Gyerek

Így játszik a kisóvodás

A negyedik évben kinyílik a világ. A gyerkőc fantáziája számára nincs lehetetlen!
2011. Szeptember 01.

A gyerekek elkezdenek együtt játszani, nem csupán utánozzák egymást. A legtöbb gyerek ilyenkor érik meg arra, hogy közösségbe menjen: a kortársak jelenléte már igényévé válik.

Az óvodás korú gyerekek nagyon szeretnek együtt játszani

Fantáziája határtalan: megjelenik a szimbolikus játék. A papírtörlő gurigája trombita, a szék táltos paripa, a szekrény medvebarlang lesz. Minden érdekli, mindent igyekszik megfigyelni, kipróbálni, utánozni. Szívesen öltözik jelmezbe. Ilyenkor ő Batman vagy Hófehérke. A szerepeket még nem formálja meg, a Batman azért Batman, mert úgy néz ki.

Figyelmét már hosszan képes egy dologra összpontosítani, tartósan leköti magát, így egyre bővül a játéktár. Van, akinek szenvedélye lesz egy egy tárgykör megismerése: dinómánia, autómánia, vonatmánia…ugye ismerős? Jobb, ha a szülő jól fölkészült, mert a gyerek egy idő múlva jobban ismeri az autómárkákat, vagy a dinoszauruszok adatait, mint ő!

Mit játsszunk?

Az autók közül azok az autómodellek, matchboxok érdeklik, amelyek az igazi versenyautók másai. Az építőkészletekben már az apróbb részek sem jelentenek gondot, az egyre ügyesebb ujjacskákkal pontosan épít. A sporteszközök, labdák, a kugli, a trambulin, a bicikli kedvelt játékszerek, a lányok imádnak táncolni.

A szerepjáték kelléktárából nem hiányozhat a boltos játék, az orvosi táska, a babaház, a teherautók, a vonatok. Egyre több sikerélményt nyújt a finommozgást fejlesztő festés, tépés, vágás, hajtogatás.

További cikkeink a témában:

Forrás: Kismama magazin