Baba

A székrekedés okai

A ritkább, 48 órán túli időközben bekövetkező székletürítésnek, a székrekedésnek különböző okai vannak, amelyek elkülönítése az eredményes orvosi kezelés helyes megválasztása miatt fontos.
2003. Május 01.

Székrekedés

A székrekedés gyakoribb formái:

 • Látszat székrekedés
 • Valódi székrekedés

I. Anatómiai bélelváltozás

 • Szűkületek
 • Tágulatok

II. Funkciós okokból

 • Tónus zavarok

  -csökkent tónus

  -görcsös bél (spasticus bél)

 • Székelési inger gátlása miatt

  -Inger zavara miatt

  -Inger elnyomása miatt (Hibás szokások, fájdalmas székelés)

Látszat-székrekedés

Az anyatejjel táplált jól fejlődő csecsemőkben a táplálék jó emésztése, felszívódása miatt kevés salakanyag jut a vastagbélbe. 4-6 hetes kortól kezdve, esetleg egészen a vegyes táplálás bevezetéséig ritkább lehet a székürítés. Ez a látszat-székrekedés nem igényel kezelést. Az állandó éhezéssel járó állapotokat is gyakran kíséri székrekedés.

Valódi székrekedés

“Valódi” székrekedésben a ritkább székürítés oka a végbél, ill. vastagbél működési zavara. Az anatómiai akadályok – szűkület, elzáródás – okozta székrekedés megoldása a gyermekorvos és gyermeksebész együttműködését igényli.

Anatómiai bélelváltozások

Végbél és vastagbél szűkületei és elzáródásai

E fejlődési hibák nem túl ritkák, és különböző formái vannak. A vastagbél végződhet ún. vaktasakban, hiányozhat a végbélnyílás, más esetben a végbélnyílást hártya zárja el vagy szűkíti be. E rendellenességeket rögtön születés után felismerik, és a gyermeksebészi beavatkozás szükségességéről az anya azonnal tájékoztatást kap. A műtéti eredmények az esetek nagy többségében jók.

Megacolon

A megacolon a vastagbél valamelyik szakaszának nagymérvű tágulata, amelyet klinikailag állandó jellegű székrekedés, feltűnően nagy, elődomborodó has és a fejlődés elmaradása jellemeznek.

Különböző formái ismeretesek:

– veleszületett megacolon

– A végbél, esetleg a vastagbél alsó szakaszának egy részében nem fejlődnek ki a bélfal ideg- és ganglionsejtjei. Ezek a szegmentumok nem képesek normális bélmozgásra, ami miatt az érintett területen szűkület keletkezik, a fölötte lévő bélszakasz pedig megvastagodik, és kitágul. Lényegében nem a gondot okozó, tágult bélszakasz a kóros, hanem a szűk. Enyhe esetben meg lehet próbálni a kellő székürítést paraffinolaj, rostdús étrend, fiziológiás konyhasóval történő beöntés segítségével elérni. A végső megoldás végül csaknem mindig műtéti.

A végbél és vastagbél szűkületeihez csatlakozó másodlagos megacolon

E forma keletkezése egyszerű: a fel nem ismert vagy nem teljes sikerrel operált szűkületek felett pangó széklettömegek kitágítják az akadály feletti bélszakaszt.

Renyhe, funkciós megacolon

A székrekedés okai

Míg a megacolon két fenti formájában anatómiai szűkülethez kapcsolódik a tágulat, addig e kórképben nem találunk szűkületet. A tágult alsó vastagbél-szakaszon kívül nincs anatómiai eltérés, a székrekedés funkciós, pszichés eredetű. A klinikai tünetek az óvodáskor végén jelentkeznek. A panasz, mellyel a szülők az orvost felkeresik, az állandó jellegű székrekedés, melyet különös módon gyakran kísér a bekakilás: a gyermek nadrágja mindig széklettel szennyezett, a székrekedés ellenére kis székletmennyiségeket ürít az ágyba.

A visszatartott széklet ugyanis a végbél fölötti szakaszban gyűlik meg, és “túlfolyás” révén okozza a tüneteket. Ha az orvos ebben az esetben ujjal benyúl a végbélbe, kemény, nagy széklettömegeket tapint. Kezelése kizárólag belgyógyászati, kezdetben beöntések, paraffinolaj és különböző székletlazítók alkalmazása jön szóba, mellyel párhuzamosan nagyon fontos a rostdús táplálkozás, hogy elősegítsük a minél lazább székletet. Fontos a nevelés, a pszichoterápia, sokszor jó hatású a környezetváltozás.

Funkció zavarok okozta székrekedés

Vastagbél tónuszavarai

A tónus zavarokkal kapcsolatos székrekedés két típusát különböztetjük meg. Gyakoribb a hypotóniás (renyhe) forma, ezt tágult renyhe vastagbél, ritkán ürülő széklet jellemzi. A görcsös forma ritkább. A vastagbél görcsösen összehúzódik, a széklet bogyószerű, pszichés tényezők, főleg a renyhe székrekedésben szerepelnek.

A székelési inger hiánya vagy elnyomása okozta székrekedés

Visszamaradott, vagy idegrendszerileg károsodott gyermekeknél zavart lehet a székelési inger kialakulása, mely akkor is lecsökkenhet, ha gyakoriak a beöntések.

Nevelési hibák

A rendszeres normális inger jelentkezéséhez fontos a helyes nevelés is. A rendszeres bilireültetéssel a szervezet mintegy megtanulja, hogy milyen időben érdemes székelési ingert produkálni. Ezzel szemben a rendszeres beöntés szinte kioltja a normális inger képződését. A gyermekkori magatartási zavarok egyik megnyilvánulása is lehet a székelési inger szándékos gátlása. A “dacreakció” korszakában így is dacolhat a kisgyermek: nem eszik, nem beszél, nem üríti, visszatartja a székletét.

A székürítéskor jelentkező fájdalmak: berepedések, tályogok ugyancsak székletvisszatartást okozhatnak, de orvos segítségével a fájdalmas jelenségek gyógyulása után jó esély van a rendszeres székletürítésre.

A funkciós formák kezelése:

Minden esetben lényeges az életfunkciók kezelése. A diéta legyen elegendő, normális, vegyes, változatos, ne tartalmazzon túl sok tejet. A görcsös székrekedésben salakszegény, a renyhébbnél salakdús gyümölcs, főzelék ajánlatos. Fontos a testmozgás, tornáztatás. Igen fontos a rendszeres székürítésre való nevelés, azonos időpontban ültessük bilire a gyermeket.

Fokozatosan szokjunk le a beöntésről, amire különösen a kezelés első heteiben szükség lehet. Mindig keresni kell a székrekedés esetleges pszichés hátterét, mind a környezetben, mind a gyermekben. Sok esetben többet ér a pszichoterápia, mint a gyógyszeres kezelés. A gyógyszerezést feltétlen meg kell beszélni gyermekorvossal, védőnővel (paraffinolaj, székletlazítók).

Tudj meg többet a székrekedésről:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu