Baba

Ezt kell tudnod a szülés utáni első széklettel kapcsolatban

Mire számíthatsz a szülés után a bélmozgással, az első széklettel kapcsolatban? Mire érdemes felkészülnöd?
2020. Október 03.
Ezt kell tudnod a szülés utáni első széklettel kapcsolatban (Fotó: Getty Images)

A szülés után, a felszabaduló hormonoknak, a gyengült medencefenéknek, a megnyúlt gátizmoknak, és az esetleges sérüléseknek köszönhetően az utolsó, amire az ember gondolni akar, hogy bizony majd a vécét is újra kell használnia. A szülés után várhatóan 2-4 napon belül esedékes lesz az első széklet.

A Healthline.com összegyűjtött néhány fontos dolgot, amit ezzel kapcsolatban érdemes tudni, amire jó lehet felkészülni.

Vegyél be székletlágyítót

A szoptatás során is szedhető típusú székletlágyító (ami nem ugyanaz, mint a hashajtó (!)), segítheti a széklet áthaladását a bélrendszeren, azáltal, hogy nedvességet ad hozzá, így lágyítva. Ez nem hosszú távú használatra szolgáló készítmény, csupán a szülés utáni kezdetben lassabb bélmozgás áthaladását hívatott segíteni.

Maradj hidratált

A szülés annyira fárasztó, mintha lefutottál volna több maratont, ezért gondoskodj a folyadékpótlásról. A hidratáltság az egészséges bélmozgáshoz is elengedhetetlen, mert ahogy az étel áthalad a bélrendszeren az emésztés során, a tápanyagok és a víz is felszívódik belőle. Ezért győződj meg róla, hogy elegendő mennyiségű vizet iszol, hogy a székleted ne apró, kavicsszerű legyen.

Mit érdemes enned?

Az aszalt szilva, a rostokban gazdag élelmiszerek, mint a rostdús gabonafélék, a meleg folyadékok mind segítik a széklet könnyebb áthaladását a bélben. A szülés utáni első hetekben valószínűleg lassabb lesz a bélmozgás, de a székrekedés akár 3 hónapig is problémát okozhat.

Sámlira fel!

Szerezz be egy kis sámlit, vagy lépcsőt, tedd a vécével szembe, majd lépj rá. Tedd a könyököd a térdedre, majd hajolj egy kicsit előre. Ez a pozíció segít a széklet távozását, ellentétben azzal, amikor egyenesen ülsz a vécén.

Koncentrálj a légzésre

Vegyél egy nagy levegőt, majd kezdj el óvatosan nyomni, miközben folyamatosan fújod ki a levegőt. Nagyon óvatosnak kell lenned, különösen, ha varratod is van. Arra is figyelj, hogy valóban csak akkor menj ki a vécére, ha érzed a szükségét.

Óvatosan a törléssel

Az első egy-két hétben érdemes szórófejes palackot használnod, és csak óvatosan felszárítani a vizet puha zsebkendővel, de a nedves törlőkendő is jó szolgálatot tehet.

Naplózd, mikor látogatod a mosdót

Az anyukák gyakran elfelejtik nyomon követni a saját mosdóhasználatukat, míg arra koncentrálnak, hogy a baba mennyi pelust tölt meg. Nem kell komplikált dologra gondolni, csak írd fel egy cetlire, mikor tudtál vécére menni, hogy tudd, ha kimaradtak napok.

A szülés utáni székrekedés elkerülése miatt sem árt figyelni, hány nap marad ki. A székrekedés miatt olyan problémák is kialakulhatnak, mint az aranyér, vagy a végbélrepedés. A megelőzés mindig könnyebb, ne várd meg, amíg fájdalom jelentkezik.

Bármilyen problémát észlelsz, ha túlzottan lassúnak találod a bélmozgásod, székrekedést tapasztalsz, keresd fel az orvosodat!