Baba

Szilva: csodafegyver a székrekedés ellen

A szilva amellett, hogy a bélrendszerrel csodát művel, más betegségek megelőzésében is segítségére lehet a szervezetnek. Fogyasztása terhesség alatt is kiemelten ajánlott, a babáknak pedig már életük első évében adható a hozzátáplálás során.
2015. Augusztus 26.

Miért annyira egészséges a szilva?

Mi van a szilvában?

Nem csekély a víztartalma: a friss gyümölcs 85% víz, ezért szomjoltásban is jeleskedik. 100 gramm szilva körülbelül 45-65 kalória energiát és 10-14 gramm szénhidrátot tartalmaz. Nagy eltérések vannak a szilvafajták között kalória tekintetében. A legtöbb kalóriát a ringló, a legkevesebbet a vörös szilva rejti. Vitamintartalma eltörpül rosttartalma mellett. C-vitaminból például csak 6 mg van 100g gyümölcsben, közel ugyanannyi, mint az almában (5g), körtében (5g) vagy a mogyoróban (6g).

Tartalmaz még A-vitamint, B1- (50mg/100g) és B2-vitamint (20mg/100g), továbbá csaknem valamennyi B-vitamint) és béta-karotint is. Ásványi anyagok terén a kálium (240mg/100g), kalcium (16mg/100g), cink, foszfor és magnézium tartalom érdemel említést a szilva esetében.

Nem elhanyagolható mennyiségben találhatók a szilvában flavonoidok (kvercetin, antocián) is, amelyek antioxidáns hatásuk révén komoly segítséget jelenthetnek a gyulladáscsökkentésben, rákmegelőzésében, az immunrendszer támogatásában.

Miért egészséges a szilva?

– székrekedés ellen kiváló (rost- és cellulóz tartalma miatt),

– az aranyérrel küzdőknek is nagy segítség a bélrendszerre gyakorolt hatás miatt,

– védi a szív- és érrendszert,

– csökkenti a vérnyomást,

– csökkenti a koleszterinszintet,

– daganat-megelőző hatású,

– erősíti az immunrendszert,

– erősíti a csontokat,

– erősíti az idegrendszert (nyugtató hatású), segíti az agyműködést (javítja a memóriát),

– jó vizelethajtó,

– krónikus vesebetegségnél is jótékony hatású,

– “tisztítja a vért”,

– segíti a fogyókúrát, – ehhez napi 20 dkg friss szilva ajánlott a felnőtt szervezet számára,

– antioxidáns hatású,

– gyulladáscsökkentő,

– segíti a szép bőr megtartását, visszanyerését.

Amikor gond van a WC-n

Sokak számára ismert természetes fegyver székrekedés ellen a szilva. Ám az, hogy hogyan ajánlott fogyasztani, talán nem közismert. A magas rosttartalom (100g frissben 5,7g, az aszaltban 17,8g) kiaknázható a friss gyümölcs által is, és az aszalt szilva révén is, bár utóbbi intenzívebben hat, lévén, hogy közel háromszorosa a rosttartalma a friss változatnak.

Aszalt formában a leghatásosabb megoldás, ha előző este néhány (kb. 4 db) aszalt szilvát 1 dl vízben beáztatunk, és másnap reggel a megdagadt szilva szemeket (víz nélkül) elfogyasztjuk. Ezt tehetjük a szilva szemekkel magában is, de beledarabolhatjuk joghurtba is az aszalt gyümölcsöt. Ahogy jól esik. Az áztatós levet is nyugodtan megihatjuk – a bélrendszer-stimuláló hatás mellett kiemelten jó hatással van a veseműködésre is.

Terhesség alatt is

Terhesség során rendkívül gyakori az aranyér kialakulása. A szilva (nyers és aszalt verzióban egyaránt) nyugodt szívvel fogyasztható terhesség alatt is, sőt, kifejezetten ajánlott a minél gyakoribb beiktatása a napi étrendbe. A várandósság alatt számos esetben állandósuló székrekedés hatékonyan enyhíthető a szilva segítségével. Persze figyelni kell az egyéb terhességi aranyér kiváltó okokra is (folyadékfogyasztás, kevés mozgás).

Mikor kaphat szilvát a baba?

Szilvát 8-9 hónapos kortól adhatunk a babának, persze kis mennyiségben, és ugyanolyan lassú hozzászoktatással, mint minden más bevezetendő ételnél, alapanyagnál. Ha a baba székrekedéses, – az előbbi korajánlás figyelembevételével – bátran kínáld meg szilvával, s ha nem használ, akkor fordulj csak mesterséges hashajtókhoz.

Fontos: ha hasfájós a baba, akkor különösen nagy figyelmet fordíts a mennyiségre, mert túl nagy adag esetén haspuffadást okoz a szilva, így hasfájást generálhat a picinél.

Szilvás receptek a Babaszoba babakonyhájából:

Szilvapüré

Szilvás krumplipüré

Szilvás körtepüré

Henci kedvence (aszalt szilvás, csirkecombos)

Szilvapüré csibehússal

Kapcsolódó cikkeink: