Baba

Anya, fáj a pocakom!

Az édesanyák hamar rájönnek, ha a gyermeknek szorulása van - még akkor is, ha a baba még nem tudja magát szavakkal kifejezni. A kicsi erőlködik, a pocakjához kapdos, fájdalmasan sír. De miért alakul ki székrekedés? És mit lehet tenni, ha már baj van?
2009. Május 26.

Tényleg szorulás van?

Anya, fáj a pocakom!

– A székrekedés nagyon gyakori tünet csecsemő és gyermekkorban. Ha egy édesanya azzal a problémával jelentkezik, hogy a kisgyereknek székrekedése van, akkor először azt tisztázzuk, hogy ez tényleg székrekedés-e, vagy csak a szülő gondolja úgy, hogy a gyermeknek gyakrabban kellene ürítenie. Ha valóban szorulás van, akkor megkérdezzük a gyermek étrendjéről a szülőt – mondta Gitidisz Kriszta védőnő. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a nem megfelelő étrend okozza a problémát. Ahhoz azonban, hogy székrekedésről beszéljünk, tudni kell, mi is a normális.

A székletürítés gyakorisága gyermekenként változó lehet, némelyik baba esetén minden étkezést követően jelentkezik székletürítés, míg más gyereknél naponta csak egy alkalommal, esetleg 2-3 naponta. Ez utóbbi esetben sem kell megijedni a szülőknek.

Az anyatejes táplálás mellett, ha a babának nincs más tünete, nem fáj a hasa és jól fejlődik akkor a 2-3 naponkénti székletürítés teljesen normálisnak tekinthető. Mesterséges táplálás esetén is csak abban az esetben kell az étrenden változtatni, ha a gyermeknek a ritka székletürítés mellett hasi fájdalma jelentkezik. Nagyobb gyermekeknél a felnőttekhez hasonlóan normálisnak tekinthető mind a napi 3, mind pedig a heti 3 székletürítés.

Anyatejes és tápszeres csecsemők

Csecsemőkorban az anyatejjel táplált babáknál gyakori és elfogadható, hogy ritkán van székletük. Az anyatej ugyanis nagyon jól hasznosul, sőt, az idő előrehaladtával egyre jobban. Tehát megtörténhet, hogy a kezdetben még naponta többször ürítő gyermek egy idő után akár 8-10 napig sem székel, mert a szervezet minden értékes tápanyagot visszaszív a bélsárból, amikor az keresztülhalad a beleken. Ha közben jó a gyerek étvágya, van elég vize­lete, és gyarapszik, akkor ez nem székrekedés – tette hozzá a védőnő.

Ezt azért fontos tisztázni, mert elő szokott előfordulni, hogy a szülők aggódni kezdenek, és hashajtót adnak a gyereknek, pedig erre ilyen esetben semmi szükség nincs. Anyatejes csecsemőt teával se itassunk, legjobb neki az anyatej. Az pedig kifejezetten káros, ha a gyermeknek egyfolytában kúpot adnak, mivel ez károsan hat a végbél záró­izomzatára, és felnőtt korban széklet-visszatartási panaszokat okozhat. A védőnő szerint ugyanezért nem szabad – indok nélkül – hőmérsékletet mérni végbélben.

A tápszerrel táplált csecsemőknél előfordulhat valódi székrekedés, ezt bizonyos tápszerek okozhatják. Ilyen pici korban még az egyszerű hashajtó adása is orvosi utasításra történjen – figyelmeztetett a szakember.

Csak az jön ki, ami be is ment

A hozzátáplálás elkezdésekor is kialakulhat szorulás. Az új táplálék bevezetésére reagálhat így a szervezet. Gyakori ilyenkor, hogy megváltozik a széklet állaga, színe, főleg, ha hosszú ideig egyféle zöldséget vagy gyümölcsöt kap a 6 hónaposnál idősebb, tehát hozzátáplálásra érett baba.

Már 2-3 éves korban is gyakori, hogy a több gyümölcs és több folyadék (elsősorban víz, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé) meghozza a kívánt hatást. Azt is érdemes átgondolni, hogy eleget eszik-e a gyermek, mert ha kevesebb táplálékot vesz magához, akkor kevesebb, ritkább lesz a széklete. Okozhat szorulást a sok kakaó, csokoládé, sőt nagy mennyiségű tehéntej is.

Hasznosak lehetnek szorulás esetén a gyümölcslekvárok, gyümölcsök, rostok, müzlik, de kerülendő például a répa, alma, banán, mivel ez utóbbiak hasfogó hatásúak.

Jóleshet a kicsiknek a has óvatos masszírozása, ezt sok védőnő, orvos meg tudja tanítani, nagyobb gyerekeknél pedig a nagymozgásos játék (futás, ugrálás, torna) elősegíthetik a belek munkáját. Az is jó hatással van a problémára, ha a székletürítésnek “ritmusa” van, napirendhez kötődik, tehát például reggeli utánra.

Ha nem az étrendben keresendő a hiba, akkor a védőnő orvoshoz küldi a babát, mert anatómiai oka is lehet a székrekedésnek.

Fájó lélek, fájó pocak

Az 1 év körüli vagy annál idősebb gyerekeknél nem szabad megfeledkezni arról a lehetőségről sem, hogy a székrekedést okozhatják lelki tényezők is.

Anya, fáj a pocakom!

Kevesen tudják, de a korai szobatisztaságra nevelés is okozhat szorulást, ha a gyermek még nem érett meg a bili vagy WC használatára.

Előfordul, hogy a gyermek rosszul éli meg a széklet látványát, annak formáját, megijed tőle, hiszen kipottyant belőle valami, ami hozzá tartozik. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy visszatartják a székletet, nem akarják azt a bilibe vagy vécébe engedni. A visszatartott széklet aztán megkeményedik és fájdalmas ürítéshez vezethet, ami tovább fokozza a székeléstől való félelmet, és az “ördögi kör” máris kialakult: székletvisszatartás, emiatt fájdalmas széklet, a félelem miatt még erősebb székletvisszatartás.

Szintén kiválthat szorulást egy kistestvér születése, beilleszkedés új közösségbe (bölcsődébe, óvodába), sőt az is, ha otthon feszült a hangulat, ha a szülők válnak.

Ha a természetes módszerek nem hoznak eredményt, illetve próbálkozásaink kudarcba fulladnak, úgy feltétlenül kérjük ki az orvos tanácsát. Az orvos a tünetek alapján ajánl gyógyszert vagy szükség szerint más terápiát, beavatkozást.

Figyelem! Mivel a kicsik szervezete érzékeny, a különböző szerek, illetve a hashajtásra használt készítmények nem megfelelő adagban történő alkalmazása könnyen hasmenést és kiszáradást okozhatnak, ezért mindig figyelmesen olvassa át mi áll a betegtájékoztatóban (például hány éves kortól adható, milyen adagban, adható-e orvosi javallat nélkül).

Kapható azonban már a patikában olyan hashajtó is, amely – orvosi javaslatra – gyermekeknek is adható. Mivel folyadék, ezért cseppenként könnyen adagolható, és a hatékonysága mellett kíméletes is. Puhítja a székletet, illetve növeli annak mennyiségét, ugyanakkor nem terheli meg a szervezetet.

Kapcsolódó cikkeink:

Betegség vagy hiszti a hasfájás?

Minden út a hashoz vezet

Hasfájás vagy szomorúság?

Székrekedés

Székrekedés: a megelőzéstől a kezelési formákig

Hasfájás, a babák és a mamák réme

Forrás: HáziPatika.com