Gyerek

Szerepjáték: tippek, ha kifogytál az ötletekből

A papás-mamás és orvosos játékon nem tudsz túllépni? Sebaj, íme néhány ötlet, hogy feldobjátok kicsit a szerepjátékos repertoárt.
2018. Március 27.
Milyen szerepjátékokat is lehet játszani a gyermekkel?

A szerepjátékok hatalmas jelentőséggel bírnak a gyermekek fejlődése szempontjából. Egy-egy szerepbe bújva a kicsik újraélhetik és ezáltal feldolgozhatják az életben tapasztalt helyzeteket – legyen az akár pozitív, akár negatív. Fejleszti a képzelőerőt, a fantáziát, a problémamegoldó és helyzetfelismerő képességet, a kreativitást, a találékonyságot, valamint különböző szociális készségeket is fejleszt.

És akkor jöjjenek a tippek!

1.Postás

Keressünk elő régi borítékokat, amiket matricákkal felbélyegezhetünk. Egy üres zsepis vagy cipősdobozt ki is dekorálhat a gyermekünk, ami postaládaként funkcionálhat. Ezután rajzoljon valamit (ha nagyobb írjon levelet), majd adja fel egy barátjának vagy családtagnak.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

2. Boltos

Ha van kis pénztárgépes játéka, szuper, ha nincs, egy kis számológép is megteszi. Elővehetünk némi játékpénzt egy társasból, de matricákat vagy kis papírfecniket is használhatunk pénzként, és indulhat a boltos móka!

3. Fodrász

Inkább lányos játék, de a kisebb fiúk is élvezhetik. Lehet fésülgetni babát, anyát, apát?

4. Éttermes, szakács

Adjunk a kezébe egy post-it tömböt, ceruzát, tegyünk egy kis törölközőt a karjára – és kész is a pincér. Ha van kiskonyhánk, kukta is lehet. Előkerülhetnek a lábosok, fakanalak, edények.

5. Buszos, vonatos, villamosos

Minden gyerek imádja, ha kispárnákat vagy (kis)székeket egymás mögé téve, egy műanyag tányért kézbe kapva ő lehet a busz/torli/vonat/villamosvezető, kalauz vagy pilóta. Mögötte utazhatnak a plüssállatok, vagy akár mi is.

6. Állatkertes

A rácsos szennyestartó, teregető kosár alá bekerülhetnek a plüssállatok, egy másikban úszkálhatnak műanyag halak, kiskacsák. De akár a gyerek is belebújhat egy-egy állat szerepébe!

7. Zenekaros

Ha nincs kis gitárja, kis dobja a gyereknek, imitálhatunk hangszereket hétköznapi tárgyakkal is (lábas, dobozok, fakanál). Közönséget is felállíthatunk plüssállatokból. A taps és a fotózás se maradjon el!

8. Bölcsis, óvodás

A gyerekek élvezik az óvónő szerepet, a plüssállatok pedig remek játszópajtásokká válhatnak, mint diákok vagy óvodások. Ilyenkor felszínre jönnek az oviban megélt sérelmek is. És hű képet kaphatunk a gyerekek egy napjáról.

9. Színházas

Készíthetünk színházjegyeket, a kicsik felvehetnek jelmezeket, nagyobb gyerekek írhatnak színdarabot, de bábozhatunk is a kanapé mögött. Ebben a játékban igazán szárnyalhat a fantáziánk!

10. Cirkuszos

Előkerülhetnek a hulahopp karikák, labdák, jelmezek, plüssállatok, de arcot is festhetünk, ha szeretnénk. Lepjük meg a gyerekünket némi egészséges nasival!

11. Űrhajós

Irány a galaxis! Varázsoljunk párnákból űrhajót, csodáljuk meg az égitesteket, vegyünk részt hősies küldetésben!

12. Kórházas

Az orvosos játékot variálhatjuk más helyszínnel. Ez jól jöhet, ha kórházi kezelés után vagyunk. Segíthet feldolgozni a kicsit ért esetleges lelki megpróbáltatásokat.

13. Rendőrös/detektíves

Nagyobb gyerekek ki is találhatnak egy titokzatos történetet, aminek a végére kell járni (ellopott süti, eltört váza). Hogy izgalmasabb legyen, a kicsi elrejthet gyanús jeleket is a lakásban, amivel “ötletet? ad a sztori kitalálására.

14. Mesehősös

Játssza el a kedvenc mesehősét a kedvenc könyvéből/filmjéből.

15. Tűzoltós

A porszívó csöve tökéletes tűzoltó tömlő lehet.

16. Kalózos

Készítsünk a fél szemét eltakaró “álarcot”, egy papírtörlő guriga lehet a távcsöve, egy üres szennyesláda pedig a hajó. Alá összegyűrhetünk egy nagy takarót, ami hullámzó tengerként funkcionálhat. Egy bottal horgászni is lehet a tengerből.

Ezek a cikkek is érdekelni fognak szerepjáték témában: