Baba

Gyermekkori urológiai problémák (2. rész)

A vesék veleszületett üregi rendellenességei ma már az intrauterin életben ultrahang vizsgálattal legtöbbször kórismézhetők.
2002. Szeptember 12.

Általános problémák

Gyermekkori urológiai problémák (2. rész)

A magzati életben kimutatott fejlődési rendellenességek 30%-a érinti a húgyivarszerveket. A súlyos eltérések korrekciójára a postnatalis korban kerül sor. A szakintézeti ellátás után a folyamatos ellenőrzés és a gondozás a háziorvos feladata. Azokban az esetekben, ahol a postnatalis időszakban végzett ellenőrzés az elváltozás javulását mutatja, elsősorban a rendszeres ellenőrzés szükséges. Tapasztalataink szerint, ha a transzportrendszer maturalizálódása a csecsemőkorban végbemegy, a későbbiekben sem kerül sor műtéti korrekcióra.

Recidiv húgyuti infekciók esetében mindig gondolnunk kell a VUR (vesicoureteralis reflux, vizelet visszaáramlás a hólyagból a húgyvezetékbe) lehetőségére. Ezekben az esetekben feltétlenül javasolt, hogy a családorvos hosszas, széles spektrumú antibiotikus kezelést csak szakintézeti kivizsgálás után folytasson.

Érett fiú újszülöttben a herék a herezacskóban találhatók. A fityma általában nem húzható vissza, mivel a makk és a fityma belső lemeze sejtesen összetapadt /adhesio cellularis/ . Elsősorban annak ellenőrzése szükséges hogy a külső húgycsőnyílás szabadon van-e. Leánycsecsemőkben fontos a vulva feltárása, az esetleges kisajki összetapadás kizárására. Náluk a visszatérő vulvitis, a túlzott hintőporozás okozta ártalom, vagy veleszületett állapot okozza. A kisajkak összetapadása általában egy mozdulattal könnyen oldható, és ezt időben el is kell végezni, mert a vizelet meggyűlése a kialakult tasakban gyulladást tart fenn, sőt vizelési nehézséget is okozhat.

A vizelés jellegét feltétlenül figyeljék meg. Fiziológiásan mindkét nemű csecsemő ívelten, jó sugárban üríti vizeletét, erőlködés nélkül, legalább gyufaszálnyi vastagságban. Amennyiben a külső húgycsőnyílás szabad, de a vizeletsugár erőtlen, csak csepegtet az újszülött, sürgősen tisztázni kell a vizelési nehézség okát, mert súlyos szervi eltérés állhat mögötte.

A vizeletvétel gondos lemosás után az erre a célra rendelkezésre álló felragasztható steril tasak segítségével, a már felszólításra vizelőknél középsugárból történjék.

Le nem szállt here (Retentio testis)

Amennyiben érett újszülöttben az egyik, vagy mindkét here nincs a herezacskóban, hanem inguinalisan tapintható másfél éves korig nincs teendőnk. Ekkor Choriogonin kúrát kell alkalmaznunk, sikertelenség esetén műtét javasolt, melynek optimális időpontja két éves kor körül van. Amennyiben a here nem tapintható, meg kell győződnünk ultrahanggal, esetleg MRI vizsgálattal a here hol létéről. Kérdéses esetben feltárást kell végezni.

Vízsérv (Hydrocele)

A nyitott processus vaginalis következtében a here burkai között folyadék szaporodik fel. Újszülöttben ill. mésfél két éves korig megvan a spontán záródás esélye, sebészi beavatkozás csak extrém nagy méret, ill. feszülés esetén indokolt. A diagnózis kimondása szakorvos feladata, hisz a klinikai kép mögött a herét akutan veszélyeztető kórkép is lehet.

Herezacskóban lévő elváltozások (Scrotalis terimék)

Acut scrotum. Hirtelen jelentkező, a scrotum oedémájával, bőrpírral járó herefájdalmat jelent. Mindenképpen azonnali intézeti beutalás szükséges.

A téves diagnózis, a halogatás a here elvesztésével járhat.

Típusos esetben annak megállapitása, hogy a here vagy a herefüggelék torziójából eredő elváltozásról, a mellékhere gyulladásos folyamatáról, vagy a perineum gyulladásához társuló scrotum ödemáról van szó, a szakorvosnak általában nem okoz nehézséget.

Hangsúlyoznunk kell, hogy típusos esetben, hisz gyakran egyéb klinikai tünetek nélkül jelennek meg a scrotalis terimék, nem kísérik helyi (scrotális fájdalom, ödéma, vérbőség) vagy általános tünetek (mint pl. láz). Ilyenkor az intézetbe beutalt gyermekek esetében a következőket kell eldönteni igen rövid idő alatt. 1 sebészi ellátást igényel-e a kórkép vagy más kezelés indokolt. 2. ha műtétet tart szükségesnek, azt azonnal el kell-e végezni vagy halasztható-e. 3. a műtét során dönteni kell abban, hogy az elváltozás miatt el kell-e távolítani a herét vagy sem.

A sebész az egyéb tünet nélküli intrascrotalis szolid terimék esetében elsősorban a gyermek életét esetleg súlyosan befolyásoló kórképre, a daganatra gondol, és csak másodsorban egyéb elváltozásra, mint például here torzióra vagy gyulladásra.

Mindezek miatt a világszerte elterjedt és általunk is gyakorolt eljárás az, hogy a szolid intrascrotalis terimék kezelése során a választandó terápiás megoldás a minél előbbi sebészi. Ezt alátámasztja az, hogy ilyen esetekben a daganaton túl a nem típusos heretorzióval is számolni kell, és az időben végzett műtéttel megmenthető a here életképessége.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Urológiai problémák gyermekkorban
  • Húgyúti fertőzés a gyereknél
  • Fiús gondok: húzni vagy nem húzni?
  • Forrás: HáziPatika.com