Kisgyerek

Here-gondok

Kevesen tudják, hogy a csecsemők és a kisfiúk heréjén észlelhető vörös duzzanat azonnali orvosi, lehetőleg sebészeti ellátást igényel.
2007. November 11.

Heregyulladás

A heregyulladás viszonylag ritka betegség, gyakoribb, hogy a here vagy a mellette elhelyezkedő kis nyúlvány megcsavarodásáról van szó. Amennyiben herecsavarodás okozza a panaszt, akkor azonnali műtétre van szükség, hiszen néhány óra alatt elhalhat a here. Ezért bármilyen, a herezacskó területén jelentkező, vörösséggel járó duzzanat sürgős sebészeti ellátást igényel!

Herecsavarodás

Nem gyakori problémáról van szó, mégis fontos, hogy ismerjük a tüneteket, hiszen az időben érkező szakszerű segítségen múlik, károsodnak-e a herék. Csecsemő- és kisgyerekkorban előfordulhat, hogy a here ismeretlen okból megfordul a herezacskóban. Eközben az ondóvezeték és a vérerek elzáródnak. Ha a szorult helyzetből nem szabadulnak ki hat órán belül, maradandó károsodás következhet be.

Fontos tehát, hogy ha kisfiúnk erős hasfájásra panaszkodik, a herezacskóra is vessünk egy pillantást. Azonnal menjünk orvoshoz, ha piros és forró. Az orvos sok esetben kézzel, kívülről is vissza tudja helyezni a heréket eredeti helyükre, ezzel nyomban meg is szűnik a fájdalom. Ezt követően később mégis műtétre kerül sor: az elmozdult heréket “bevarrják” a helyükre. Gyors műtétre van szükség, ha kézzel nem sikerül megszüntetni a csavarodást.

Kapcsolódó cikkeink:

Fiúgondok

Gyermekkori urológiai problémák (2. rész)

Forrás: Kismama magazin