Baba

Hasfájás: 5 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell

Segítünk, hogy meg tudd mondani: csupán egy kis hasfájásról vagy valami komolyabbról van szó.
2017. Május 26.

Hasfájás: 5 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell

Egyszer minden édesanya megtapasztalja, milyen az, mikor a gyereke eléáll, és közli, hogy “anya, fáj a hasam.”

A legtöbb esetben szerencsére a fájdalom magától elmúlik, máskor azonban sajnos komolyabb probléma áll a háttérben. De mégis honnan tudjuk megállapítani, hogy melyikről van szó?

Dr. Deborah Goldman, gyermek gasztroenterológus tippjei segítenek ebben.

1. A gyomor-bélhurutnak nincs köze az influenzához

A gyomor-bélhurutot, vagy más néven gasztroenteritiszt legtöbb esetben vírus okozza. Általában hasmenéssel, esetleg hányással és hőemelkedéssel jár. Három-öt napon belül orvos közreműködése nélkül, magától gyógyul. Fontos azonban, hogy ilyenkor a gyerek sok folyadékot fogyasszon.

Amennyiben vért találunk a kicsi székletében, esetleg véreset hány, a tünetei 5 nap után sem enyhülnek, nagyon magas láza van, vagy a kiszáradás jeleit mutatja (száraz ajkak, csökkent vizelet, sápadtság, fáradékonyság) mindenképp keressük fel az orvost!

2. Gyomorégés gyerekeknél is kialakulhat

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a gyomorégés, azaz reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) kizárólag felnőtteknél fordulhat elő, pedig igen gyakori gyerekek esetében is. Sajnos elég nehéz felismerni, főleg egészen kicsi gyerekeknél, de a hányás gyakran jelentkezik tünetként. Ugyanígy gyanús lehet, ha a gyermekünk arra panaszkodik, hogy savanyú ízt érez a szájában, gyakran böfög vagy felső gyomortájéki fájdalmat érez.

A refluxot legtöbbször savlekötőkkel és szükség szerint egyéb gyógyszerekkel kezelik. Az étkezésben eszközölt változtatások is segíthetnek. Gyomorégés esetén kerüljük a szénsavas üdítők, narancslé, paradicsomos és túl fűszeres ételek fogyasztását, valamint az ibuprofen tartalmú gyógyszereket, ezek ugyanis irritálhatják a kicsi gyomrát.

3. A székrekedés is gyakran okoz fájdalmat

A hasfájás gyakori okozója a székrekedés is. Ilyenkor adjunk több rostos ételt a kicsinek, esetleg 100%-os alma- vagy szilvalevet.

Amennyiben végbélnyílási vérzést tapasztalunk, akkor valami komolyabb gond állhat a háttérben, ezért erre figyeljünk! Ha a székrekedés sokáig fennáll, az is jelezhet komolyabb problémát pl. lisztérzékenységet, pajzsmirigy alulműködést vagy más betegséget.

4. A napi 8 pohár víz kötelező

A megfelelő folyadékfogyasztás nagyon fontos, és nemcsak már kialakult gyomor-bélhurut esetén, hanem az egészséges bélműködés fenntartása miatt is.

A gyerek által elfogyasztott folyadék 50%-a legyen tiszta víz. A legjobb, ha a szénsavas üdítőket, egyéb cukrozott italokat, beleértve az édesített gyümölcsleveket, ízesített vizeket és sportitalokat minden esetben kerüljük. A túl sok cukor is okozhat hasfájást – nem beszélve a hosszabb távon kialakuló cukorbetegségről és egyéb egészségügyi problémákról.

5. Lehet, hogy többről van szó egy sima hasfájásnál

Szerencsés esetben egy szimpla hasfájás egyszerűen kikúrálható otthon, azonban fontos figyelnünk, hogy hány napig tart és milyen egyéb tünetekkel jár a dolog. Az akut fájdalom a has jobb oldalának alsó felén vakbélgyulladást jelezhet, és ilyen esetben azonnali orvosi kivizsgálásra van szükség.

“A folyton visszatérő gyomor-bélhurutnak tűnő hasfájás, akár Crohn-betegségre is utalhat – mondja Dr. Goldman, különösen, ha a családban már előfordult ez a betegség. A hosszú ideig fennálló vagy gyakran ismétlődő hasi fájdalom jelezhet ételallergiát, lisztérzékenységet, parazita okozta fertőzést vagy laktózintoleranciát is.

Ezért, ha az anyai megérzéseink azt súgják, hogy itt valami többről van szó egy egyszerű hasfájásnál, ne legyünk bátortalanok, és nyugodtan hívjuk fel a gyerekorvost!

Kapcsolódó cikkeink: