Kisgyerek

Betegség vagy hiszti a hasfájás?

Még a tapasztalt anya - és a tapasztalt orvos - sem lehet biztos a dolgában, ha hasfájásról van szó, mivel számtalan oka lehet, és ennek megfelelően számtalan kezelési módja is.
2013. Szeptember 20.

Mi lehet az oka a tartós hasfájásnak?

Először is, mi az, hogy has? Egészen a gyomorszájtól a húgyutakig bármi beletartozhat, főleg ha még nem tud jól beszélni a gyerekünk, így a kikérdezés nem segít sokat. Aztán ugye a hasfájás lehet “igazi” és “nem igazi”. Vagyis sokszor nem betegség okozza, és varázsütésre el tud múlni.

Például ha egy gyerek megtanulja, hogy a “fáj a hasam” kijelentés mentesíti egy csomó nemszeretem feladat alól. Ez utóbbi valójában nem egészségügyi, hanem nevelési kérdés. Ám van olyan lélektani helyzet, ami valódi hasfájást okoz.

Stressz a pocakban

Emlékszel, mikor érettségi előtt úgy érezted, egy kő van a gyomrodban? Az volt aztán igazán komoly stresszhelyzet. Sajnos előfordul, hogy egy gyerek rendszeresen érzi magát így, fél, szorong, feszült, aggódik, és folyton készenlétben áll. Igazából nem tudja megfogalmazni, mi a baja, de azt érzi, hogy fáj a hasa. A szülő talán észre sem veszi, hogy ennyire túlterhelt, nem is gyanakszik arra, hogy a rendszeres hasfájás hátterében lelki okok állnak.

Orvoshoz mennek, ahol kiderül, hogy nincs semmi szervi elváltozás. A hasfájások 90 százaléka pszichés eredetű. A megoldást legtöbbször itt kell keresni, ha az orvos nem talál más okot. Gondold át, mi terheli őt. Ha nagyon szeretne megfelelni nektek, az óvó néninek, az ovistársaknak vagy éppen a saját elvárásainak, ez bizony hasfájást okozhat. Vegyetek vissza a követelményekből, ha lehet. Kérjetek segítséget a nevelési tanácsadóból vagy az óvodapszichológustól!

Lisztérzékenység?

Ha rendszeresen hasfájásra panaszkodik, fogy, gyakran fáradt, éjjel is felébred a fájdalomra, és nem a has közepére, hanem a gyomor tájékára vagy az oldalára mutogat, akkor feltétlenül kivizsgálásra van szükség. Előfordulhat, hogy lisztérzékenység (cöliákia) van a háttérben. Ezt a leggyorsabban a patikában kapható teszttel lehet kizárni, de mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szükség.

Allergia

A hasfájást hasmenés, haspuffadás is kíséri, a gyerek vakarózik, ekcémás területek jelenhetnek meg a hajlatokban. Ez az állapot táplálékallergiára utal, melynek komoly eseteiben a széklet véres lehet. Csecsemő- és kisgyerekkorban a leggyakoribb allergén a tehéntej. A kicsinek teljesen tehéntejmentes diétát kell folytatnia. Ha erre javul a helyzet, valószínűleg megvan az allergén.

Ha nem, tovább kell keresni a tojás, olajos magvak és más élelmiszercsoportok között. Az eset felgöngyölítését gasztroenterológusra kell bízni, de jó, ha dietetikus tanácsát is kéred.

Tej – másképp

Előfordul, hogy a kicsi átmenetileg vagy véglegesen képtelen megbirkózni az elfogyasztott laktózzal (tejcukorral). Laktózintolerancia kialakulhat “normál” módon, vagyis úgy, hogy egyszerűen eltűnik a tejcukrot bontó laktáz enzim az ember szervezetéből bizonyos életkor felett. Ennek oka, hogy biológiai szempontból tejre csak csecsemő- és kisgyermekkorban van feltétlenül szüksége a szervezetnek.

Az úgynevezett másodlagos tejcukor-érzékenységet okozhatja antibiotikum vagy emésztőszervi fertőzés, amely nem kímélte a bél nyálkahártyát, így gátolja a tejcukor bontását. Ez utóbbi esetben elég csak néhány hétig laktózmentes tejet, tejterméket fogyasztani, gyógyulás után már nem kell diétázni. Elsődleges laktózintolerancia esetén viszont a “rendes” tejre már mindig hasfájással, puffadással, hasmenéssel válaszol a szervezet, ezért kerülni kell.

Nem jön…

A gyakori hasfájás okai között szerepelhet a székrekedés. A széklet visszatartásának lehet pszichés oka, ha a gyerek valamiért nehezen “engedi el” a kakit, amit valójában a saját teste részeként él meg. Állhat a jelenség mögött erőszakos szobatisztaságra szoktatás vagy megfélemlítés. De az is elképzelhető, hogy a táplálkozási szokások (sok csoki, sok kakaó, kevés zöldség, kevés gyümölcs) okoznak székrekedést. És persze ami nem akar kijönni, az odabent kellemetlen érzéseket okoz. Ha erre gyanakszol, kérd a házi gyermekorvos tanácsát!

Kórokozók

A leggyakoribb a hasmenéses, hányásos állapot, amelyet enteritisznek, vagyis bélgyulladásnak nevezünk. Okozhatja baktérium, vírus, parazita, vagy ha ételmérgezés áll a háttérben, akkor a romlott ételben elszaporodó kórokozók toxinjai is.

Ezek hatására a bél nyálkahártyája gyulladásba jön, és nem tudja teljesíteni feladatát. A kis beteg többnyire egy-két nap alatt túl van rajta, sok folyadék fogyasztásával és nem megterhelő ételekkel át tudja vészelni a “gyomorrontást”. Más esetekben akkora a folyadékvesztés, hogy infúzióval kell pótolni a vizet és a hiányzó ásványi anyagokat. Ha a gyerekben “nem marad meg semmi”, bágyadt, aluszékony lesz, mindenképpen forduljatok orvoshoz!

Fáj, ha pisilek

Hasfájásként jelezheti a gyerkőc a húgyúti fertőzést, hiszen valóban nagyon fájhat a hasa alja. Ha fáj a pisilés is, és hőemelkedést, lázat tapasztalsz, forduljatok orvoshoz, és kérjetek vizeletvizsgálatot. Amíg nem juttok hatékony gyógymódhoz, addig is figyelj arra, hogy minél több folyadékot fogyasszon. A meleg borogatás jóleshet neki ilyenkor.

A félelmetes vakbél

A legtöbb szülő rémálma, hogy nem ismer fel egy vakbélgyulladást, hiszen az nagyon veszélyes lehet. Nos, az orvosok is csak találgatnak néha, annyira változatos tünetekkel jelentkezik. A hasfájás a köldök körül kezdődik, de később “leköltözhet” a jobb alhas tájékára. A beteg étvágytalan, előfordul, hogy hányingere van és lázas. Ha ezeket a tüneteket észlelitek, a legjobb kórházba menni, lehet, hogy műtétre kerül sor.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin