Kisgyerek

Régi és új szerepjátékok

Gyerekeink a játszótéren vagy az óvodában olyan új szerepjátékokat folytatnak, amelyeket egyes tévéműsorokból lestek el. Érdemes megfigyelnünk őket, innen láthatjuk, mennyit értenek meg a látottakból. Ebben az életkorban valójában felesleges a tévénézés.
2008. Január 26.

Néha nem éppen rokonszenves szerepekkel azonosulnak. Helyesebb tehát, ha tévénézés helyett inkább magunkkal visszük őket a fodrászhoz, a piacra, az autószerelőhöz, az óráshoz, a cipészhez, a postára, felszállunk a villamosra, benézünk saját munkahelyünkre. Ragadjunk meg minél több lehetőséget arra, hogy megtudja, mit dolgoznak a felnőttek, hogyan telik a napjuk.

Játsszuk el otthon, együtt a már megismert foglalkozásokat. Gyűjtsük össze, mit dolgoznak a családtagok, ismerősök. Sokszor semmit nem mond a kisgyerek számára a munka neve (például programozó), jobb, ha elmondjuk, mit csinál. Szedjük össze a szükséges munkaeszközöket és osszuk ki a szerepeket (beteg, orvos, ápolónő; utas, mozdonyvezető, vasutas, kalauz).

Szerepjáték tipp

Az egyik legnépszerűbb szerepjátékhoz, az orvosjátékhoz vásárolhatunk igazi sztetoszkópot is! Így a kicsi is kipróbálhatja, mit hall az orvos, amikor a mellkasára, hasára, tüdejére illeszti a hűvös vizsgálófejet.

Forrás: Kismama magazin