Kisgyerek

Néhány ötlet, amivel ösztönözheted a kreatív játékot a kisgyerekednél

A kreativitás rengeteg formában jelentkezhet, a kézműveskedéstől kezdve, a zenén és a történetmesélésének át a táncig – hogy csak néhány példát említsünk a sok közül. Hogyan ösztönözheted a kisgyermekedet, hogy kifejezésre juttassa a kreativitását?
2023. Augusztus 11.
(Kép forrása: Getty Images)

A kisgyerekek számára a kreatív játék olyan tevékenységeket foglalhat magába, mint például a rajzolás, a gyurmázás, az ujjakkal festés, a zenélés, a mondókázás, a ritmusra tapsolás, táncolás – és még számos szórakoztató elfoglaltságot. A kreatív játékhoz elsősorban biztosíts néhány ”hozzávalót” – például zsírkrétákat és papírt, gyurmát, festékeket, olyan kis hangszereket, mint a különböző csörgő eszközök, „jelmezeket” a táncoláshoz, előadáshoz és hasonló eszközöket, amikből kedvére válogathat a gyermeked.

Milyen előnyei vannak a kreatív játéknak?

A művészkedés, a zenélés, a tánc, vagy bármilyen előadás nagyon szórakoztató! Azonban a kreatív játék ennél többről szól. A gyerekek meg tudják osztani az érzéseiket és ötleteiket, tanulhatnak általa arról, hogyan kommunikáljanak, hogyan lépjenek kapcsolatba a körülöttük lévőkkel. Emellett arra ösztönzi a kicsiket, hogy új utakat gondoljanak ki, segíti a problémamegoldást. Számos kreatív tevékenység pedig fejleszti a finommotorikát, erősíti a kéz és az ujjak apró izmait, hozzájárul a kéz-szem koordináció fejlődéséhez.

Mi mindennel ösztönözheted a kreatív játékot a kisgyereknél?

Amikor kreatív játékról van szó, valójában nincs olyan, hogy jó vagy rossz játék. Érdemes a gyermek életkorának megfelelő alapanyagokat, eszközöket biztosítani, és ösztönözni az önálló felfedezést és alkotást. Néhány ötlet életkoronként:

1-2 éves korban

 • Legyenek elérhetőek a kisgyermek korának megfelelő művészeti kellékek, eszközök. Ilyenek lehetnek a vastag, marokba fogható zsírkréták, a festékeke az ujjfestéshez, a fürdőkréta. Ennyi idős korban még tanulják a gyerekek, hogyan ragadják meg a kis eszközöket.
 • Csinálj egy nagy vásznat. Ragassz fel a padlóra egy nagy fehér csomagolópapírt, vagy boríts be vele egy asztalt, amire a gyermeked alkothat, rajzolhat. Így egyrészt nagy tere lesz a felfedezésre, alkotásra, és csökken az esélye, hogy a falra is kerüljön műalkotás.
 • Ne feledd a homokvárat. A nedves homokból építhető vár egy nagyszerű kinti kreatív tevékenység. Emellett nagyon jó szenzoros (érzékszervi) játék is, ami a tapintást fejleszti, hiszen a kisgyerek a kezeivel fedezi majd fel ezt az új közeget.
 • Készítsetek kollázst. Fedj le egy vastagabb rajzlapot, fotókarton kétoldali ragasztóval, és adj olyan dolgokat a kisgyermekednek, amiket felragaszthat egy kollázs-képre. Pomponok, tollak, falevelek, papírvirágok, vékony papírfecnik, anyagdarabok – bármi, amit rá lehet ragasztani.
 • Zenéljetek. Sok kisgyerek szeret csörgős-zörgős dolgokkal játszani. A ritmusos mondókás játékokat, a közös éneklést kiegészíthetitek olyan hangszerekkel, mint a kis kézi dobok, a házi készítésű csörgők és rumbatökök, a csörgődobok, a játékxilofon vagy más zenélő billentyűs játékhangszerek.

2-3 éves korban

 • Ebben az időszakban a kisgyerek finommotorikus készségei még jobban, és már arra is készen áll, hogy céltudatosabb alkotásba kezdjen.
 • Zsírkrétás alkotás. A kisgyermeked ebben az időszakban már valószínűleg egyre ügyesebben fogja a rajzeszközöket, és jobban tudja irányítani a kezeit rajzolás közben. Adj neki színes zsírkrétákat és egy nagy, üres papírt, hogy bármikor alkotni kezdhessen.
 • Játszd le, amit érzel. Bátorítsd arra a gyermekedet, hogy a különböző hangszerekkel zenéljen, játsszon olyan hangokat, amelyek megfelelhetnek az érzéseknek. Mutasd meg neki, hogy milyen egy boldog vagy izgatott dallam, majd azt, milyen egy szomorúbb.
 • Gyurmás játékok. Ha a kisgyereked szeret gyurmából szobrokat készíteni, akár az utánzásos-/szerepjátékokat is bevonhatod ebbe a játékidőbe. Nyissatok például gyurma-pizzériát vagy pékséget, készítsetek csodaszép díszes tortákat.
 • Vízfestés. Egy nagyon jó kinti játék, ha az idő is jó, és semmi másra nincs hozzá szükség, csak egy kisvödörre vízzel töltve és néhány nagyobb ecsetre. Menjetek ki a kisgyerekeddel, és fessetek mintákat az udvarra, a járdára.
 • Menjetek el egy-egy előadásra. A gyermek életkorának megfelelő gyerekkoncert, bábszínház vagy más darabok is felkelthetik a kreatív érdeklődést.

 

(Forrás: whattoexpect.com)