majd átbújnak a hasfalon és leereszkednek a herezacskóba. A vándorlás során maguk után húzzák az őket szolgáló ereket, az ondóvezetéket és – mint valami zsákot – a hashártyát. Ha ez a hashártyazsák nem záródik el, sérvtömlő lesz belőle, amelybe belek csúszhatnak. Kislányoknál is valami hasonló játszódik le, de a sérvtömlőbe leggyakrabban a petefészek vagy a méhkürt kerül, amelyek csecsemőkorban még igen mobilisak.

A sérv tartalma ahogy kicsúszott, úgy rendszerint vissza is csúszik, ki-be jár. Előfordulhat azonban, hogy a sérv “kizáródik”, nem megy vissza, és ilyenkor a tartalma – elsősorban a bél – károsodhat. Ez már veszélyes helyzet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni!

A lágyéksérv – szemben a köldöksérvvel – kevésbé hajlamos magától meggyógyulni, viszont sokkal hajlamosabb a kizáródásra. A lágyéksérv emiatt jóval hamarabb kerül műtétre, mint a köldöksérv. Ha sok a gond vele, bármely életkorban operálható. Ha azonban a sérv viselkedése megengedi, akkor érdemes fél éves korig várni, mert ekkorra már a csecsemő saját védekezése kiteljesedik, első védőoltásait is megkapta, és ezért kevésbé esendő.

Nagyon hasonlít a sérvhez (és össze is szokták vele keverni) az úgynevezett herevízsérv, amikor a nyitva maradt vagy rosszul elzáródott hashártyazsákban folyadék szaporodik fel, és a here látszólag megnő. Ez általában magától gyógyul, ezért 3-4 éves kor előtt nem szokás operálni.

A sérvműtét kockázata ma már csecsemőkorban is minimális. A műtét során a sebész a hasi szervek kicsúszásának a lehetőségét szünteti meg (nem a “sérvet veszi ki”). A beavatkozás korszerű altatás mellett teljesen fájdalmatlan, és a legtöbb gyermeksebészeti osztályon csak egy napot kell eltölteni hozzá, ami alatt a szülő a gyermekével lehet.

További cikkeink sérvvel kapcsolatos témában:

Forrás: HáziPatika.com