Terhesség

Mi számít székrekedésnek?

Szinte népbetegségnek számít a székrekedés. Nem önálló betegség, hanem tünet, ami a bélműködés és az ürítés zavaráról tanúskodik. Gyakorlatilag bármelyik korosztályban előfordulhat, sokan csak átmeneti jelleggel tapasztalják.
2017. November 22.

A székrekedést két típusra szokás osztani: elsődleges és másodlagos székrekedésre.

Az elsődleges székrekedésnél a béltartalom lassabban halad végig a vastagbélen, a probléma a végbél szakaszában, a székletürítés mechanizmusában keletkezik.

Bár a székrekedés nem önálló betegség, hanem tünet, mégis érdemes komolyan venni. A másodlagos székrekedésnél általában valamilyen betegség áll a háttérben: anyagcsere- vagy hormonális betegség, esetleg idegrendszeri problémára utal.

Székrekedésről abban az esetben beszélünk, ha heti háromnál kevesebbszer van ürítés vagy két ürítés között több mint 48 óra telik el, a széklet pedig keményebb mint átlagos esetben, mennyisége is kevesebb. Az ürítés lassú, nehézkes és utána is megmarad a teltségérzet.

A székrekedés panaszait általában a testmozgás és az étrend megváltoztatása megoldja. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a panaszok egy hétig is lehúzódnak, hasfájás, véres széklet, súlycsökkenés, láz, hányás is jelentkezik.

A székrekedést szinte mindenki megtapasztalta már, a többségnél csak átmeneti problémáról van szó. Gyakori, amikor utazás alkalmával megváltozik a bélműködés. A probléma inkább akkor kezdődik, amikor visszatérően vagy tartósan jelentkezik a székrekedés. Civilizációs betegség a székrekedés, az időseket és a nőket jobban érinti. Átmenetileg a terhesség során is jelentkezhet.

Kapcsolódó cikkeink székrekedés témában:

  • Székrekedés tünetei és kezelése gyerekeknél
  • A székrekedés okai
  • Szelíden a székrekedés ellen