Baba

Bélcsavarodás

Már egészen pici babának is lehet bélcsavarodása. Fontos időben felismerni, hogy valami nincs rendben a kicsinél és azonnal orvoshoz kell fordulni. Ez több, mint "kakiügy".
2016. Május 24.

Bélcsavarodás

Szülőként nagy ijedtségre ad okot az, ha gyermekünknek napokig nincs széklete. Sokan azt gondolják, biztosan majd attól lesz bélcsavarodása, mert nem tud kakilni. Pedig éppen fordítva, ha több napja székrekedése van, akkor az utalhat bélelzáródásra is.

Természetesen nem kell rögtön elkönyvelni, és nem is biztos, hogy szervi probléma áll a hátterében, ugyanis más okból kifolyólag is van, hogy a gyermek nem tudja üríteni székletét. Ilyen lehet, amikor az anyatejes táplálásról áttérünk a tápszerre, vagy megkezdjük a hozzátáplálást. Ezeket viszonylag gyorsan lehet kezelni és megszüntetni a kellemetlen szorulást.

De mi van akkor, ha mégis a bélelzáródás miatt nincs széklete a gyermeknek? Hogy fogom felismerni?

A tünetei a következők:

  • látszólag egészségesnek tűnik a gyermek
  • hirtelen jövő szúró, kitartó fájdalmas hasi görcsök jelentkeznek nála (ezt babánál úgy vehetjük észre, ha oldalra fordulva felkapkodja a lábát sírás közben)
  • zöld hányás is előfordulhat
  • felpuffad a hasa, kemény, szinte nem is lehet benyomni
  • krónikus székletürítési gondok állnak fenn, képtelen a normál széklet és bélgáz ürítésre
  • nem hallunk a hasán bélhangokat

Ha ezeket a tüneteket felismertük nem szabad tovább várni, azonnal gyermekorvoshoz kell fordulni, mert hirtelen rosszabbra fordulhat a beteg állapota.

Mit nevezünk bélcsavarodásnak?

A bélcsavarodás (ileusz) bélelzáródást jelent, ami lehet részleges, vagy teljes elzáródás a bélben. Ez akkor alakul ki, amikor a belek valamilyen oknál fogva nem tudják kiüríteni sem a táplálékot, sem a salakanyagot. Egyfajta bélfejlődési rendellenesség. Létezik mechanikus és nem mechanikus bélelzáródás. Kutatások szerint, körülbelül minden ezredik embernél volt már bélcsavarodás, és újszülött korra is jellemző a betegség.

Újszülötteknél

Vannak babák, akik cisztikus fibrózissal születnek, náluk felléphet a magzati széklet okozta bélelzáródás tünete, méghozzá a vékonybelekben. Szövődik mindez a belek elégtelen fejlődésével. Egyes újszülöttnél átmenetileg elzárhatja a vastagbelet is, így a bélmozgás nem is indul meg azonnal a születése után, csak azt követően néhány nappal.

A legszembetűnőbb tünete, hogy ezek a babák nehezen nyerik vissza a születési súlyukat , súlygyarapodásuk lassúnak mondható az átlaghoz képest. Nem megfelelő mennyiségűek a hasnyálmirigy enzimek a cisztikus fibrózisos csecsemőknél, és mint tudjuk ez emésztési problémákhoz vezet.

Gyermekek esetében

Csecsemők és gyermekek bélcsavarodása mögött leginkább fertőzéses megbetegedések állhatnak, felső légút és bélbetegségekre vonatkozóan. Statisztikák szerint 312 hónapos gyerekeknél fordul elő leginkább és gyakrabban a kisfiúknál jellemzőbb.

Vizsgálat, kezelés

Amikor az orvos megvizsgálja a gyermeket sztetoszkóppal, nem fog bélhangot hallani, mivel leállt a normális bélműködés. Néhány esetben a diagnózis pontos felállításához röntgen felvétel, ultrahang, CT vizsgálat, vérvizsgálat is szükséges lehet.

Kezelés

A kórházban a kis beteget ágynyugalomra kell inteni. A belek is úgymond kényszerpihenőn lesznek, szilárd táplálék nem fogyasztható, intravénásan történik néhány napig a táplálás a belek tehermentesítése érdekében. Egyes esetekben a bélből leszívják a salakanyagot a bélzáródás megszüntetésekor, illetve antibiotikumot ír fel az orvos. Ez a szövődményes hashártyagyulladás elkerülése miatt szükséges.

Súlyos esetekben kerül sor sebészeti beavatkozásra, vagyis hasi műtétre. Részben jó hír, hogy nem minden bélcsavarodásnak operáció a vége.

Alternatív gyógymódra a bélelzáródás esetében nagy lehetőség nincs. Lényeges viszont hangsúlyt fektetni a megelőzésre. A belekre oda lehet figyelni az egészséges táplálkozással, a helyes rost gazdag és zsírszegény étrenddel a későbbi gyermekkorban is.

Kapcsolódó cikkeink: